Urbanisme

URBANISME

Demanen als veïns que encara son dins de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues que l’abandonin perquè podria caure

Els tècnics de l’Ajuntament alerten que les patologies que acumulava l’immoble són “una amenaça de risc estructural”

Aquest migdia quedaven tres famílies a l’interior

“Demanem als veïns que encara son dins de l’edifici que hi posin seny i l’abandonin, perquè l’amenaça hi és i es podria enfonsar en qualsevol moment”. El primer tinent d’alcaldia d’Esplugues de Llobregat i regidor d’Urbanisme, Eduard Sanz, ha demanat aquest migdia la sortida immediata de les famílies que segueixen dins del bloc de pisos ’El Barco’, després que aquest dilluns es declarés el seu estat de ruïna. Sanz apel·la a la “responsabilitat” dels que encara no han abandonat l’immoble -entre cinc i sis famílies segons el consistori- perquè “estan posant en risc la seva seguretat”. L’edifici, assegura el regidor, “podria entrar en col·lapse i caure” en qualsevol moment. De fet, els informes tècnics apuntaven que les patologies que acumulava l’immoble són “una amenaça de risc estructural”.

En aquest sentit, l’enginyer municipal, José María González, detalla que el formigó no s’ha pogut analitzar perquè està “desfet” i també el ferro dels forjats està “completament degradat”. En la revisió de l’edifici també es van observar “esquerdes longitudinals” de les que no es pot calcular el seu abast.

Mediació

Aquest migdia, segons informa ACN, hi restaven encara tres famílies, amb les quals els Serveis Socials porten mediant tot el dia per convèncer-les d’abandonar l’espai. Segons l’Ajuntament, els han tallat el subministrament de gas mentre han sol·licitat a la resta de companyies subministradores que també tallin l’aigua i la llum. Mossos d’Esquadra i Bombers acordonen la zona per si fos necessari acabar intervenint. “Aquesta és una situació que no es pot mantenir”, ha alertat el regidor d’Urbanisme, que ha explicat que l’Ajuntament ha demanat al jutjat d’Esplugues una ordre judicial per si el reduït grup de famílies persisteix i considera cal executar el desallotjament a través de la justícia. En aquest sentit, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha informat que la Policia Local d’Esplugues ha presentat avui un atestat al jutjat de guàrdia en què demanava autorització per practicar el desallotjament immediat de l’edifici. Atès que l’immoble és de titularitat pública i que existeix un expedient administratiu, el jutjat de guàrdia ha considerat que la competència correspon a un jutjat del Contenciós Administratiu. Així, el jutjat de guàrdia ha iniciat el procés d’inhibició, que segons indica el TSJC no s’ha completat en el dia d’avui.

Pel que fa a l’atenció social al conjunt de famílies de l’edifici ’El Barco’, Sanz detalla que l’Ajuntament ja compta amb “dos o tres habitatges” per poder dur a terme un reallotjament “immediat” aquest mateix dimarts. Les primeres famílies que s’atendran seran les de major vulnerabilitat i amb menors al càrrec.

En paral·lel a aquestes persones que encara hi ha dins, han començat els tràmits per apuntalar els pisos, unes tasques que es preveu que durin fins el cap de setmana. Amb els habitatges apuntalats, s’espera que els veïns puguin fer diverses entrades per recollir totes les pertinences que considerin necessàries. El primer tinent d’alcalde d’Urbanisme ha recordat que tots els veïns sabien que el futur d’ ‘El Barco’ era l’enderroc, “però amb un calendari de treball més pausat”. Ha concretat que la intenció era treballar les alternatives per a totes les famílies amb un termini d’entre un any i mig o dos anys màxim, que és l’horitzó amb què preveuen tenir acabats els pisos socials que s’estan construint a diferents zones d’Esplugues. Amb el nou escenari i l’estat de ruïna declarat aquesta setmana, l’Ajuntament preveu enderrocar la finca com a molt tard a finals de juny.

Estudiar alternatives

Segons Sanz, a tots els veïns els garantiran una alternativa fins que els pisos socials estiguin acabats, si bé no ha detallat com distribuiran les famílies. Entre les opcions que estudia el consistori hi ha la possibilitat de disposar d’hotels. En el conjunt de l’edifici vivien més d’un centenar de persones, de les quals 25 són menors. De les 38 famílies censades, n’hi ha una desena -aproximadament unes 40 persones- que han demanat un allotjament temporal d’emergència. El consistori també demana suport a la Generalitat per oferir solucions als afectats.

Per la seva banda, els veïns desallotjats han mostrat aquest dimarts el seu malestar per la gestió que l’ajuntament està fent de la crisi de l’edifici desallotjat.Paral·lelament, un nombrós grup d’afectats i desenes d’activistes han protestat al matí a l’Espai Baronda, on s’ubiquen les oficines dels Serveis Socials, a tocar d’ ‘El Barco’. La protesta ha coincidit amb les reunions que el consistori havia començat a tenir amb els desallotjats per tractar individualment els diferents casos.

Els manifestants han apujat el to a mesura que avançava el matí fins el punt que han entrat a les dependències municipals, fet que ha motivat la irrupció de diverses unitats de la Policia Local d’Esplugues i dels agents antiavalots dels Mossos d’Esquadra. La policia ha acordonat l’edifici i ha mediat per a què els manifestants abandonessin les instal·lacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat