Societat

catalunya nord

castellers

Les colles del nord

Hi ha colles al Rosselló, el Vallespir, el Conflent i a la universitat

El català és la llengua d'ús i participen en actes reivindicatius

El fenomen casteller és recent a la Catalunya del Nord. En vint anys ha agafat volada i prestigi, fins al punt que ràdios i diaris francesos el qualifiquen de tradició “ancestral del Rosselló”. L'any 1996 Josep Serra, Cala, va proposar a l'associació Aire Nou de Bao, al Riberal rossellonès, la creació d'una colla castellera, com una activitat més en la tasca de recatalanització de la societat nord-catalana, fent que la llengua catalana fos la llengua d'ús de la colla. Entusiastes i totalment ignorants del fet casteller, els del Riberal van contactar amb diferents colles. En Francesc Puigsegur, president dels Castellers de l'Albera, de la Jonquera, va oferir l'ajuda de la seva colla.

Els de la Jonquera i els de Bao van fer intercanvis regulars i colònies per a la mainada. El bateig de la primera colla nord-catalana, els Castellers del Riberal, va tenir lloc el 1997 i no es va poder fer al seu poble per l'hostilitat de l'Ajuntament, que no considerava els castells com a una tradició pròpia. El ple del municipi va refusar un ajut econòmic per a la presentació oficial de la colla, que finalment va trobar suport al poble veí de Toluges. Els organitzadors de la festa de Pau i Treva van incloure en els actes l'actuació castellera dels Castellers de Barcelona, els Castellers de l'Albera i els Castellers del Riberal, que van estrenar la camisa verda el 15 de juny del 1997.

La colla de la comarca del Vallespir són els Angelets (el nom evoca els Angelets de la Terra, resistents nord-catalans a l'annexió a França). Es va fundar l'any 2001 i van estrenar les camises blaves el 5 de maig del 2002; van tenir com a padrins els Castellers del Riberal i els Nens del Vendrell. La seu dels Angelets del Vallespir es troba a Sant Joan Pla de Corts, molt a la vora de Ceret. Al Conflent es va crear, la primavera del 2012, la colla dels Pallagos del Conflent (el mot pallagos és sinònim, en rossellonès, de minyons). Va ser batejada oficialment el 12 de maig del 2013 a Catllà, prop de Prada de Conflent. Van triar el color grana i els seus padrins van ser els Castellers de Terrassa i els Castellers del Riberal. La colla és una secció del Casal del Conflent (membre de la Xarxa de Casals Jaume I) i fa els seus assajos en dues localitats de la comarca: Prada i Vinçà.

La quarta colla és la de la universitat de Perpinyà Via Domícia, els Mangoners. Fundada l'any 2008 pels alumnes dels estudis catalans que s'agrupen a la Casa dels Països Catalans d'aquesta universitat. La seva camisa és carbassa i té una activitat fluctuant, en funció del nombre d'estudiants que s'hi agrupen cada any.

Les quatre colles participen plegades en tots els actes de suport a l'ensenyament del català i a les manifestacions en suport de la identitat de les comarques sota administració francesa, com la diada del 7 de novembre que commemora el Tractat dels Pirineus, en què Espanya va cedir a França el nord de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona