Societat

Riuada verda pel català a les Balears

90.000 de persones es manifesten a Palma en suport de la vaga indefinida de docents contra la política lingüística del govern Bauzà

Menorca, Eivissa, Formentera i Barcelona acullen marxes de suport a la protesta dels mestres

Desenes de milers de persones (90.000 segons el càlcul de l'Associació de Matemàtics de les Balears) s'han concentrat aquest diumenge a Palma en suport a la vaga indefinida dels mestres de els Illes Balears, que ha arrencat cap a les sis de la tarda. La protesta contra el decret de trilingüisme del govern de José Ramón Bauzá també s'ha reproduït a Menorca, Eivissa i Formentera. Així mateix, a la plaça Sant Jaume de Barcelona s'hi han aplegat centenars de persones per mostrar la seva solidaritat amb els docents balears.

La multitudinària manifestació de Palma ha començat a caminar cinc minuts abans de l'hora prevista degut a l'arribada massiva de participants. A aquesta hora, la plaça d'Espanya ja estava plena de gom a gom i tenyida amb el verd característic de les samarretes que identifiquen la defensa del model d'immersió lingüística que suposa el polèmic decret del govern del PP a les Illes.

La marxa ha començat a caminar el recorregut previst, de la plaça d'Espanya fins a la plaça de la Reina, un trajecte de tres quilòmetres, mentre centenars de manifestants continuaven arribant al punt d'inici.

Durant la protesta s'han pogut llegir i escoltar lemes com “Per una educació pública de qualitat”, “No tenim por, nosaltres som la majoria cridanera”, “Si els docents adoctrinessin, vosaltres no governaríeu” o “No a la imposició, sí a la educació”.

Els organitzadors han pronosticat abans de la marxa una afluència d'unes 50.000 persones, la manifestació més important de la història a les Balears.

L'acte ha estat convocat per la Plataforma Crida, l'Assemblea de Docents, el sindicat STEI, l'Obra Cultural Balear, la Uctaib, l'Associació de Directors d'Educació Infantil i primària, la Fadesib, FAPA, Coapa, Joves per la Llengua, CCOO, CGT, Fete-UGT, Jubilats per Mallorca i la Plataforma d'Estudiants de Les balears.

Retirada del decret

Les entitats convocants ha qualificat la jornada d'avui de “dia històric” i la “manifestació més gran de la democràcia a les Balears”.

El secretari general del sindicat STEI, Biel Caldentey, ha explicat als mitjans de comunicació que després d'aquest dia “tan històric” el govern “o bé es posa histèric o es posa a negociar”.

El sindicalista ha assenyalat que aquest dilluns, quan es tornin a reunir amb la Conselleria a la mesa de negociació “només“ voldran escoltar “tres respostes a tres preguntes: retirada del TIL, retirada de la Llei de Símbols i retirada dels expedients disciplinaris de los directors de Maó”.

“Si els queda un gram d'intel·ligència, han de rectificar quan la parte més sana de la societat surt al carrer a demanar millor educació i diàleg”, ha sentenciat.

La marxa ha comptat amb la presència dels diputats d'ERC al Congrés Alfred Bosch i Joan Tardà, i el diputat republicà al Parlament Oriol Amorós, a més de la presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals.

Bosch ha explicat en una piulada a les xarxes socials que es trobava feliç perquè “tot un poble surti en defensa de les seves escoles i el seu futur”, mentre que Amorós ha qualificat la marxa d'“històrica” i Tardà ha considerat “impressionant” la resposta de les Balears al decret de trilingüisme.

Poc després ha arrencat la manifestació a Maó, on el color verd s'ha escampat pels carrers del centre de la capital menorquina. Més o menys a la mateixa hora centenars de persones s'han concentrat pel mateix motiu a Eivissa.

Manifestació a Barcelona

També des de Catalunya centenars de persones han volgut expressar el seu compromís amb la defensa del català, el suport unànime als docents que des de fa dues setmanes estan en vaga indefinida i el rebuig frontal al model educatiu trilingüe que vol imposar el govern popular liderat de José Ramón Bauzá. La manifestació, que ha tingut lloc a la plaça de Sant Jaume de Barcelona , ha estat convocada pel Comitè de suport de Barcelona a la Vaga Indefinida de Docents a les Illes Balears. Al final de la concentració, que no ha registrat cap incident, s'ha llegit un manifest mentre es cridaven consignes com ara “Bauzá, dimissió”.

La protesta arriba quan la vaga de docents és a punt de començar la seva tercera setmana i després que la Conselleria d'Educació i els sindicats STEI, CCOO i l'Assemblea de Docents no hagin arribat a un acord sobre l'aplicación del decret del trilingüisme, el Tractament Integral de Llengües (TIL), després de diversos dies de negociació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona