Societat

Turisme

El turisme torna a l'Aran

La vall es refà en només dos mesos dels aiguats i aquest agost ja supera l'ocupació del 2012

Recuperació total en relació amb el mes de juliol passat, quan van fallar els visitants francesos i el mal temps va fer anul·lar moltes reserves

La Val d'Aran ha registrat aquesta setmana una ocupació turística d'entre el 80% i el 85% i alguns establiments de turisme rural i algun hotel han posat el cartell de complet. La dada no seria gens estranya tenint en compte que cada any a mitjan agost és quan es registren les puntes més altes d'ocupació. No obstant això, en el cas de l'Aran és tot un èxit.

I és que, fa gairebé dos mesos, la vall aranesa vivia un dels desastres naturals més greus de la seva història recent: el desbordament del riu Garona va provocar forts danys a mitjan juny, just abans d'encetar la campanya forta de les vacances d'estiu.

La consellera de Turisme del Conselh Generau d'Aran, Anna Díaz, manifesta la seva satisfacció per aquesta recuperació, que serà de rècord, perquè, no només l'oferta de serveis i infraestructures ja està normalitzada, sinó que també estan “superant els índexs d'ocupació de l'estiu passat”. Així, segons Díaz, durant la primera quinzena d'agost no s'ha baixat del 70% d'ocupació dels hotels, i el percentatge ja és superior a la mitjana de l'any passat.

El president de la Federació d'Hostaleria de Lleida i també del gremi d'hostalers de l'Aran, Juan Antonio Serrano, creu que l'ocupació actual arriba al 85%, com a la resta del Pirineu lleidatà, i ho atribueix a la millora de la meteorologia respecte als mesos de juny i juliol i a un augment de la presència de turistes francesos, que el mes passat gairebé ni van trepitjar l'Aran.

Els aiguats van generar també greus destrosses al sud de França i els visitants habituals del país veí no ho tenien fàcil per accedir a la vall. Segons Serrano, aquests turistes ja han tornat, i de manera important, a l'Aran.

Pel que fa als empresaris, a la part alta de la vall, com ara Bossòst, confirmen la “tornada” dels turistes francesos i des d'un restaurant indiquen que, “per ara, és un bon agost”. El mateix afirmen en un hotel de Vielha que gairebé ha omplert aquest cap de setmana. “Si el temps no s'espatlla, salvarem l'estiu i podrem dir que ha estat una bona campanya”, diu un portaveu de l'establiment. N'hi ha d'altres, però, com ara el responsable d'un altre hotel, que troben a faltar encara més animació i reclamen a les institucions que facin una bona promoció de la vall.

Just després del desbordament de la Garona, es van anul·lar fins a un 80% de les reserves fetes, i al juliol, tot i la recuperació rècord de serveis i accessos, l'ocupació va quedar en un trist 30%, entre un 15% i un 20% menys que l'any anterior. Així, un dolent juliol i un excel·lent agost permetran que la mitjana de l'estiu, en espera del que passi al setembre, sigui positiva i en el 65% d'ocupació, segons les previsions d'hostaleria. Mentrestant, es continua treballant per refer la vall d'algunes de les seqüeles que encara queden en carreteres, neteja de lleres i desperfectes a les cases.

LA XIFRA

70
per cent
d'ocupació hotelera s'ha assolit la primera quinzena d'agost a la Val d'Aran. S'ha arribat al 85% el pont del dia 15.

LA FRASE

Amb una oferta normalitzada en tots els serveis, ja superem l'ocupació turística de l'estiu passat
Anna Díaz
Consellera de turisme de l'aran

Una taxa per entrar a Andorra?

Els empresaris ajusten preus i els mantenen, segons afirmen, tot i que reclamen menys pressió fiscal o més ajuts per a un sector que és dels pocs que generen ocupació i ingressos, segons la federació d'hostaleria. Per aquest motiu, el president d'aquesta entitat patronal, Juan Antonio Serrano, va llançar la idea de cobrar una taxa per entrar i sortir d'Andorra, en la línia del que el govern espanyol ha insinuat que vol fer amb Gibraltar. No obstant això, la proposta no ha rebut gaire suport, però sí el missatge de Serrano d'ajudar el sector català, que paga més impostos. El president dels hostalers afegeix que a Lleida es veuen encara més agreujats per la competència d'Andorra i Osca, que poden oferir preus més econòmicsperquè paguen menys. Per ara, els hostalers cobren la taxa turística per pernoctació i la seva recaptació es reinverteix en promoció, com s'ha fet a favor de l'Aran.

Aquest turista que visita el Pirineu i l'Aran segueix les mateixes tendències que a la resta del país per culpa de la crisi. És a dir, que les estades són ara més curtes i es retalla en despesa sortint menys a menjar fora o buscant la millor oferta econòmica als restaurants i hotels.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.