Societat

POLÈMICA TAURINA

Sense bous a la mar a les Cases d'Alcanar

Amb l'expedient sancionador obert encara pels actes de l'any passat, el consistori ha decidit tancar el recinte portuari

La regidora de Festes considera que hi ha un “buit legal”

Les nits de ball i els bous a la mar són dos dels actes més destacats a la festa major de les Cases d'Alcanar (Montsià), que comencen avui i s'allargaran una setmana. Després de més de 40 anys, però, els festejos taurins en aquest nucli costaner es limitaran al recinte portuari tancat.

En vista de la possibilitat d'incórrer en una il·legalitat i una eventual inhabilitació, l'Ajuntament ha decidit tancar la plaça amb barreres per impedir que els animals entrin a l'aigua, en una modalitat en el punt de mira de fa anys arran d'una denúncia de l'entitat animalista Actyma contra els bous a la mar de l'Ampolla (Baix Ebre). El 2014, una sentència del jutjat contenciós administratiu número 1 de Tarragona va determinar que la llei no preveu la celebració de bous en places obertes.

El consistori canareu alerta, en el cas del municipi, d'un buit legal i d'una “mala interpretació” de la normativa. L'any passat es va optar per instal·lar un recinte dins de l'aigua, una opció prevista, segons interpreta el municipi, en l'actual llei que regula les festes tradicionals amb bous, perquè la plaça estava tancada. Actyma va denunciar els festejos i es va obrir un expedient sancionador, que encara no s'ha tancat. Com que no s'ha rebut l'autorització, com l'any passat, ni la resolució a les al·legacions, s'ha optat per tancar la plaça amb barreres de fusta.

“Vam presentar al·legacions i, com que encara no han estat resoltes, no podem obrir a la mar, perquè no sabem si la resolució serà afirmativa o negativa, si es considera que els bous a la platja estan estipulats dins la llei”, assegura la regidora de Festes d'Alcanar, Mercè Fischer. El consistori recorda que, altrament, es podria recaure en prevaricació i reincidència. “Ens podria portar a una sanció de 60.000 euros i a la possibilitat de la inhabilitació per a fer bous a tot el municipi d'Alcanar”, hi afegeix Fischer.

La regidora de Festes, però, alerta que “la llei en cap moment diu que aquest recinte tancat no pugui ser terrestre i marítim”. De fet, l'any passat, dos dies abans del començament dels actes, van rebre l'autorització del govern que, en la resolució, recordava que entre les modalitats de festejos taurins s'inclou “la variant de bous a la platja”, que compleix la normativa, que preveu un recinte tancat. L'Ajuntament canareu assegura que pot acreditar que la plaça es va tancar correctament tal com estipulava la llei. “Pensem que estem emparats en la llei, que vam seguir tots els criteris que marcava la citada llei i la mateixa delegació del govern”, conclou Fischer.

Sobre els festejos d'enguany, el regidor de Salut, Jordi Bort, va explicar aquesta setmana que durant l'agost els pescadors no realitzaran la veda i la llotja romandrà oberta. Per garantir les necessitats sanitàries, s'ha mogut la zona del toril. “En aquest nou emplaçament s'ha augmentat la seguretat pròpia de la gestió de càrregues i descàrregues de bous”, assegura Bort.

En aquest context, Alcanar no renuncia a recuperar aquesta modalitat i ho defensarà davant la justícia, amb un recurs d'alçada i un contenciós administratiu.

L'agressió a Mas de Barberans, de “gran violència”

La temporada d'actes amb bous a les Terres de l'Ebre va estar marcada al començament per l'agressió a dues activistes d'AnimaNaturalis que s'havien desplaçat a Mas de Barberans per enregistrar els festejos. Ara, el jutge d'instrucció número 1 d'Amposta ha tancat les diligències prèvies. El magistrat considera que hi ha prou indicis de comportament delictiu en unes accions que qualifica de “gran violència” –en concret, quan els investigats sacsen les noies, les peguen i els prenen les càmeres–. Els fets, pel jutge, poden ser constitutius dels delictes de coacció i de danys i de dos delictes lleus de lesió. De les quatre persones investigades com a presumptes autors, el magistrat no considera acreditada la participació incriminatòria d'un dels quatre investigats en els fets i l'exculpa provisionalment.

L'escrit relata que les noies van ser “sacsades i copejades” i que els van prendre els equips d'enregistrament que portaven per trencar-los i “impedir a les perjudicades dur a terme la seva activitat”. També es detallen les lesions fetes a les activistes: policontusions “sense seqüeles” a diferents parts del cos.

La fiscalia, l'acusació i la defensa han de presentar els escrits d'acusació per demanar la celebració del judici o l'arxivament de la causa. El cost estimat del material trencat suma, segons el jutge, uns 800 euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona