Societat

Vila fa costat a l'Ebre en la queixa pel greuge ferroviari

El conseller anuncia renovació de combois i subscriu la petició que l'Euromed pari a l'estació de l'Aldea

Els agents econòmics i socials de les Terres de l'Ebre es mobilitzaran per reclamar millores

La posada en funcionament del TAV entre Barcelona i Girona, connexió ràpida i amb un preu molt atractiu, ha fet aflorar a les Terres de l'Ebre –una vegada més– el greuge atàvic per la deficient oferta de tren que dóna servei a les comarques del sud. Per apamar el termòmetre d'aquest malestar, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, es va desplaçar ahir a Tortosa, on va anunciar mesures a llarg termini –un pla de mobilitat de les Terres de l'Ebre que estarà enllestit d'aquí a sis mesos– i a curt termini, com ara la renovació de combois i la reclamació que l'Euromed tingui parada a l'estació de l'Aldea.

Vila es va reunir amb presidents de consells comarcals i alcaldes de la zona, als quals va reconèixer l'existència dels greuges. Un dels objectius del pla que ara es redactarà serà augmentar la qualitat del servei ferroviari, des d'un punt de vista del millorament de l'oferta i dels preus.

Com a avenç immediat, el conseller va anunciar que es renovaran els combois dels regionals entre Tortosa i Barcelona aquest mateix any. Pel que fa a l'escurçament del temps de trajecte, Vila va afirmar que hi ha el compromís de Foment de solucionar el cul-de-sac que suposa la via única entre Vandellòs i Tarragona en dos anys. Això deixaria el trajecte entre Barcelona i Tortosa en dues hores.

En el capítol de les millores immediates, el conseller es va comprometre a reclamar l'aturada de l'Euromed a l'estació de l'Aldea. També es reclamarà una millora de la línia Móra d'Ebre-Barcelona.

El servei ferroviari entre Tortosa i Barcelona el cobreixen, cada dia, nou trens regionals que recorren 180 quilòmetres en dues hores i quaranta minuts i a un preu de 14,30 euros (10,73 euros amb abonament). Es tracta d'uns combois que tenen una antiguitat d'uns vint anys (alguns dels quals del servei de rodalies de l'àrea metropolitana de Barcelona). Un servei “tercermundista”, segons el president de la Cambra de Comerç de Tortosa, José Luis Mora, que considera que és hora que els agents econòmics i socials de les Terres de l'Ebre aixequen la veu.

A pocs quilòmetres de Tortosa, hi ha l'estació de l'Aldea-Amposta-Tortosa, inaugurada el 1996 amb l'entrada en funcionament del corredor ferroviari del Mediterrani, per on passen de llarg els trens de llarg recorregut.

Set a zero

La petició que hi pari un Euromed, feta ahir pel conseller, és una vella reivindicació de la zona, ja que cada dia set trens Euromed en cada sentit (Barcelona i València) circulen per l'estació de l'Aldea, però cap dels quals no té parada entre Tarragona i Castelló, separades per 190 quilòmetres de distància. En aquest sentit, la Cambra de Comerç de Tortosa és la més ambiciosa, ja que reclama l'aturada de tots els Euromed. “Que no ens diguen que som pocs habitants perquè el tren d'alta velocitat s'atura en zones menys poblades com ara Calatayud, Requena i Antequera”, recorda Mora.

Tot i la visita d'ahir, els empresaris mantenen la convocatòria feta extensiva als agents socioeconòmics de les Terres de l'Ebre per al dia 28 de gener per pactar una campanya de mobilitzacions, que, a més de l'aturada de l'Euromed, reclamarà la millora dels trens regionals, la integració tarifària que permetria l'ús d'un mateix bitllet per diversos mitjans de transport i la gratuïtat de l'autopista AP-7 fins que es construeixi l'autovia de l'interior.

La reivindicació ferroviària de les Terres de l'Ebre arribarà també a la comissió de Foment del Congrés. ERC ha presentat una proposició no de llei perquè de manera immediata s'aturi un tren Euromed en cada sentit a l'Aldea. També ICV exigeix l'aturada de l'Euromed i la modernització de la flota de regionals i bonificacions per als usuaris, mentre que el PSC proposa més freqüència de trens i més barats. L'alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, ja va denunciar dies enrere la discriminació del territori.

LA FRASE

A les Terres de l'Ebre paguem impostos igual que la resta, però rebem un tracte discriminatori
José Luis Mora
PRESIDENT DE LA CAMBRA DE COMERÇ DE TORTOSA

Recel sindical a la manifestació

La UGT i CCOO no comparteixen del tot el manifest dels empresaris. Creuen que s'han de millorar els trens regionals i la connectivitat entre els municipis de l'Ebre, però no veuen una prioritat l'aturada de l'Euromed. “No és realista; quanta gent el farà servir?”, diu Josep Casadó, secretari general de CCOO a les Terres de l'Ebre. Els dos sindicats decidiran la setmana que ve si assisteixen a la convocatòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.