Societat

municipal

restriccions

Vacarisses limita l'ús de l'aigua davant del risc de patir restriccions en el subministrament aquest estiu

L'Ajuntament ha prohibit omplir piscines, rentar cotxes i regar camins i ha tancat les fonts públiques per la davallada dels pous d'abastament

Vaca­ris­ses (Vallès Occi­den­tal) podria patir res­tric­ci­ons d'aigua per al con­sum aquest estiu com a con­seqüència de la dava­llada dels nivells als pous de cap­tació que abas­tei­xen la població. Per pal·liar la situ­ació a curt ter­mini, l'Ajun­ta­ment ha res­trin­git el con­sum d'aigua per exem­ple pro­hi­bint omplir pis­ci­nes o ren­tar els cot­xes i les vore­res amb aigua muni­ci­pal, així com tan­cant les font públi­ques.

L'alcalde de la ciu­tat, Antoni Mas­sana, ha expli­cat que les res­tric­ci­ons en el sub­mi­nis­tra­ment es podrien donar en el curt ter­mini si la dava­llada que han detec­tat con­ti­nua al mateix ritme. El pou d'abas­ti­ment prin­ci­pal ha patit un des­cens de la columna d'aigua de més de 20 metres en un any, pas­sant dels 24 als 3,80 actu­als. Mas­sana ha expli­cat que estan estu­di­ant d'on prové aquesta dava­llada i no des­carta que el pou esti­gui “pun­xat” i això expli­qui el 45% d'aigua que es perd.

A Vaca­ris­ses hi ha un total de 18 urba­nit­za­ci­ons i d'aques­tes només en qua­tre hi ha una con­cessió a una empresa sub­mi­nis­tra­dora d'aigües. La resta s'abas­tei­xen del sub­mi­nis­tra­ment muni­ci­pal, que prové de tres pous i una mina, tot i que hi ha un que és el pou prin­ci­pal i que abas­teix el 55% de l'aigua que beuen els habi­tants de Vaca­ris­ses. Pre­ci­sa­ment és aquest pou el que ha pas­sat de tenir 24 metres per sobre de la bomba a tenir-ne poc menys de qua­tre.

L'alcalde ha reco­ne­gut que “es fa difícil” expli­car els motius que han por­tat a aquesta situ­ació. Ha apun­tat que entra en joc la sequera que pateix la zona i que ha per­ju­di­cat la recàrrega dels aqüífers. Tot i això, s'ha cons­ta­tat que hi ha una diferència entre els cabals d'aigua extrets i els fac­tu­rats i per això el con­sis­tori pensa que hi poden haver fui­tes impor­tants d'aigua o que el pou “esti­gui pun­xat” en alguna zona, tal com apunta l'alcalde. En con­cret, el pou perd entre el 40 i el 45% de l'aigua.

Sobre les fui­tes, l'Ajun­ta­ment ha expli­cat que el pro­blema és que és difícil detec­tar on hi poden ser ja que es des­co­neix el traçat de les prin­ci­pals cano­na­des d'impulsió perquè mai han estat gra­fi­a­des i digi­ta­lit­za­des i, a més, trans­cor­ren camp a través.

Els tècnics muni­ci­pals han fet una pro­jecció tenint en compte els dife­rents esce­na­ris de cara als mesos d'estiu i les dades de con­sum pre­vist. Aques­tes estu­dis indi­quen un dèficit men­sual de 9.850 metres cúbics al juny, de 15.539 a l'agost i de 6.998 al setem­bre. La con­clusió a la que arri­ben és que amb l'aigua que es capta no es pot cobrir la demanda per aquests mesos si no es rebaixa el con­sum.

Per aquest motiu, l'Ajun­ta­ment ha fet un pas enda­vant posant res­tric­ci­ons al con­sum de l'aigua. Entre d'altres, ha fet un ban per infor­mar a la població sobre la situ­ació i a través d'aquest ha pro­hi­bit omplir pis­ci­nes, ren­tar cot­xes i vore­res i regar camins amb l'aigua per al con­sum i ha tallat el sub­mi­nis­tra­ment de les fonts públi­ques. D'altra banda, també s'ha afe­git un tram a la fac­tura de l'aigua per gra­var el con­sum exces­siu. D'aquesta manera espe­ren pal·liar la situ­ació fins a l'agost, quan molta gent marxa de vacan­ces i es redu­eix el con­sum.

Mas­sana ha apun­tat la neces­si­tat que la gent esti­gui cons­ci­en­ci­ada sobre la pro­blemàtica. En aquest sen­tit, ha dit que hi ha part de la població que ho està però que en canvi hi ha una altra que fa un con­sum exces­siu omplint i bui­dant pis­ci­nes o per exem­ple tenint vege­tació que no cor­res­pon a la zona i que reque­reix un alt con­sum d'aigua per al seu man­te­ni­ment. “Si seguim igual pot haver-hi un pro­blema real de manca d'aigua”, ha apun­tat.

De cara al futur, el govern muni­ci­pal està estu­di­ant els motius que han por­tat a aquesta situ­ació per tal de posar-hi remei. “Hem d'inver­tir més en la xarxa i pos­si­ble­ment pen­sar si fem una altra cap­tació i tro­bar un altre pou que per­meti abas­tir-nos d'aigua”, ha apun­tat Mas­sana. Paral·lela­ment, s'ha sol·lici­tat a la Dipu­tació de Bar­ce­lona un estudi d'estan­queïtat de la xarxa i un pla direc­tor de l'aigua, que a par­tir de la diagnosi de la situ­ació, mar­qui les pau­tes de cara al futur. A curt ter­mini, el con­sis­tori està tre­ba­llant en la pos­si­bi­li­tat de cons­truir un nou pou d'abas­ta­ment a la zona de Can Còdol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.