Societat

El contacte amb amics per internet ja supera les comunicacions cara a cara

Cada dia interactuem amb 23 individus per les xarxes socials i amb només 16 personalment

Un de cada quatre internautes està connectat permanentment

La comunicació entre les persones s'ha digitalitzat, qui sap si per sempre més. L'informe anual de Telefónica La societat de la comunicació a Espanya, que es va fer públic ahir i recull dades del 2012, revela que, en termes generals, les persones tendim a relacionar-nos més mitjançant la xarxa que no pas amb interacció directa. Segons aquestes dades, de mitjana cada dia un individu contacta amb més persones (28) mitjançant plataformes de microblocs (missatgeria instantània, SMS, xats, etc) i xarxes socials (18) que no pas interactuant-hi personalment, cosa que fa amb unes setze.

De fet, tot i que les plataformes de microblocs són el sistema de comunicació més a l'alça, també s'hi detecten canvis en relació amb estudis anteriors: l'ús de la missatgeria instantània (tipus Whatsapp) va créixer un 31% l'any 2012, mentre que el dels SMS va baixar un 21%. Aquest canvia en la balança és conseqüència d'un altra dada espectacular: l'ús dels telèfons intel·ligents per connectar-se a la xarxa ha arribat ja al 43% dels internautes, un 210% més que fa un any. Segons les dades de Telefónica, el 63,2% dels usuaris de telèfons mòbils tenen un telèfon intel·ligent amb accés a la xarxa, un fet que situa l'Estat com un dels països del món amb un parc de telefonia mòbil més avançat.

Tot plegat ha contribuït a fer que una de cada quatre persones que es connecten a internet ho faci de manera constant. Són el que l'estudi defineix com a “comunicadors digitals permanents”, perquè “viuen connectats a la xarxa les 24 hores i creen, consumeixen i intercanvien continguts per diferents vies”. L'informe, d'àmbit estatal, els xifra en sis milions d'usuaris.

El vicepresident executiu de la Fundació Telefónica, Javier Nadal, va explicar que el nombre de mòbils amb connexió a internet ha crescut un 68% respecte al 2011, amb més d'un milió d'altes al mes en l'últim trimestre. Malgrat aquest creixement, cal recordar que el nombre de línies de mòbil actives a l'Estat manté un acusat descens durant els darrers mesos.

Durant el 2012, la franja d'edat que més va créixer pel que fa a l'ús d'internet va ser la de les persones d'entre 55 i 64 anys, que van passar del 37,7% al 43,7%. A partir d'aquí, però, la xifra decau considerablement: dels majors de 65 anys només se'n connecta un 18%, un fet que remarca on se situa la fractura tecnològica. Els més actius a la xarxa són els joves d'entre 16 i 24 anys, ja que el 85% hi naveguen diàriament. L'estudi també indica la tendència a connectar-se cada cop més des de nous dispositius: així, la connexió des de tauletes ha crescut un 400% en un any i des de televisors intel·ligents, un 800%.

LA XIFRA

63
per cent
dels mòbils de l'Estat són intel·ligents, un percentatge dels més elevats de tot el planeta.

LA FRASE

Els telèfons intel·ligents seran els grans protagonistes de l'etapa que ara tenim per davant
César Alierta
president de telefónica

Accés ubic, activitat concreta

L'accés a internet s'està convertint en ubic i es fa a través de dispositiu diversos a una velocitat de vertigen, segons es desprèn de l'informe anual de Telefónica. Un de cada tres internautes es connecta ja tant des de xarxes fixes com mòbils, un perfil d'usuari que ha augmentat un 300% en només un any.

A més, queda clar que els diferents dispositius (i també les diferents franges horàries) solen anar relacionats amb unes activitats més concretes. El mòbil s'utilitza més a primera hora i al migdia, quan els usuaris fan altres activitats com esmorzar, desplaçar-se a la feina o dinar. Ho fan per consultar el correu o comunicar-se amb altres usuaris. A la tarda i al vespre, en canvi, domina l'accés des del portàtil, per a altres usos com l'streaming.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.