Societat

energia

El parc eòlic de Vilobí creix amb tres molins més

Tot i les sentències que anul·laven els permisos, Acciona i el govern completen aquest projecte de les Garrigues

La serra de Vilobí, als terme de Tarrés i Fulleda (Garrigues), veurà en pocs dies completat el parc eòlic. Energías Eólicas de Cataluña, filial d'Acciona, està completant el projecte redactat el 2004, aixecant tres nous molins de nova generació. Són tres “gegants” de 100 metres d'altura, amb un diàmetre de rotor de 116 metres i uns aerogeneradors de 3 megawatts.

Acciona té autorització per ampliar el parc eòlic de la serra de Vilobí amb 9 MW més i el projecte inicial preveia la construcció de sis aerogeneradors d'1,5 MW. No obstant això, la tecnologia avança i ara han optat per tres molins de 3 MW i sustentats per una torre de formigó. La reducció del nombre d'aerogeneradors redueix costos, expropiacions i impacte visual, tot i que la zona ja està plena de molins. Els treballs van començar a principi de desembre i la inversió supera els onze milions d'euros.

Amb aquesta ampliació, el parc eòlic de Vilobí disposarà de 30 aerogeneradors amb una potència de prop de 50 MW, un dels més grans del país. A més, està connectat amb el de la serra del Tallat, entre l'Urgell i la Conca de Barberà, que suma 33 molins més i 50 MW. Ambdós parcs proporcionen el 26% de l'energia eòlica de Catalunya.

La construcció contrasta amb les diferents sentències dels tribunals que anul·laven els permisos que la Generalitat havia concedit a la filial d'Acciona. Les resolucions, la darrera de l'octubre del 2012 del TSJC, posaven en perill els parcs de Vilobí i del Tallat. Fins i tot les plataformes opositores, grups d'ecologistes contraris a l'impacte visual i al territori, en demanaven l'enderroc.

No obstant això, lluny de retirar els aerogeneradors, aquests augmenten en aquestes petites serralades, mentre el govern català rectifica i refà els planejaments locals i supramunicipals per encabir legalment els parcs eòlics. L'objectiu, segons Urbanisme, és evitar les discrepàncies sobre l'empara legal que permet aquestes instal·lacions en sòl rústic. Els ajuntaments volen els parcs eòlics pels ingressos que els generen i les feines que han creat, tot i que no són gaire més d'una desena.

LA DATA

18.10.12
Dia en què es fa pública la sentència del TSJC
que anul·la els permisos i posa en risc la seva continuïtat.

LES XIFRES

8
parcs eòlics van entrar en servei el 2012 a Catalunya
i enguany no se'n preveu cap per les retallades estatals.
30
aerogeneradors hi haurà al parc de Vilobí,
27 d'existents més els tres nous que s'estan acabant de muntar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.