Societat

L'aparador medieval

L'Ajuntament de Bagà va recuperar la concessió del palau a principis dels noranta i des de llavors ha anat recuperant-ne espais per convertir-lo en un dels grans exponents de l'època medieval a la vila

A hores d'ara, inclou l'oficina de turisme del municipi, el Centre Medieval i dels Càtars i l'oficina del camí dels Bons Homes

L'Ajuntament construirà un ascensor al palau per facilitar l'accés a la segona planta

Bagà és el municipi més gran de l'Alt Berguedà, una regió caracteritzada pels paranys naturals, però també pel lligam històric amb el món medieval. El Palau dels Pinós és, des de principis dels anys noranta, el gran aparador d'aquesta tradició medieval de l'Alt Berguedà.

La data de construcció del palau és incerta, però molts historiadors coincideixen a afirmar que les parets es van alçar el 1233, any en què Galceran de Pinós va adquirir-ne la concessió i va adaptar l'edifici al pla urbà de Bagà. Des de llavors, s'hi han fet nombroses actuacions amb l'objectiu de remodelar la construcció i adaptar-la al moment històric. En aquest sentit, el 1990 és un any clau per entendre l'estat actual del palau. D'una banda, va ser declarat bé cultural d'interès nacional per la Generalitat de Catalunya. D'altra banda, l'Ajuntament de Bagà va adquirir-lo amb la finalitat de restaurar-lo i condicionar-lo com a espai cultural de la vila. “Abans, estava totalment abandonat; el tenia un masover que utilitzava el pati com a era, plena de palla i animals”, diu Nicolás Viso, alcalde de Bagà.

Des del 1990, però, el consistori baganès ha anat recuperant sales i espais del palau i, avui en dia, acull el Centre Medieval i dels Càtars, l'oficina de turisme de Bagà i l'oficina del camí dels Bons Homes. L'alcalde destaca la dificultat d'aquesta recuperació en un municipi tan petit com Bagà: “Costa molt aconseguir-ho, però el palau i tots els seus equipaments són una responsabilitat molt gran per al poble i no podem deixar que es perdin.” Viso també reconeix que “el fet que el palau sigui reconegut com un bé cultural d'interès nacional fa que cada actuació que s'hi vol fer hagi de passar un control exhaustiu”. Tot i les traves burocràtiques, l'any 2010, l'Ajuntament va poder recuperar la sala de les pintures, un dels espais més destacats de l'interior del palau, amb parets romàntiques que es conserven des del segle XIX, quan l'edifici encara estava habitat.

‘Bagà 1440'

L'estiu del 2013, l'Ajuntament de Bagà va recuperar la segona planta del palau gràcies al fons de desenvolupament regional europeu (Fever). Es van restaurar dues sales del palau i es va inaugurar l'exposició Bagà 1440. Vida quotidiana en una vila medieval, una mostra permanent ubicada al segon pis de l'edifici que reflecteix com era la vida a la vila a mitjans del segle XV, durant l'època de gran esplendor medieval de Bagà.

Des de llavors, l'exposició conviu al palau amb el Centre Medieval i dels Càtars, les pintures del segle XVII i XVIII, l'oficina de turisme i del camí dels Bons Homes. El Centre Medieval i dels Càtars mostra la vida càtara i medieval al territori i el lligam dels càtars amb la vila de Bagà, mentre que el camí dels Bons Homes (també conegut com ruta dels Càtars) és un sender de gran recorregut (GR-107) que uneix Berga amb Montsegur, un municipi proper a Carcassona (Estat francès).

L'Ajuntament preveu més obres

L'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, ha afirmat que el consistori té la intenció de seguir invertint en el Palau dels Pinós per tal de continuar amb la restauració dels espais.

D'entrada, Viso és conscient que el palau necessita un ascensor. L'Ajuntament va recuperar la segona planta l'any 2013, però accedir-hi resulta complicat per als visitants que tenen problemes de mobilitat. Amb l'ascensor, es facilitaria l'accés a l'exposició Bagà 1440, per exemple.

Una altra actuació que es contempla des del consistori és la reforma de les escales que comuniquen el palau i la plaça de l'Especier. Actualment, n'hi ha unes de fusta de manera provisional, en espera que se n'hi construeixin unes de pedra. A banda de la remodelació de les escales, l'Ajuntament també vol millorar una part de la capella, situada davant la l'edifici del palau.

Segons el mateix Viso, totes tres obres podrien estar enllestides de cara a l'estiu del 2017. El seu cost, però, és d'uns 250.000 euros. En aquest sentit, l'Ajuntament està negociant amb la Diputació per tal que assumeixi el finançament d'una part de la remodelació. En tot cas, Viso confia que, al final, les obres es puguin fer, “ja que és una actuació necessària per conservar el palau en les millors condicions possibles i l'Ajuntament, d'alguna manera o altra, ho podrà assumir”.

Any de construcció: 1233 Utilització actual Oficina de turisme i espai cultural Utilització inicial Casa dels barons Adreça Pujada a Palau, 7


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Recerca pilot de la URV per detectar a Tarragona el sensellarisme ocult

TARRAGONA
Estats Units

Mor el pacient que va rebre un ronyó de porc modificat genèticament

Barcelona
SANT FELIU DE GUÍXOLS

Nova edició de Guíxols Flors amb molta participació

SANT FELIU DE GUÍXOLS
GIRONA

Els castells, protagonistes del primer diumenge de Temps de Flors

GIRONA
SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

Col·lapse general a Rodalies que es pot allargar a demà dilluns

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot