Societat

La policia macedònia llança gasos contra els refugiats al pas frongerer d'Idomeni

Un rumor desencadena un nou intent de creuar la tanca des del campament grec

Grècia critica l'ús de la força “contra poblacions vulnerables”

La guàrdia fronterera de Macedònia ha reprimit aquest diumenge amb gasos lacrimògens un grup d'un centenar d'immigrants i refugiats que ha intentat creuar la frontera des del campament d'Idomeni, al costat grec.

Els incidents s'han desencadenat a partir d'un rumor de la imminent obertura de la frontera. La falsa informació s'ha difós de missatges i d'un pamflet manuscrit en àrab on s'animava els refugiats a reunir-se davant la tanca que suposadament havia d'obrir.

Més de mig miler de peresones s'han apropat a la tanca mentre la policia macedònia intentava aclarir a un petit grup la frontera no s'obriria. Alguns dels concentrats han intentat forçar la tanca i també han llançat pedres contra els agents de fronteres. Aquests últims han respost llançant gasos lacrimògens, granades atordidores i projectils de goma.

Un portaveu de Metges sense fronteres ha assegurat que desenes de persones han resultat ferides, algunes d'elles per pilotes de goma, i moltes pateixen problemes respiratoris. Tres ferits han hagut de ser traslladats a l'hospital de Kilkis, una població propera.

La policia macedònia ha admès haver llançat gasos i granades atordidores però ha negat haver utilitzat projectils plàstics. Les autoritats d'aquest país han subratllat que “tres policies han resultat ferits lleus”.

El govern grec ha condemnat l'ús “indiscriminat” d'aquesta mena d'instruments de repressió per part de les forces macedònies “contra poblacions vulnerables”.

El portaveu del centre de gestió de la crisi de refugiats, Iorgos Kritsis, ha demanat a les autoritats de l'antiga república iugoslava que “entengui els riscos potencials derivats de l'ús de la força contra els refugiats i immigrants”.

Al mateix temps, Kritsis ha cridat els desplaçats a no creure's els rumors i informacions intencionadament falses. Aquest incidents es produeixen en les últimes setmanes amb regularitat a partir de pamflets o missatges a els xarxes socials que els desencadenen.

El portaveu també ha emplaçat els refugiats a cooperar amb les autoritats gregues per garantir que se'ls pugui traslladar a un dels allotjaments temporals organitzats. El govern d'Atenes ha reforçat la seva campanya d'informació per convèncer els acampats a permetre que se'ls traslladi a centres d'acollida, on podran presentar les seves sol·licituds d'asil o de reubicació en altres països. Fins ara molt pocs han accedit a fer-ho.

Aquest matí el campament d'Idomeni albergava 11.2019 persones i el port del Pireu, a Atenes, 4.500.

El govern vol buidar de desplaçats el port atenenc abans que comenci l'activitat turística de la Pasqua ortodoxa. La passada matinada es va produïr un nou xoc entre diferents grups d'immigrants i refugiats al port, que va acabar amb un ferit per arma blanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt