Societat

Pla d'Urgell

Una pedregada espectacular castiga les comarques de Ponent

Mollerussa estudia demanar la declaració de la ciutat com a zona catastròfica

Danys en la campanya de la fruita del Pla d'Urgell i una part del Segrià

Eren les set de la tarda i de sobte tot es va tornar fosc. Els habitants d'alguns pobles del Segrià, la Noguera i l'Urgell, i de la pràctica totalitat del Pla d'Urgell, van viure a partir de llavors prop de dues hores de caos amb una tempesta intensa acompanyada de pedra que va provocar nombrosos danys en edificis, cotxes i finques agrícoles, i que va inundar places, carrers i carreteres.

Es van registrar danys en una àmplia zona entre Alcarràs (Segrià) i Agramunt (Urgell). Els bombers van rebre 49 avisos i van fer 38 intervencions. La zona més castigada va ser el Pla d'Urgell. Es van recollir pedres de gel de cinc centímetres de diàmetre, de la mida d'un ou de gallina.

La grandària i la força de la pedra van provocar danys a les finestres i persianes de les cases, i es va trencar el vidre de molts cotxes. Al CAP de Mollerussa van atendre durant la tarda ferits lleus pels cops de pedra.

Els danys generalitzats en edificis i cotxes a tota la població van portar l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, a anunciar que avui s'estudiarà la possibilitat de demanar la declaració de zona catastròfica per a la ciutat, cosa que agilitaria els tràmits per a les reparacions. El president de la Diputació, Joan Reñé, es reunirà avui amb els alcaldes de la zona per valorar els danys i les accions a emprendre des de les administracions.

Collites perdudes

De moment, la Generalitat ja es va afanyar ahir a posar-se en contacte amb el consorci d'assegurances Agroseguro perquè agiliti els tràmits de peritatge i restitució de danys de la zona afectada per la tempesta. Els danys provocats en l'agricultura poden ser importants, segons van informar ahir des del sindicat Unió de Pagesos. Hi ha pagesos que han perdut tota la collita d'aquest any, tant de panís com de fruiters. En una primera valoració d'urgència, Unió de Pagesos calculava ahir al vespre que l'afectació va del 80 al 100% en la majoria de municipis del Pla d'Urgell i en alguns del Segrià i la Noguera.

La pedregada ha estat del tot inoportuna perquè la zona es troba en plena campanya de la fruita dolça, amb la recollida de préssecs i nectarines, i amb peres i pomes creixent ja als arbres. La pedregada els hauria fet malbé.

LA XIFRA

21,7
litres
per metre quadrat van caure a Mollerussa. El rècord va ser a Vilanova de Meià, a la Noguera, amb 50,6 litres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.