Urbanisme

L’edifici Estel, un nou inici per a l’Esquerra de l’Eixample

Llum verd perquè l’antic edifici de Telefónica aculli un complex d’oficines

El barri rep amb satisfacció l’anunci del projecte però demana dialogar sobre possibles equipaments i retorns

La comissió de govern de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar, ara fa just un mes, la llicència d’obres de gran rehabilitació de l’antic edifici de Telefónica, conegut popularment com l’edifici Estel, situat a l’avinguda de Roma, a la cruïlla amb Viladomat.

Es tracta d’un immoble de planta baixa, 13 plantes pis i 5 plantes subterrànies. El projecte preveu un edifici de dos volums amb ús principal d’oficines. També hi haurà quatre locals comercials i espais comuns en planta baixa i 418 places d’aparcament per a cotxes, 303 per a motos i 420 per a bicicletes, en compliment de la modificació de les normes urbanístiques del PGM que regulen els aparcaments de Barcelona. En total, el promotor haurà de pagar a l’Ajuntament un total de 1,73 milions d’euros en concepte d’impostos. L’Ajuntament ha concedit la llicència als fons Freo i a Bain Capital Credit, que preveuen culminar el projecte a finals del 2024. El gabinet d’arquitectes BCA construirà un immoble amb 51.000 metres quadrats d’oficines i multitud de terrasses.

En aquests més de deu anys d’espera, l’edifici Estel ha estat apunt de convertir-se en un edifici de pisos de luxe –projecte que va xocar amb la crisi financera–, en un gran hotel –que no va poder ser per la moratòria del govern Colau–, i ara serà finalment la seu d’oficines diàfanes de prop de 5.000 metres quadrats, unes condicions que no existeixen a tot Barcelona, segons els seus promotors. L’edifici tindrà també un auditori per a conferències o esdeveniments, sales de reunions, un gimnàs, sales esportives i d’entreteniment, així com altres serveis addicionals com ara àrees comercials i de restauració obertes al públic a peu de carrer.

L’any 2005 l’empresa Telefónica va acordar amb l’Ajuntament una requalificació del terreny on s’ubicava la seu de l’avinguda de Roma. El pacte es va fer per tal de facilitar el trasllat de l’empresa de comunicacions al barri del Fòrum. A canvi, la companyia es va comprometre a cedir al consistori nou recintes que havien de passar a ser equipaments municipals.

És a aquest antic pacte que els veïns s’aferren per reclamar que, tot i que es tracta d’una iniciativa privada, l’Ajuntament no abandoni la idea de negociar possibles intercanvis o arranjaments per tal que el nou edifici aculli alguns serveis que s’havien planejat en edificis que ara podrien ser reconvertits en equipaments per al barri.

LA DATA

2024
És l’any
que està revist que acabin les obres del nou edifici Estel.

LA XIFRA

80
milions
és el pressupost que es preveu que caldrà invertir en la realització de les obres.

LA XIFRA

5.000
metres quadrats
podran arribar a tenir algunes de les oficines, que seran diàfanes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Destinaran 1,8 milions per reparar “amb urgència” el passeig de Fenals

lloret de mar

Jaume Cruset i Ballart, pregoner de les Festes de Primavera de Girona

GIRONA

Trobada de la Comissió de relacions entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona