Societat

Eurocapital a mig gas

La policia comprovava les bosses i l'equipatge de totes les persones que entraven al metro o pujaven als autobusos urbans

Un terç dels alumnes es van quedar a casa tot i que les escoles eren obertes

La delegació de la Generalitat va haver d'atendre molts catalans que estaven atrapats a la ciutat a causa del tancament de l'aeroport

La Brussel·les colpejada pels atemptats intentava ahir tornar a poc a poc a la normalitat, però ho feia a mig gas i en un ambient de calma tensa marcat per la forta presència policial i militar als carrers. Els que s'atrevien a utilitzar el transport públic acceptaven sense protestes les llargues cues a l'entrada de les estacions. Les autoritats van decidir obrir les línies de metro fins a les set del vespre, però només amb algunes parades operatives i en la majoria dels casos amb una sola porta d'entrada. Els agents hi feien controls de bosses i equipatges per evitar que hi entrés ningú amb explosius. Dimarts, el gihadista Khalid al-Bakraoui va passar totalment desapercebut entre la multitud i en plena hora punta va fer explotar una bomba al segon vagó d'un metro a la parada
de Maelbeek, al barri europeu. El seu germà i dos còmplices havien atemptat una hora abans a l'aeroport de Zaventem. En Gerard Bona, un català que viu i treballa a Brussel·les, es mostrava ahir comprensiu amb el servei limitat de metro. “Entenc que prenguin mesures, encara que sigui un inconvenient”, va dir, després de caminar fins a la feina, prop del districte europeu.

Tant l'estació de metro de Maelbeek com l'aeroport continuen avui tancats, mentre la policia recull proves i els experts avaluen els danys dels edificis. Fins i tot l'estructura de la seu de la Direcció General d'Agricultura de la Comissió Europea, molt propera a la zona de l'explosió del metro, s'està comprovant. Ahir totes les escoles van obrir, però alguns pares van decidir no portar els nens a classe. De fet, un terç de la mainada, segons la ministra d'Educació, Joëlle Milquet, es va quedar a casa. En algunes escoles, depenent del districte, l'abstenció va arribar fins al 45%. “Ho entenc”, va admetre Milquet. Al novembre, les autoritats belgues van obligar a suspendre les classes dos dies seguits davant de l'alerta terrorista provocada pels atemptats de París i el temor d'un atac “imminent” a Brussel·les que, finalment, ha arribat quatre mesos després. Per a molts, intentar tornar a la normalitat l'endemà dels atemptats a Maelbeek i Zaventem era complicat. L'Adriana Asorey, mare d'una nena, va optar per no dur-la a la llar d'infants, ja que la feina li oferia l'opció de fer teletreball. “Hem preferit quedar-nos”, admetia.

La majoria dels comerços van aixecar persianes, a diferència del novembre, quan la ciutat es va paralitzar totalment. Algunes grans superfícies, però, com els Ikea de Zaventem i Anderlecht, van tancar i obriran avui, mentre que els supermercats Delhaize tindran guàrdies de seguretat armats a la porta almenys fins diumenge.

“Hi ha un ambient molt estrany; no m'he mogut de l'hotel, i quan surti agafaré un taxi”, explicava a aquest diari Ferran Centelles, sommelier d'El Bulli, que era a Brussel·les en unes jornades de l'International Taste Quality Institute quan es van produir els atemptats. Centelles tenia previst marxar de la capital europea dimarts, però l'atac a l'aeroport els va obligar a quedar-se dues nits més. Avui tornen en tren, via París, fins a Catalunya. “Es nota molt la vigilància; hi ha poca gent al carrer, molta calma tensa”, assegurava, content de poder marxar. En el seu cas, l'organització de les jornades els va oferir i reservar l'allotjament, però molts altres catalans que eren a la capital europea de vacances no van tenir tanta sort.

La delegació de la Generalitat a Brussel·les va haver d'atendre unes 130 persones afectades. “La prioritat ha estat ajudar els que s'han posat en contacte amb nosaltres perquè tornin a casa al més aviat possible i deixin enrere el malson”, va assegurar el representant permanent davant de la UE, Amadeu Altafaj.

130
catalans
van haver de ser atesos per la delegació de la Generalitat a Brussel·les pels problemes que els van ocasionar les conseqüències dels atacs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona