Societat

meteorologia

L'octubre va camí de batre rècords de calor

L'Observatori Fabra ha registrat la temperatura mitjana més alta del segle

Se superarà a la majoria d'estacions

Els meteoròlegs anuncien un mes d'octubre que batrà rècords de mitjana de calor. El processament de dades no es pot tancar fins dijous, però un cop d'ull ràpid als registres ja els ha deixat clar com s'acabarà el mes. A l'Observatori Fabra, amb dades de principis del segle passat, la temperatura mitjana d'aquest mes és la més alta des de fa un segle, però, a més, la gran majoria d'estacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) també estan recollint les temperatures més càlides. El departament de meteorologia de TV3 ha comprovat que ha estat l'octubre més càlid de l'última dècada a les quatre capitals catalanes. El motiu de la persistència de la calor des de començaments de mes s'explica pel pas de vents del sud i sud-oest com a conseqüència de l'estabilització de la depressió atlàntica al sud d'Irlanda. Albert Alcàntara, meteoròleg de la televisió pública, parla dels “vents d'Espanya”, que es reescalfen en passar per sobre la península.

Situació atípica

La situació més habitual a la tardor és que la depressió estigui situada al centre d'Europa i enviï vents més freds i humits del nord-oest, precisament el que es preveu que comenci a passar a partir de dimarts, en què les temperatures baixaran de manera notable. Però l'octubre s'haurà retirat amb la majoria dels dies en un ambient càlid fora del comú. Així, les temperatures màximes, per exemple, oscil·laran diumenge entre els 19 i els 24 graus al Pirineu i al litoral, i arribaran fins als 28 a la resta. L'entrada de vents del nord a partir de dimarts farà que el termòmetre ja no superi els 21 graus a la major part del país i que, dimecres, la màxima oscil·li entre els 18 i els 19 graus, un ambient més normalitzat.

El mes va començar amb temperatures superiors als 30 graus a moltes parts del país i es va arribar a 34 a les Terres de l'Ebre. Diverses estacions que tenen dades de fa més de deu anys i que estan situades cap al sud, des del litoral fins a l'interior, han registrat la temperatura màxima absoluta en un mes d'octubre; és el cas de la Granadella, Sant Pere de Ribes, el Masroig, Ascó, Riba-roja, Aitona, Maials i Batea.

LA DATA

03.10.01
Màxima històrica
de l'estació de Vinebre (34°C). A Aldover, la mateixa màxima es va registrar l'11 d'octubre del 2011.

LES XIFRES

34°
Temperatura màxima
registrada a Aldover (el Baix Ebre) i Vinebre (la Ribera d'Ebre) els dos primers dies de mes.
32°
Temperatura màxima
registrada a Aitona, Seròs, Castellbisbal i Cerdanyola del Vallès els dos primers dies de mes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia