Societat

Tragèdia a Freginals

Tretze estudiants estrangeres moren en bolcar un autocar a l'AP-7 al Montsià

Tornaven de les Falles de València cap a Barcelona

El conductor declararà avui com a investigat al jutjat d'Amposta

Tot fa pensar en un error humà, però cal esperar l'informe oficial

Una tretzena de noies estudiants de diferents nacionalitats van morir ahir a la matinada a l'autopista AP-7 en un tràgic accident d'autocar, el més greu des que la Generalitat va assumir les competències de trànsit el 1997. Un comboi de cinc autobusos d'estudiants d'Erasmus a diferents universitats catalanes tornaven de la cremada de les falles a València i l'últim del comboi, per causes que encara està investigant el jutjat d'instrucció número 3 d'Amposta, va fer un desplaçament cap a la dreta –sembla que per un error humà tot i que no es descarta un problema tècnic– i, posteriorment, una maniobra brusca cap a l'esquerra que va provocar que saltés a l'altra banda de l'autopista i impactés amb un altre vehicle que viatjava en direcció a València. “La petjada del vehicle a l'asfalt fa pensar que ha realitzat una maniobra sobtada”, va manifestar ahir el conseller d'Interior, Jordi Jané. Al vehicle amb què va xocar l'autobús hi viatjaven dues persones que van quedar ferides.

A més de les tretze víctimes mortals, que són de diferents nacionalitats estrangeres, el sinistre va provocar una trentena de ferits que van ser atesos en hospitals de Vinaròs, Tortosa, Amposta, Reus i Tarragona. Posteriorment, alguns van ser traslladats a centres hospitalaris de l'àrea metropolitana de Barcelona.

Ahir al vespre, 23 ferits encara restaven hospitalitzats, cinc dels quals de gravetat i que eren atesos al Verge de la Cinta de Tortosa, al Joan XXIII de Tarragona, Bellvitge, la Vall d'Hebron i Sant Pau. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont i el conseller de Salut, Toni Comín, van visitar els ferits ingressats al Verge de la Cinta, on començaven a arribar els familiars ahir a la nit. Puigdemont va explicar que va parlar amb un dels joves de nacionalitat turca que estava “consternat” per la tragèdia viscuda i per la pèrdua de la vida d'alguns dels seus companys.

I també consternats estaven els estudiants de l'autobús que van quedar il·lesos, així com els ferits que durant el dia d'ahir van ser donats d'alta, 26 en total, que van ser atesos per psicòlegs al centre que l'administració va habilitar a l'hotel Corona de Tortosa. “He parlat amb alguns dels estudiants que viatjaven a l'autobús i estaven molt consternats”, va explicar l'alcalde de Freginals, Josep Roncero, que va traslladar-se al lloc dels fets.

Una gran recta que no sembla perillosa, però on ja s'han produït altres accidents mortals. Després d'evacuar els ferits, traslladar els il·lesos a Tortosa i fer l'aixecament dels cadàvers, els equips policials i forenses van estar fins al migdia recollint objectes que s'acumulaven als vorals de l'autopista, alguns dels quals pertinences dels estudiants. “No deixarem soles cap d'aquestes persones, moltes de les quals han perdut la cartera i les claus, els facilitarem tot l'ajut que necessiten”, va assenyalar Jané.

En l'autocar sinistrat hi havia estudiants estrangers d'Hongria, Alemanya, Suècia, Noruega, Suïssa, la República Txeca, el Regne Unit, Itàlia, el Perú, Bulgària, Polònia, Irlanda, el Japó, Ucraïna, Holanda, Bèlgica, França, Palestina, Turquia, Grècia, Nova Zelanda i Finlàndia, d'entre 20 i 32 anys. No tots eren estudiants d'Erasmus, sinó que alguns de postgraus i màsters. Tot i que l'autocar accidentat era el dels alumnes de la Universitat de Barcelona, sembla que en tornar de València alguns joves s'haurien canviat d'autocar, el qual va dificultar la identificació de les víctimes. De fet, es desconeix encara la nacionalitat de totes les víctimes mortals.

El president Puigdemont va reunir-se ahir amb cònsols de diferents països que van traslladar-se a Tortosa per facilitar l'arribada dels familiars procedents de l'estranger i la posterior repatriació dels cossos. Per tal de donar informació als familiars i amics de les víctimes s'ha habilitat un número gratuït d'informació, el 900 400 012.

Pel que fa a la identificació de les joves mortes, l'equip forense format per disset professionals de les Terres de l'Ebre, Tarragona i Barcelona (dues de les quals especialistes en odontologia, amb experiència en catàstrofes i en identificació de víctimes mortals) van completar ahir les autòpsies al tanatori municipal de Jesús (Tortosa). “Disposem de material per identificar-ne nou amb facilitat”, va dir el conseller d'Interior. Amb tot, es comprovaran totes les identitats amb proves d'ADN premortem. També els altres joves que viatjaven a l'autocar col·laboren en les tasques d'identificació i d'esbrinar les causes de l'accident. Per la magnitud de l'accident es va activar el protocol judicial de grans catàstrofes, que implica el suport d'altres jutjats en el cas. En aquest sentit, funcionaris de justícia de Tortosa van prendre declaració a 26 persones i els van oferir la possibilitat que es personen en el procediment com a perjudicades, per tal d'evitar-los nous desplaçaments a l'Ebre.

El conductor de l'autocar, de la companyia Autocares Alejandro de Mollet, va declarar ahir a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Tortosa i avui ho farà davant la jutgessa del número 3 d'Amposta, en qualitat d'investigat en una causa penal. Amb tot, el conductor, que tenia 17 anys d'experiència, va donar negatiu en les proves de drogues i alcoholèmia.

El centre d'atenció a les víctimes habilitat al Corona continuarà obert, on s'espera que arriben els familiars de les víctimes.

LES XIFRES

22
nacionalitats diferents tenien els joves que viatjaven en el mortal cinquè autocar del comboi.
17
anys d'experiència tenia el conductor d'Autocares Alejandro en l'empresa de Mollet, i sense cap sinistre.
23
persones
estaven hospitalitzades ahir en diferents centres del país, sis de les quals en estat greu


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona