Societat

L'escriptor que va explicar la caiguda

Els orígens de la passió de Hemingway per Espanya cal cercar-los en el període anterior a la Guerra Civil, durant les seves visites als Sanfermines en els primers anys de la República. No és estrany, doncs, que el seu esperit aventurer i la seva passió per la pell de brau el portessin a la Península per cobrir, com a reporter, la guerra que l'assolava. Ho va fer per mitjà de l'agència NANA, que el va enviar a França la primavera del 1937 perquè, des d'allà, entrés a l'Espanya republicana, cosa que va aconseguir el 16 de març. Aquella seria la primera de quatre estades al país, durant les quals va visitar diferents fronts i va escriure fins a 31 cròniques que l'agència va distribuir entre diverses publicacions nord-americanes, com ara The New York Times i The New Republic.

Va ser durant la tercera estada, entre el 18 de març i el 30 de maig del 1938, que va ser a Tortosa i la zona de l'Ebre. Des d'allà va enviar diverses cròniques durant la primera quinzena d'abril. Va relatar l'arribada de les tropes franquistes a la Mediterrània, la retirada de les forces republicanes de la riba dreta de l'Ebre i els bombardeigs que va viure Tortosa. Atacs que va descriure amb tota la seva cruesa, arribant a afirmar que la ciutat havia quedat engolida sota un núvol de pols groga arran de les explosions de les bombes contra els seus edificis, en la seva crònica del 15 d'abril The bombing of Tortosa. El 18 d'abril, poques hores abans de consumar-se la retirada republicana i la voladura dels ponts de la ciutat, el periodista descrivia la situació del front i dels seus defensors. D'ells, diria, en totes les seves cares es veia la mirada dels homes –els nois es convertien en homes en una tarda– que estaven a l'espera del combat.

També va copsar la tragèdia de la població civil, que fugia de la guerra i de l'enemic. Un èxode que anys després recolliria en un dels seus contes curts, El vell al pont, on relata la seva trobada al pont d'Amposta amb un home que fugia de Sant Carles de la Ràpita, on hi havia deixat tot el que tenia i s'estimava. El seu testimoni va donar a conèixer, durant aquells dies, la tragèdia que assolava Tortosa i totes les Terres de l'Ebre.

El perfil Ernest Hemingway Nascut a Oak Park, Illinois (1899), va ser periodista i escriptor. La participació en la Primera Guerra Mundial li va servir per escriure Adéu a les armes. Corresponsal en la Guerra Civil va escriure Per qui toquen les campanes, sobre els preparatius de la batalla de Guadalajara. Premi Pulitzer i premi Nobel el 1954, es va suïcidar a Ketchum (1961).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona