Societat

medi ambient

incendi forestal

Una soca mal apagada va causar el foc

Les primeres investigacions de l'incendi de Vallbona de les Monges atribueixen l'origen a unes restes forestals que ja van cremar el juny passat i que van ser mal sufocades

Les flames devasten més de 780 hectàrees

El primer gran incendi de l'estiu a Catalunya ha deixat gairebé 800 hectàrees cremades a l'Urgell. No hi ha hagut danys personals i, en tractar-se d'una zona on abunden els conreus, tampoc no va caldre ordenar les sempre traumàtiques evacuacions. Nalec, municipi que ha vist com quedava cremat la meitat del seu terme municipal, sí va passar per moments d'angoixa la nit de dimarts quan els Bombers i els Mossos d'Esquadra van recomanar a la gent que es quedés confinada a casa per evitar els efectes nocius del fum que arribava al nucli urbà des d el'incendi. El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) va haver d'atendre durant la matinada nou persones amb símptomes de picor als ulls a causa de la fumera

Les causes es van aclarint. La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, va explicar ahir que, tot i que se segueix treballant per esbrinar què va desencadenar les flames en una zona apartada pertanyent al terme de Vallbona de les Monges, la investigació apunta que el foc es va originar en un espai forestal on hi havia unes soques enterrades d'una rompuda de fa més de vint anys. És tracta d'una àrea de Rocallaura situada en un dels extrems de la zona afectada per l'incendi del passat mes de juny. Segons va explicar Serret, les soques, a l'estar enterrades, ja van quedar afectades per les flames en l'incendi de Sant Joan i han estat quatre setmanes fent un efecte carbonera, cremant per sota però sense que el foc no es visualitzés des de l'exterior.

Ni tan sols el fum no era visible. “Res feia indicar que hi hagués un foc latent que, unit als 30 graus de temperatura, al 30% d'humitat i a una velocitat del vent de 30 quilòmetres per hora, ha fet que es revifés el foc, sense que ningú ho pogués detectar”, va lamentar la consellera.

Serret va posar de manifest que tot fa pensar que aquestes soques van patir afectació a l'incendi de juny i va mantenir una mena de carbonera. Això sumat a unes temperatures altes, humitat molt baixa i un vent molt fort es va causar que “gairebé per generació espontània sortís el foc a la superfície”. “Va ser una situació imprevisible perquè no s'havia detectat que s'estava generant aquesta carbonera subterrània”, va puntualitzar.

La consellera va voler agrair la feina feta per part dels professionals però, també, pels voluntaris i veïns que van ajudar durant la nit a controlar l'incendi. Tot i que s'estan acabant de fer les valoracions, Serret va avançar que els cultius afectats són rostolls perquè ja s'havia fet la sega. A més no es té constància que els animals de les granges més properes hagin patit danys.

Les hectàrees forestals, en canvi, sí que han quedat afectades i s'estudiarà quina fusta es pot aprofitar.

Malgrat que el punt d'origen va ser dins el terme de Vallbona de les Monges, l'incendi ha afectat principalment el terme municipal de Nalec. També va estendre's per Ciutadilla i Rocafort de Vallbona, a Sant Martí de Riucorb.

Després de tota la nit de treballs dels equips d'emergències per encerclar el perímetre de les flames, el foc va quedar estabilitzat ahir a primera hora del matí. Pocs minuts després de les vuit fonts dels Bombers anunciaven una notícia que s'esperava amb candeletes.

En aquells moments, fins a 55 dotacions terrestres i 3 mitjans aeris seguien remullant la zona cremada. En nombrosos punts encara s'apreciaven fumaroles i punts calents. Malgrat això, segons els Bombers, ahir no hi havia hagut cap represa destacable.

Els Agents Rurals calculen que el foc haurà afectat un perímetre de 789,69 hectàrees.

Excepcionalitat

El conseller d'Interior, Jordi Jané, va destacar l'excepcionalitat de la situació viscuda aquest dimarts, que va qualificar “d'històrica”. Es referia el conseller al fet insòlit que s'haguessin originat de manera simultània 86 incendis a Catalunya, un fet “absolutament inusual”.

Ho va manifestar a Ciutadilla (Urgell), on va estar seguint de primera mà el que de moment passa per ser l'incendi més important, pel que fa a extensió, en el que portem de campanya estiuenca a Catalunya.

Segons Jané, fonts de bombers han assegurat que feia deu anys que no es vivia una situació similar, “amb focs de punta a punta de Catalunya”.

En aquest context, Jané va voler demanar la “màxima responsabilitat i prudència” per evitar actituds “absolutament irresponsables” com una cigarreta mal apagada.

El conseller també va alertar que aquests són dies “especialment difícils” perquè totes les previsions apunten que l'onada de calor es troba en el seu punt més elevat.

A més, s'hi afegeix una altra circumstància meteorològica preocupant per ales comarques de Lleida: a Ponent podrien arribar tempestes de l'Aragó i existeix la possibilitat que arribin seques i amb llamps. “Aquesta situació més el vent pot fer que algun dels 86 incendis puguin revifar”.

LES FRASES

Va ser una situació imprevisible perquè no s'havia detectat que s'estava generant aquesta carbonera
Meritxell Serret
consellera d'agricultura
Aquesta ha estat una situació històrica d'excepcionalitat. 86 focs han cremat de manera simultània
Jordi jané
conseller d'interior

Sense abaixar la guàrdia

El conseller d'Interior, Jordi Jané, es va desplaçar ahir fins a Rocallaura, on va mantenir una reunió informativa amb els comandaments del cos de Bombers de la Gneralitat i amb la resta de cossos d'emergències que han intervingut en el que ja és el foc més virulent, per extensió cremada, patit enguany a Catalunya.

En aquest context, Jané va explicar que l'incendi de Rocallaura ha afectat un perímetre important de terreny però va voler destacar la tasca dels Bombers. Va referir que els Bombers van haver de fer “86 sortides” en un sol dia a Catalunya .

El pla Alfa alerta que el risc d'incendi forestal segueix alt, o molt alt, en bona part de les comarques del país. En aquest sentit les autoritats recorden que no val abaixar la guàrdia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona
UNIVERSITAT

Prop de 400 persones fan les proves de més grans de 25 i 45 anys a la UdG

GIRONA

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS
enogastronomia

La DO Cava permetrà comprar raïm de vinyes dins de la seva DO encara que no estiguin registrades

vilafranca del penedès

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA