Urbanisme

La llei d’habitatge que limita el preu del lloguer entra en vigor demà

El BOE publica avui la norma, tot i que la declaració d’àrees tensionades dependran de cada comunitat autònoma

El lloguer no es podrà augmentar un 2% aquest any i més d’un 3% l’any vinent

La norma preveu bonificacions per als propietaris que rebaixin les quotes en zones crítiques

Després que avui hagi estat publicada al Butlletí Oficial de l’Estat, la Llei pel Dret a l’Habitatge entrarà demà en vigor, dos dies abans de les eleccions municipals. Però el fet que la nova normativa es pugui aplicar a partir de demà no vol dir, però, que es puguin començar a fer efectius els controls en els preus del lloguer, el punt més controvertit durant la tramitació de la norma, ja que aquest són les comunitats autònomes les que hauran de declarar les zones tensionades on es fixaran els topalls en els preus de lloguer. El govern està pendent d’aprovar un índex de referència de preus del lloguer, però en el cas de Catalunya serà suficient amb demanar l’homologació del que ja existeix i que va deixar d’aplicar-se quan el TC va tombar la llei catalana de regulació del lloguer. Es podrà declarar un àrea tensionada quan s’hagi de dedicar el 30% de la renda mitjana a pagar el lloguer. La contrapartida per als propietaris que rebaixin el preu és que podran tenir bonificacions fiscals a partir de l’1 de gener de l’any vinent.

Punts claus

A banda d’aquest punt, la norma estableix que aquest any el preu del lloguer no es pugui augmenta més del 2% i que l’any vinent no superi el 3%. A partir del 2025 es revisarà aquest percentatge però la llei estipula que mai podrà superar l’augment de l’IPC.

La norma preveu també que a partir d’ara els honoraris que es paguen a les immobiliàries i les despeses de formalització del contracte les haurà de pagar el propietari. A més es prohibeix pujar els lloguers a través de despeses noves com la quota de comunitat o la taxa d’escombraries.

Pel que fa als desallotjaments, a partir s’exigeix acreditar que el pis en qüestió és primer habitatge i si s’és o no un gran tenidor. La norma considera grans tenidors a les persones que tinguin més de cinc pisos en propietat i no deu com passava fins ara. En el cas dels grans tenidors, hauran de demostrar que ha intentat negociar amb els ocupants si aquests es troben en situació de vulnerabilitat.

La llei també permet dilatar més els processos d’ocupació i impedeix que els mossos puguin intervenir sense comunicació prèvia del dia i la hora del desnonament.

La llei estableix. a més, un recàrrec en l’BI pels els pisos buits i prohibeix la venda del parc públic d’habitatge. protegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES