Societat

Els Bombers concentren els esforços per controlar l'incendi del Baix Empordà al flanc dret, entre Flaçà i Foixà

El conseller d'Interior destaca que la situació evoluciona bé perquè el vent ofereix una “certa treva” però avisa que el foc encara no està controlat

Segons el càlcul provisional dels Agents Rurals el foc afecta 869 hectàrees, la majoria de les quals de vegetació agrícola

Els Bombers continuen treballant aquest dimarts al migdia per acabar d'encerclar l'incendi al Baix Empordà, que continua actiu però evoluciona favorablement. A hores d'ara la major part de la línia perimetral, unes tres quartes parts, ja està assegurada. Per aquest motiu, els esforços es concentren al flanc dret, entre Flaçà i Foixà, tancar la quarta part que encara resta inestable.

Segons ha explicat el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, “la situació és d'una certa treva per la tramuntana però l'incendi no està controlat i les pròximes tres hores seran crucials per acabar d'encerclar el perímetre”. Espadaler també anunciat el final del confinament dels quatre pobles afectats per aquesta mesura preventiva: Vilopriu, Jafre, Colomers i Foixà. Els veïns poden ara estar al carrer però no desplaçar-se a fora del nucli urbà, si no és per raons d'urgència o així o indiquen les autoritats. Això és així per la situació de risc i per facilitar els desplaçaments dels vehicles d'emergències.

Tot i que la intensitat del vent ha afluixat, els Bombers no poden baixar la guàrdia ja que es preveu que tornin les ratxes de vent a la zona de l'incendi.

El titular d'Interior també ha demanat màxima precaució a tot el país per la sequera.

El dispositiu que treballa per controlar l'incendi forestal està format per una setantena de dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat, que compten amb el suport d'un total de set mitjans aeris, dos dels quals han estat cedits pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambiente. També s'han destinat 32 patrulles del cos dels Mossos d'Esquadra; 6 unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), i diverses dotacions de la Policia Local, de la Creu Roja, de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) així com també tècnics de Protecció Civil de la Generalitat.

L'incendi que des del dilluns al vespre crema al Baix Empordà ja ha afectat 869 hectàrees, segons l'estimació provisional feta pel Cos d'Agents Rurals. En concret, el foc ha afectat 430 hectàrees de conreus, 312 hectàrees de massa forestal (un 70% de les quals no hauria cremat), 54 de matoll i la resta de vegetació urbana i pastures. Els municipis afectats són Colomers (184 Ha), Foixà (459 Ha), Jafre (64 Ha) i Vilopriu (162 Ha).

Amb la llum del dia els efectes de l'incendi del Baix Empordà s'han fet més evidents. El foc ha encerclat cases de Colomers i Foixà, ha cremat alguns coberts agrícoles i també algun paller. És el cas de Mas Perdut, a Foixà, on les flames han calcinat el jardí i fins i tot han rebentat un cobert de vidre de la part posterior de la casa. Els amos, que són de Barcelona, han anat aquest matí a corre-cuita fins al poble per comprovar quina afectació havia patit la seva finca, informa l'ACN. A Foixà hi ha un trànsit constant de pagesos que amb els seus tractors i dipòsits d'aigua ajuden les ADF i els Bombers a lluitar contra el foc.

El vent de tramuntana ha tornat a bufar aquest matí i ha fet revifar els punts calents de l'incendi, si bé amb menys intensitat que durant la nit. Això no obstant, es preveu que al llarg de la jornada es registrin ratxes de fins a 50 km/h.

Sis carreteres de la zona es troben tallades al trànsit a causa de l'incendi. Les vies afectades són la GIV-6232 i GI-631 al municipi de Vilopriu, la GI-633 i GI-634 a Colmers, la GI-624 a La Pera i la GIV-6424 a Flaçà.

D'altra banda, la Creu Roja ha activat dos albergs provisionals als pavellons de municipals de Sant Jordi Desvalls i La Bisbal d'Empordà per acollir les persones evacuades, amb capacitat per a 50 persones cadascun, i avui té previst obrir-ne un tercer amb capacitat per a 100 persones a Flaçà. En aquests moments no hi ha cap persona acollida en aquests centres.

Una cinquantena de veïns desallotjats o que voluntàriament s'han refugiat a l'Ajuntament de Foixà continuen majoritàriament allà atents a l'evolució del foc.

El centre educatiu de La Pera s'ha tancat davant la situació, mentre que el transport escolar es troba cancel·lat a Vilopriu, Colomers, Foixà i Jafre.

Un dels regidors de Foixà, Josep Sureda, ha detallat a EFE que el foc ha envoltat aquest municipi, on s'han cremat cobertes i pallers. Sureda ha destacat que “afortunadament no s'han cremat habitatges ni hi ha hagut desgràcies personals”, encara que es manté la lluita dels diferents efectius contra les flames.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia