Societat

europa

CRISI HUMANITÀRIA

MSF renuncia als fons de la UE per la política envers els refugiats

Consideren que Europa basa la seva política migratòria

Metges Sense Fronteres ( MSF) ha anunciat aquest divendres que renuncia a tots els fons públics de la Unió Europea i els seus estats membre “en protesta per la perjudicial política migratòria europea, basada en la dissuasió i a allunyar el màxim possible de les seves costes als qui fugen de la guerra i el sofriment”.

En una roda de premsa i un comunicat emès posteriorment, MSF ha aclarit que “aquesta decisió és d'efecte immediat i s'aplica als projectes de MSF de tot el món” i ha denunciat la situació en la qual es troben milers de refugiats i immigrants que han quedat “abandonats a la seva sort sense importar el cost humà” des que va entrar en vigor fa tres mesos l'acord migratori subscrit entre la UE i Turquia.

En especial, ha denunciat la situació de més de 8.000 persones, entre les quals hi ha centenars de menors no acompanyats, que estan atrapades a les illes gregues i que temen ser tornades per la força a Turquia, malgrat la qual cosa “se'ls priva d'assistència legal, la seva única defensa contra una expulsió col·lectiva”.

La majoria d'ells han fugit de la guerra a Síria, l'Iraq i Afganistan.

“MSF porta mesos denunciant la vergonyosa resposta europea, centrada a dissuadir a aquestes persones en lloc de proporcionar-los l'assistència i la protecció que necessiten”, ha assenyalat el secretari general internacional de MSF, Jérôme Oberreit.

“L'acord entre la UE i Turquia va un pas més enllà i posa en perill el mateix concepte de refugiat i la protecció que aquest ofereix a les persones en perill”, ha afegit.

L'ONG ha criticat també la proposta de la Comissió Europea (CE) de tancar acords similars amb més de 16 països d'Àfrica i Pròxim Orient, entre els quals podrien estar Somàlia, Eritrea, Sudan i Afganistan, quatre dels deu principals països d'origen dels refugiats i sol·licitants d'asil que arriben a Europa.

“Potser l'única oferta que Europa pot fer als refugiats és que es quedin als països dels quals fugen desesperats? Un altre cop, la prioritat d'Europa no és donar-los la millor protecció disponible, sinó mantenir-los ben lluny amb la major eficiència possible”, ha lamentat Oberreit.

L'acord de la UE amb Turquia, un precedent perillós

MSF ha alertat de que l'acord entre la UE i Turquia es converteixi en “ un perillós precedent” per a altres països que acullen a refugiats i envia el missatge que atendre els qui s'han vist obligats a abandonar les seves llars és opcional i que l'asil es pot negociar.

“L'intent d'Europa d'externalitzar el control migratori està tenint un efecte dòmino, amb les fronteres tancant-se una després d'una altra cap a l'aquest, fins a Síria.

La gent té cada vegada menys llocs als quals fugir”, ha denunciat el responsable de MSF.

Alhora, ha ONG ha posat l'accent que el paquet financer inclòs a l'acord amb Ankara inclou inclou 1.000 milions d'euros en ajuda humanitària, subratllant que tot i que “ningú dubta que hi ha necessitats humanitàries a Turquia”, on resideixen gairebé 3 milions de refugiats sirians, “aquesta ajuda s'ha negociat com a recompensa per les promeses de control fronterer”.

“Les polítiques dissuasòries que Europa presenta a la seva opinió pública com a solucions 'humanitàries' han agreujat el sofriment de les persones que necessiten ajuda.

Aquestes polítiques no tenen res d'humanitari, no han de convertir-se en la norma i han de ser denunciades”, ha sostingut Oberreit.

Per tot això, “Metges Sense Fronteres no acceptarà més finançament d'institucions i Governs amb polítiques tan perjudicials”, ha anunciat el secretari general internacional de MSF.

“Cridem els governs europeus a canviar les seves prioritats: en lloc de maximitzar el nombre de persones que poden rebutjar, han d'augmentar el nombre de persones que poden acollir i protegir”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER
campdevànol

Un projecte vol convertir el Ripollès en refugi de persones LGTBIQ+

campdevànol
gastronomia

Un ‘mercat’ gastronòmic quedarà obert al Port Vell

Barcelona

S’Agaró, un referent centenari

S’Agaró

El camí de ronda, un regal

s’agaró
Claudio Grande
Cap de l’oposició de Llançà per Alternativa per Llançà (AxL)

“El govern de Junts i el PSC està fent una política continuista”

Llançà
Vicissituds abans, durant i passada la guerra
MOMENTS DIFÍCILS

Vicissituds abans, durant i passada la guerra

Terramar, precedent avantatjat i inconclús
SITGES

Terramar, precedent avantatjat i inconclús

Estratègia comercial pionera
PROMOCIÓ INTENSA

Estratègia comercial pionera