Societat

societat

aniversari

Dia de la memòria a Elna

Es commemora la massacre de la població per part de les tropes franceses en la Croada de l'any 1285

Els actes tindran lloc diumenge a la catedral d'Elna i inclouen una visita a la Maternitat suïssa

Diumenge se celebra, com cada any, a Elna el dia de la memòria on es commemora l'episodi de la Croada francesa contra Catalunya al segle XIII. A la ciutat rossellonesa va tenir lloc el saqueig de la vila i es va massacrar la població refugiada a la catedral, després d'un setge de tres dies per les tropes capitanejades pel rei francès Felip l'Ardit, que volia destronar a Barcelona el comte-rei Pere el Gran per imposar el seu propi fill.

El programa inclou un acte religiós, la única missa en català que es fa a la ciutat, i un acte civil al recinte de la catedral. Al claustre tindran lloc els parlaments, i al jardí de la catedral l'ofrena de flors davant la placa commemorativa que cita la Crònica de Bernat Desclot del segle.XIII). La tarda es farà una visita guiada a la Maternitat Suïssa d'Elna.

Aquest dia de la memòria té un caràcter únic a la Catalunya del Nord. Segons els organitzadors “es denuncia l'amnèsia imposada d'ençà de l'annexió i l'afrancesament forçat, i d'altra banda s'homenatgen els qui van morir per defensar llur catalanitat, llur fidelitat a les nostres institucions i llibertats, les víctimes no sols el 1285, sinó al llarg dels segles, de la barbàrie dels conqueridors a còpia de saquejos, setges, matances.”

Programa

11.00 Missa en català a la catedral d'Elna oficiada per Mossèn Oriol amb la coral Santa Eulàlia, el cantant Pere Figueres i mainatges de les classes bilingües.

12.00 Claustre de la catedral. Parlaments de Daniela Grau de la Comissió organitzadora, presentació de l'acte Ester Capella, diputada d'ERC al Congrés dels Diputats a Madrid. Josep Puig i Torres, secretari de l'IPECC, Lucila Grauque parlarà d'un “exemple de manipulació historiogràfica: Santa Eulàlia d'Elna” Al jardí de la catedral, ofrena floral davant la placa commemorativa dels fets del 25 de maig de 1285.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres

En marxa la Lectura continuada de ‘Les hores’, de Josep Pla

palafrugell
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós