Territori

Referències sobre el Mercat del Mercadal

El mercat del Mercadal va passar per tota classe d'enrenous i una certa competència. El 8 de gener de 1859 es van construir "cinco casillas" per a la venda de verdura al lloc contigu i adossat darrere l'absis de l'església de Sant Pere, carrer de la Mar.

Mentre publicàvem l'últim capítol sobre Mercats em van preguntar si hi havia altres projectes anteriors a l'època que va entre el 1927 i 1930. Repassant documents puc aportar referències sobre altres llocs.

Sobre el 12 de setembre de 1901 s'havia fet un avantprojecte, amb plànol, de l'espai de la plaça del Baluard fins al carrer del Rosselló. 4.035 metres quadrats per a un nou mercat i signat pel president de l'Almostacenia, concretament el  senyor Josep Jornada, l'arquitecte Caselles, però sense el vis-i-plau de l'alcalde.

En data 5 de maig de 1910 es diu: "que nadie dude que es imposible permanecer por mas tiempo el Mercado en la Plaza Constitución"; escrit i signat per l'arquitecte Pere Caselles.

Diversos veïns del carrer de Santa Clara, veient que era possible un mercat nou, el febrer de 1911 ofereixen un solar a l'ajuntament. Concepció Gili, del carrer de Santa Clara, 24, demanava una quantitat de tres mil pessetes. Es pren nota del Mercat de la Concepció de Barcelona i fan arribar plànols a l'arquitecte Pere Celles Tarrats (el Mercat és a debat i vindran les discussions).

En una part de l'opinió pública guanyava la zona del Pla de Sant Narcís i es deixava a part el Raval de Robuster.

El 2 de març del 1911 el regidor Francesc Montagut va presentar un avantprojecte, de superfície 4.430 metres quadrats, al carrer del doctor Robert Raseta Selva sota el carrer Roig. Amb data 5 de març de 1911 hi havia un avantprojecte del Raval de Robuster i Closa de Mestres fins a Sant Francesc Xavier que afectaria menys veïns.

En el darrer capítol, no havia rebut encara una fotografia d'unes parades del Mercadal, la de Carmen Suazo Grifoll, la número 100, i que no es troba en aquest moment a la plaça. Aquí la tenim en una foto de principis dels quaranta, a la tardor, ho dic pels moniatos que es veuen a la parada.

Al pròxim capítol, aportaré un resum de les dimensions de la plaça del Mercadal i el plànol de 1868 fins avui i veurem també els números que queden a la mateixa i que els arquitectes Bergadà i Ripoll han aportat la comprovació de les mides, després de la meva petició per preparar el capítol següent.

La notícia completa a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Hortolans de Manresa, indignats pel tall d’aigua per regar

Manresa
SALUT

El Trueta incorpora un TAC que ofereix imatges durant la intervenció

GIRONA
Salut

Balcells assegura que l’assistència mèdica al Baix Segre està “garantida”

Lleida
GIRONA

Les infermeres d’atenció primària es reivindiquen en un congrés

GIRONA
salut

Reclamen mantenir l’actual hospital Sant Jaume de Mataró fins que no es faci el nou

Mataró
Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART