Societat

Dies d'històries i llegendes populars catalanes

Sant Martí de Tous organitza el 2 i 3 de juliol el VII Festival de Llegendes de Catalunya

L'actor Jordi Martínez clourà l'espectacle ‘L'apagada del misteri', en què s'il·luminarà tot el nucli antic amb més de 6.000 espelmes

Sant Martí de Tous és una localitat amb un bon grapat d'històries i llegendes populars. Per això, fa set anys va decidir muntar
el FesLleCat, el Festival de Llegendes de Catalunya, una proposta atractiva per a tots aquells que estimen la llengua catalana, amb racons i activitats per a totes les edats. Aquest esdeveniment reuneix durant tot el cap de setmana unes 4.000 persones, i l'activitat principal és L'apagada del misteri, que cada any aplega més d'un miler d'assistents
als peus del castell de Sant Martí de Tous. El poble apaga l'enllumenat públic i il·lumina tot el nucli antic amb més de 6.000 espelmes, que marquen un recorregut de llegendes misterioses que culminen amb una última llegenda, en aquesta edició interpretada per l'actor Jordi Martínez –l'espectacle té un aforament limitat de 1.200 persones.

Racons de llegenda és també un dels actes centrals del festival. Durant els dos dies, milers de persones visiten els escenaris del poble, on es poden escoltar les llegendes de diverses localitats. Aquest 2016, d'Alacant, Santes Creus, la Bisbal, Sant Llorenç del Munt, Cervera i Sant Martí de Tous. Repeteixen en la programació, però sempre amb nous continguts, Dones d'aigua, llegendes coreografiades de dansa, representacions teatrals, Tous és llegenda, i des del 2014
hi ha l'Altaveu popular, una mostra de representacions de diverses localitats de Catalunya que estan estretament lligades o relacionades a les seves llegendes. A part de tota aquesta oferta, cada any el festival presenta novetats o modificacions. En aquesta edició es reforcen les propostes artístiques que hi ha dins del panorama de cultura popular i tradicional amb quatre activitats per al públic adult: Dones fosques, La mare de totes les llegendes, Presentacions literàries i el Sommelier musical. Aquesta última figura ha fet una selecció de músiques pensades per a les diverses llegendes del FesLleCat i, al bar del festival, explicarà el perquè d'aquest maridatge.

Al carrer major de la vila hi haurà també aquests dies un mercat de pagès amb productes artesanals, i en alguna parada fins i tot es faran demostracions de creació de productes. Altres activitats destacades són els tallers de manualitats –amb propostes per aprendre a fer un pergamí, una carta secreta, una llegenda o una espelma– i les presentacions literàries. En aquest sentit, en aquesta edició es presentarà l'últim llibre de Xavier Cortadelles, Llegendes d'aigua dolça, i de Pep Coll, que presentarà les seves tres guies d'indrets mítics i llegendaris de les valls pirinenques.
El festival també proposa L'hora del llibreter, en què un llibreter explica alguns dels llibres que hi ha al voltant del món llegendari o proposa títols que hi estan relacionats, parla de les edicions més antigues que té a la parada i també de les més noves, les més curioses... Finalment, també cal recordar que s'organitza un concurs literari. El premi està dotat amb 150 euros, dues entrades per a L'apagada del misteri i l'enregistrament de la llegenda en el pròxim CD del festival.

Dades d'interès

Dates: 2 i 3 de juliol.

Lloc: nucli antic de Sant Martí de Tous.

www.festivaldellegendes.com

Jordi Martínez, a ‘L'apagada del misteri'

J.P.

El poble apaga l'enllumenat públic i s'il·lumina tot el nucli antic amb més de 6.000 espelmes, que marquen un recorregut que condueix fins als peus del castell. Aquest és el moment en què els habitants de Sant Martí de Tous, actors amateurs i altres professionals són els protagonistes de la nit. Diversos quadres plàstics inspirats en les llegendes de bruixes de Catalunya i històries obscures convertiran el recorregut en un passatge de misteri que culminarà als peus del castell. Aquí, una última llegenda serà interpretada per Jordi Martínez, conegut per les sèries KMM i Merlí de TV3. Ell serà qui donarà peu a la clausura nocturna, que convidarà tots els participants a escriure els seus neguits, angoixes i pors en un paper i cremar-los finalment a la Caldera de Tous. Serà dissabte, de dos quarts d'onze de la nit a dos quarts de dues de la matinada (diversos torns segons entrada). El preu és de cinc euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona