Societat

FESTES I TRADICIONS

Guimerà retorna a l'edat mitjana amb el seu mercat

Un centenar de parades amb productes propis de l'època i una quinzena d'artesans omplen aquest cap de setmana els carrers del petit poble de l'Urgell

El dret al mercat setmanal va ser atorgat a l'antiga vila de Guimerà pel rei Jaume II el 18 de juliol de 1294. Amb aquest dret els primers barons de Guimerà van fer créixer el seu poble mentre que el mercat esdevenia un nexe de trobada, d'intercanvi de mercaderies i de contractes. Cada any, des de fa 22, els habitants d'aquest petit poble de l'Urgell retornen durant un cap de setmana a aquell mercat de l'edat mitjana.

Dissabte i diumenge, pels carrers de la vila tornarà a haver-hi un centenar de parades amb productes propis de l'època i una quinzena d'artesans fent demostracions dels oficis antics, com forja, picapedrers, elaboració d'estris d'espart, macramé, cistelleria i treballs sobre pergamí.  Els visitants podran gaudir també de cercaviles, esquetxos de la vida quotidiana medieval, espectacles itinerants i tallers de malabars, entre d'altres. La companyia La Cremallera serà la responsable d'amenitzar les jornades. S'escenificaran diferents episodis de la història de Guimerà, des dels seus orígens, les seves llegendes i la seva mitologia.

L'espectacle teatral principal, Els primers homes, tindrà lloc a dos quarts d'onze de la nit al llit del riu, tant dissabte com diumenge. La història que s'explicarà és obra del convilatà Roger Rosich, amb les aportacions teatrals de Wigmar Teatre i d'un munt de voluntaris de la localitat.

Durant les jornades de fira també es podrà visitar l'exposició de pintura sobre seda de Lourdes Déu, al museu La Cort del Batlle, al bell mig de la plaça Major, i promoguda per l'Associació Guimerà.

El Mercat Medieval de Guimerà arriba a l'edició d'enguany consolidat com a una de les fires medievals més importants de la demarcació de Lleida. L'objectiu de la organització és donar a conèixer i proposar la revitalització del poble de Guimerà, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional, i convertir la festa en un punt de trobada d'amics dels pobles de l'entorn i d'arreu de Catalunya.

El Mercat Medieval de Guimerà és un projecte que un cop a l'any fa bategar el cor de la vila amb totes les forces, en córrer molta gent per les seves artèries, pels seus carrers fets de pedres que han vist passar molts segles. “És per a Guimerà l'empenta per seguir mantenint viu el poble i per donar a conèixer el seu valuós llegat medieval”, ha apuntat l'alcalde de Guimerà, Salvador Balcells.

El Mercat

13 i 14 d'agost. Avui a les 20.30 h, pregó a càrrec de Josep M. Minguella i cercavila dels Gegants i Grallers de Guimerà.

www.guimera.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona