Societat

Infraestructures

Benifallet, cruïlla ebrenca

Fa 25 anys que es va inaugurar el pont del Llaguter, la infraestructura que va culminar les obres de l'eix de l'Ebre

L'oferta de serveis turístics del municipi ha crescut de manera espectacular en dues dècades

Fa 25 anys, Benifallet va deixar d'estar lluny de tot arreu per convertir-se en un punt de cruïlla entre el nord i el sud de les Terres de l'Ebre. El 23 de febrer del 1991 es va inaugurar el pont del Llaguter, la infraestructura que culminava les obres de l'eix de l'Ebre (C-12) i que situava el municipi de Benifallet en un punt estratègic. “Estàvem lluny de tot arreu, anar a Tortosa significava superar el coll de Som i desplaçar-nos en direcció a Rasquera també era difícil; en canvi, ara estem en un punt de cruïlla”, explica l'alcaldessa de Benifallet, Mercè Pedret. Per tant, la construcció del pont sobre l'Ebre va suposar una gran millora per la comunicació d'un municipi agrícola i en què bona part dels propietaris tenen terres a l'altre marge de riu. “Els pagesos s'havien d'adaptar a l'horari del pas de barca, passar fred mentre s'esperaven per travessar el riu i no retardar-se més del compte”, recorda l'alcaldessa de Benifallet.

Tot i que fa 25 anys que el pont es va inaugurar, ja feia un any que estava obert al trànsit i va ser llavors quan va deixar de funcionar el pas de barca. Els veïns de Benifallet no tenen nostàlgia d'aquella barcassa, ni de la mitja hora que perdien per travessar l'Ebre i celebren que la Generalitat apostés per construir el pont a l'altura del municipi. Benifallet no era l'única alternativa, sinó que també es va estudiar la possibilitat de construir el pont entre Miravet i Ginestar. Amb tot, hi havia la proximitat de Miravet a Móra d'Ebre, on les dues ribes del riu ja estaven connectades i la pressió dels alcaldes del Baix Ebre van afavorir que el govern de Jordi Pujol acabés apostant per fer el pont a Benifallet. L'obra té un pòrtic de formigó amb 94 metres de llum i 234 metres de longitud i va suposar una inversió de 4,8 milions d'euros.

Després de la construcció del pont del Llaguter ja no s'ha fet cap més inversió gran a l'eix de l'Ebre, tot i que fa més d'una dècada que es parla del seu desdoblament. De fet, Territori i Sostenibilitat té pendent el projecte de desdoblament de la C-12 al pas per Tortosa, una actuació que suposarà una inversió de més de 100 milions d'euros per millorar una via per on circulen uns 15.000 vehicles diaris.

Al marge de la millora que va suposar per la comunicació la construcció del pont, també va obrir perspectives econòmiques noves per a Benifallet, un poble agrícola que va començar l'aposta pel turisme. “Només hi havia un restaurant al poble, i ara l'oferta ha crescut molt”, diu Pedret. Cada any unes 19.000 persones visiten les coves de Benifallet i durant la darrera temporada el llagut turístic va ser utilitzat per 4.235 viatgers.“El turisme és l'aposta de futur, treballem perquè la via verda arribe fins al poble tot i que és complicat”, ha comentat l'alcaldessa. L'Ajuntament també treballa conjuntament amb Miravet i el Pinell de Brai per reimpulsar la ruta de les 3 C, un itinerari entre les coves de Benifallet, el castell de Miravet i la Catedral del Vi del Pinell. Enguany s'oferirà un lot turístic per visitar les coves i fer un recorregut amb el llagut, que després d'una reparació, es posarà en marxa per Setmana Santa.

El pròxim mes de juny, coincidint amb la fira de turisme, navegació fluvial i aventura, l'Ajuntament organitzarà un seguit d'actes commemoratius del 25è aniversari de la inauguració del pont.

19.000
Visitants
són els que anualment reben les coves de Benifallet.
4,8
Milions
d'euros són els va costar construir el pont sobre l'Ebre.
26
Anys
són els que fa que ja no hi ha pas de barca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona