Societat

L'Obra Social Sant Joan de Déu, més que un hospital

Els programes adreçats a nens malalts són la cara més coneguda d'una entitat que també treballa amb dependents, sense llar i malalts mentals

Lluitar contra l'estigma és una de les prioritats

Treballar a favor de les persones vulnerables és el principi que regeix tota l'acció de l'orde hospitalari Sant Joan de Déu. La vulnerabilitat entesa com a un concepte ampli que va des del nen malalt fins a les persones amb problemes de salut mental o amb discapacitat,i els ciutadans sense llar o amb dependència. “La prioritat és cuidar les persones i considerar-les sempre com a subjectes amb dignitat”, resumeix Oriol Bota, director de l'Obra Social Sant Joan de Déu, l'entitat que treballa per aconseguir els mitjans i el finançament per fer realitat els projectes de l'orde hospitalari. La lluita contra l'estigma és l'altra pota que dóna sentit als programes de l'entitat.

Fins fa pocs anys, l'Obra Social Sant Joan de Déu era una institució més aviat discreta. “L'hospital infantil i els programes amb els nens són la nostra nau capitana, però volem donar visibilitat a problemes que sovint són invisibles”, afirma Bota. Un dels àmbits en què l'orde hospitalari Sant Joan de Déu i també la seva obra social han abocat històricament més esforços és el suport a persones amb problemes de salut mental.

Actualment, tant l'hospital infantil d'Esplugues de Llobregat com el parc sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat, dedicat a la salut mental, estan plenament integrats a la xarxa sanitària pública, però des de l'Obra Social s'impulsen programes que complementen els serveis assistencials amb l'objectiu d'humanitzar l'estada als centres hospitalaris. El programa Hospital Amic, per exemple, ajuda els nens ingressats a viure l'hospitalització sense abandonar la seva vida de nens en la mesura del possible. 315.000 infants es van beneficiar d'aquest programa l'any 2012. La iniciativa també inclou el finançament de pisos per a familiars de nens ingressats que viuen lluny i ajuts per als pares que no poden pagar el transport quan han d'acompanyar els seus fills a rebre un tractament a l'hospital.

Pel que fa a salut mental, l'Obra Social Sant Joan de Déu promou projectes al centre de referència de Sant Boi i als centres assistencials de Lleida i Almacelles, que van des de la teràpia amb animals, passant per la musicoteràpia i els horts terapèutics, fins a les activitats esportives i les manualitats. “Són els professionals dels diversos centres els qui proposen i dissenyen els programes i a l'Obra Social fem accions de sensibilització social i busquem recursos per finançar-los”, explica el director de l'Obra Social.

La inserció laboral de persones amb problemes de salut mental o discapacitat, a través de dos centres especials de treball (CET), a Sant Boi i Almacelles, és un altre eix prioritari de l'entitat, així com l'acollida de persones sense llar a través de dos albergs a Barcelona, i els programes de suport a persones dependents ingressades al centre sociosanitari d'Esplugues.

Un altre puntal és tot el treball dirigit a la recaptació de fons per finançar els projectes, pediàtrics i de salut mental, de recerca biomèdica. El 2013 l'Obra Social va destinar més d'un milió d'euros a recerca i docència. Les aportacions solidàries van permetre finançar la feina de vint investigadors. Fora de Catalunya, Sant Joan de Déu té un programa de cooperació internacional d'atenció sanitària infantil.

26.300
donants actius van col·laborar el 2012 amb l'entitat, que va recaptar 3,4 milions d'euros (88% donacions).
20
investigadors
poden fer recerca gràcies a les aportacions solidàries recaptades per l'Obra Social.

Moltes maneres de col·laborar: donacions i activitats solidàries

Crear comunitat

Un objectiu de l'Obra Social Sant Joan de Déu és “crear comunitat”. La idea és que cadascú col·labori en la mesura que pugui. Hi ha qui fa aportacions econòmiques, “però molts altres presenten propostes pròpies i nosaltres els ajudem a fer-les realitat”, explica el seu director, Oriol Bota. Hi ha àvies que fan peücs per a nadons; entitats que organitzen una classe d'aeròbic amb bicicleta, un concert i una cursa solidaris, i un grup de mares que fan polseres. Així va néixer el calendari solidari dels Bombers, avui consolidat, gràcies al qual s'ha pogut crear una beca amb què es finança la tasca d'una investigadora.

Micromecenatge

Una altra idea recent és la plataforma en línia Implica't, en què, de manera molt visual, es presenten diversos projectes de l'Obra Social i el pressupost necessari per dur-los a terme. A través de la web (www.implica-t.org), es poden fer aportacions directes a un projecte concret (sessions amb gossos per a discapacitats, un mes de lloguer de pis per a familiars de nens malalts, un hort per a gent gran amb demència, etc.). Un marcador actualitza el recompte i el que falta per assolir l'objectiu.

Marxa solidària

El 2 de març vinent, l'Obra Social organitzarà la Barcelona Magic Line, una marxa popular solidària per equips que recorrerà els set turons emblemàtics de Barcelona. La inscripció ja s'ha obert. Els equips assumiran un repte econòmic de recaptació i un d'esportiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia