Societat

Puig es mostra optimista sobre l'evolució de l'incendi si es confirma la previsió meteorològica

“Caldrà treballar molt intensament, però acabarem posant-li el peu al coll malgrat les dificultats”

Els treballs per controlar el foc es concentren al flanc occidental

El foc que crema des d'ahir a l'Alt Empordà ha afectat una superfície d'unes 13.800 Ha i 17 municipis

6 poblacions es troben en situació de “confinament lleuger”

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha explicat aquest vespre que el foc que crema des d'ahir a l'Alt Empordà continua actiu i sense control. Això no obstant, s'ha mostrat optimista en relació a l'evolució de l'incendi si es confirmen els pronòstics meteorològics que preveuen un increment de la humitat relativa i una notable baixada de temperatures aquesta nit.

“El foc està actiu, s'haurà de treballar molt intensament, però acabarem posant-li el peu al coll malgrat les dificultats”, ha assegurat Puig en declaracions aquest vespre des del centre de coordinació dels Bombers a Figueres.

Segons ha explicat, la previsió és que en les properes hores la humitat relativa s'elevi fins el 70% i la temperatura baixi uns 10º per sota la mitjana dels últims dies. Aquests pronòstics, juntament amb l'absència de vent, permeten esperar que els focus de l'incendi es mantinguin “adormits” o “letàrgics” almenys durant algunes hores.

Prioritat al front occidental

Els Bombers de la Generalitat continuen treballant en les tasques d'extinció del foc amb 140 dotacions terrestres i 15 mitjans aeris. La majoria dels esforços se centren en el flanc occidental per evitar que el sinistre superi el Pantà de Boadella i arribi a la zona de l'alta Garrotxa.

En aquest sentit, el conseller ha remarcat que els dues prioritats ara són a la zona de Terrades i Darnius, d'una banda, i a la de Cantallops, de l'altra.

En el dispositiu hi treballen entre 1.200 i 1.300 efectius: uns 500 bombers, 300 efectius de la Unitat Militar d'Emergències de l'Estat (UME), uns 200 Bombers francesos, 50 voluntaris de les Associacions de Defensa Forestal (ADF), més de 300 Mossos d'Esquadra (repartits en dos torns), així com personal del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), la Creu Roja i la Policia Local. També col·laboren en els treballs per controlar l'incendi 11 mitjans aeris francesos; 5 del ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient; 4 de la Generalitat valenciana; 2 de Mallorca; 1 d'Andorra.

13.800 hectàrees afectades

El conseller ha precisat que el perímetre del foc es manté al voltant de les 13.800 hectàrees, a l'interior del qual hi ha “força clapes i zones que no han cremat”. Segon les estimacions del cos d'Agents Rurals, la superfície calcinada se situaria al voltant de les 9.000 hectàrees. D'aquestes, la majoria corresponen a arbrat (51%), conreu (22%) i matollar (19%).

El perímetre, de 65 quilòmetres, ha encerclat 17 municipis: la Jonquera, Agullana, Darnius, Boadella i les Escaules, Terrades, Llers, Vilanant, Avinyonet de Puigventós, Vilafant, Figueres, Cantallops, Capmany, Sant Climent Sescebes, Masarac, Cabanes, Biure i Pont de Molins.

Confinament “lleuger”

Sis poblacions de l'Alt Empordà continuen aquest dilluns al vespre amb restriccions de mobilitat. El titular d'Interior ha matisat que es tracta d'una situació de “confinament lleuger”, que suposa no moure's del nucli urbà. Els municipis que tenen la mobilitat limitada són Albanyà, Sant Llorenç de la Muga i Cantallops, que s'han afegit aquesta tarda a la situació que ja tenien Darnius, Terrades i la Vajol. A més, s'han evacuat unes 200 persones d'un càmping d'Albanyà i 200 més d'un altre de Sant Llorenç de la Muga.

Puig ha anunciat que ja s'ha eliminat la restricció de pas als vehicles pesants per la N-260 i la reobertura línia d'alta velocitat Figueres i Perpinyà ja només està pendent de la revisió de la infraestructura per part d'Adif.

De la seva banda, el Servei Català de Trànsit ha informat que es continuen tallades les carreteres GI-500 i GI-501, a Agullana; la GI-504, entre Agullana i Terrades; la GI-610, a Vilajuïga; la GIV-5105, entre Llers i Avinyonet de Puigventós; la GIP-5101, entre Avinyonet i Terrades; la GI-602, a Sant Climent Sescebes; la GIV 5041, a Pont de Molins, i la GIV 5044, a Biure.

A mesura que avança la tarda es van recuperant les línies telefòniques i, en aquests moments, es troben sense servei 805 línies de telefonia fixa, pertanyents als municipis de Maçanet de Cabrenys, Llers i Terrades.

Felip Puig ha destacat que només que uns 60 abonats sense subministrament elèctric i s'està treballant per restablir el servei de manera provisional amb grups electrògens.

Afectacions personals

Segons les informacions facilitades pel SEM s'han realitzat 56 assistències sanitàries relacionades amb l'incendi. D'aquests, 32 van ser traslladats a diferents centres sanitaris. A hores d'ara continuen ingressats 8 ferits, 4 dels quals es troben en estat greu a la Unitat de Cremats de la Vall d'Hebron de Barcelona i 4 a l'Hospital Trueta de Girona.

Fins al moment, s'han hagut de lamentar 4 víctimes mortals, la darrera de les un home de 64 anys de nacionalitat francesa que es trobava ingressat en estat molt crític a l'Hospital de la Vall d'Hebron amb cremades al 80% de cos.

L'Hospital de Figueres ha atès en les darreres hores, 31 pacients, 5 dels quals van ser traslladats a altres centres i la resta de pacients han estat donats d'alta.

A més a més, aquesta nit de dilluns a dimarts, l'atenció al CAP La Jonquera s'ha reforçat amb 2 metges de família i 2 infermeres. A més, el CAP Ernest Lluch de Figueres es tornarà a mantenir obert tota aquesta nit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.