Urbanisme

Barcelona crearà un gran passeig adaptat al canvi climàtic a la Mar Bella

L’Ajuntament planteja una urbanització fins al Fòrum amb carril bici, zones d’esbarjo i àrees verdes

Vol invertir 44 milions d’euros en humanitzar un espai que ara és un lloc desert

Barcelona vol acabar el passeig marítim fins al Fòrum amb carril bici, zones d’esbarjo i àrees verdes, amb més de 800 arbres. Així ho preveu l’avantprojecte d’urbanització presentat pel govern municipal, que calcula que la transformació costarà 44 milions d’euros. L’executiu reconeix que ara com ara el tram entre el Complex Esportiu de la Mar Bella i la plaça de Llevant, a l’altura del Fòrum, és un lloc “desertitzat” i per això planteja “humanitzar-lo”. Així, es vol “dignificar” el front marítim fent-hi un gran passeig per a vianants de com a mínim 12 metres d’amplada i cosir-lo amb el Besòs. Amb tot, les obres per completar la urbanització del front no es preveuen fins al pròxim mandat.

El projecte l’ha presentat la tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, juntament amb el regidor del districte de Sant Martí, David Escudé i l’arquitecte municipal, Xavier Matilla. L’ajuntament pensa que a la zona del Besós li cal un millor accés al mar, que el passeig marítim ha de ser una sola peça, que ha de ser més verd i sostenible i que cal adaptar-lo a la possibilitat que el nivell del mar pugi en els propers anys a causa del canvi climàtic. Per això ha projectat la construcció d’un nou gran passeig verd que anirà des del complex esportiu de la Mar Bella fins a la plaça de Llevant. La idea és que sigui un passeig molt espaiós, de 12 metres d’amplada, i que s’hi plantin més de 800 arbres per generar llocs d’ombra. Així, hi haurà més de 25.000 m2 de zones verdes.

“Tenim la necessitat de passar d’un pàrking, que és el que hi ha fins ara a la zona entre la Mar Bella i el carrer Selva de Mar, a un passeig. Un passeig on es pugui passejar i estar-s’hi i relacionar-se amb el mar”, ha resumit Sanz, que ha confirmat que l’aparcament de grans dimensions que hi ha ara a la platja de la Mar Bella desapareixerà amb la implantació del nou passeig.

És un passeig que serà pels vianants. Al costat de tot el traçat, però, hi haurà un carril de quatre metres d’amplada per a bicicletes, patins i la mobilitat activa. “La nostra estratègia és la de fer un litoral obert al mar, proper a la ciutadania i adaptat a l’emergència climàtica. Aquests són els nostres criteris”, ha dit Sanz, que ha afegit que amb aquest gest volen “deixar de banda” els macroprojectes de zones comercial que a vegades s’han plantejat per al litoral català com el turisme massiu.

Passeig i platja, en un mateix nivell

D’altra banda, l’avantprojecte vol integrar el passeig amb les platges, que el pas d’un a l’altre sigui natural i que formin una sola unitat. Per això, el mur que hi ha a dia d’avui entre el passeig i la platja a la zona del Fòrum desapareixerà. En el seu lloc es faran unes rampes amplies per baixar progressivament des del nivell del passeig fins a l’aigua. “Volem que entri l’espai del mar a la ciutat”, ho ha il·lustratSanz. A més, per descomprimir la platja es farà una segona línia de platja que aculli espais de lleure i pràctica esportiva, com camps de vòlei i zones de joc pels infants, amb jocs d’aigua i espais de sorra.

Un deute històric i una necessitat climàtica

Segons Sanz, aquesta obertura al mar de la zona litoral del Besós és un deute històric que es té amb la regió des de fa 30 anys. L’argument del consistori és que les reformes marítimes que es van fer pels Jocs Olímpics de 1992 es van focalitzar en el centre del litoral, que el Fòrum va ser un projecte que no va acabar de pensar en els usos quotidians de les persones i que ara cal que la zona litoral del Besós tingui per primera vegada un projecte urbanístic fet amb “una mirada que pensi en els veïns i les veïnes”.

A més, el futur passeig verd es complementarà amb un altre canvi urbanístic: s’unirà el passeig amb la rambla de Prim i els banys del Fòrum. D’aquesta manera, s’allargarà un traçat que a dia d’avui acaba a l’altura de Bac de Roda perquè arribi a connectar amb la plaça de Llevant. “Volem recosir la ciutat amb la zona del Besós i donar un millor accés al mar a tots els veïns d’aquells barris”, ha assenyalat Sanz.

La tinenta d’alcaldia ha fet èmfasi en què el projecte és una resposta a l’emergència climàtica. De fet, un 65% de l’àmbit –uns 68.000 m2– serà de paviments permeables, un tipus de sòl que reté l’aigua i ajudaria a evacuar-la o redirigir-la en cas que pugi el nivell del mar. “No podem no escoltar els científics que ens diuen que ens hem d’adaptar al canvi climàtic. Hem de renaturalitzar la ciutat i hem de fer que el mar estigui obert a tots els barris. No pot ser que uns hi tinguin un accés més fàcil que d’altres”, ha resumit Sanz.

Un pressupost clar i un calendari incert

El pressupost per aquestes obres és d’uns 44 milions d’euros, tot i que Sanz ha deixat la porta oberta a què el projecte executiu, el document final que detallarà tots els canvis, pugui modificar aquesta xifra. El que no està tan clar és el calendari. L’ajuntament creu que podrà deixar tancada la data de començament de les obres, que serà a finals del 2023, quan ja s’hagin celebrat les eleccions de l’any que ve. Però reconeixen que els terminis de realització de les obres poden variar en funció de quin partit o partits acabin ocupant el govern municipal a partir del maig de l’any que ve.

Com a detall complementari, el consistori ha precisat que els festivals que es realitzen en aquella zona, com el Primavera Sound, no perillen. Sanz ha precisat que han parlat amb els organitzadors tant d’aquest festival com d’altres i que tots els han manifestat la seva voluntat de seguir fent-los al mateix lloc. També ha puntualitzat que en principi la implantació del passeig no implicarà la desaparició de cap comerç o establiment que pogués tenir una llicència per estar situat allà, ja que la idea és ressituar qualsevol establiment que estigui dins de la zona d’actuació en una altra localització homologable a la que té avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

Detingut un conductor amb 2 quilos de cocaïna en una caixa de cereals

Barcelona
VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona