Societat

Mas admet que no té prou eines contra la pobresa

El president culpa Madrid de la falta de recursos i de no poder fer inversions socials

CiU i ERC salven a última hora el ple de l'exclusió pactant la millora del decret de pobresa energètica i creant fons social d'habitatge

El president de la Generalitat, Artur Mas, va començar la seva intervenció ahir al ple sobre pobresa admetent que la situació de moltes famílies és “tremendament colpidora” i va acabar-la reconeixent que encapçala un govern “carregat de responsabilitats, però despullat d'instruments vitals”. En una intervenció de més de mitja hora va defensar que l'executiu mai ha volgut amagar les situacions de precarietat, va assegurar que es dóna prioritat a les polítiques socials –s'hi dedica un 71% del pressupost, mentre fa 3 anys era el 67,8%– i va recordar que es veu obligat a suplir diners que hauria d'assumir l'Estat, com és el cas de la llei de la dependència. Conclusió del president: “El debat sobre pobresa lliga fil per randa amb el debat polític que fa el país.”

Tot i aquesta exhibició de ser un govern amb prioritat per les polítiques socials i evidències com que unes 200.000 famílies a Catalunya no tenen cap ingrés regular, va costar Déu i ajuda que del ple en sortissin concrecions. Unes concrecions que, de fet, és el que demanen les entitats socials que atenen cada dia les persones vulnerables. Unes entitats que, per cert, van seguir el ple ahir des de la tribuna de convidats conformant-se amb el fet que dilluns van poder fer sentir les reivindicacions als diputats que els van anar a escoltar a una sala de la planta baixa del Parlament, on els van convidar el PSC, ICV-EUiA i la CUP, els mateixos grups que van forçar la sessió monogràfica sobre l'increment de les desigualtats.

Finalment, després de molts estira-i-arronsa durant la jornada, CiU i ERC van fer pinya i van aprovar a última hora deu propostes de resolució que avui duran al ple. Els dos grups eren conscients que la compareixença de sis consellers per repassar l'acció de govern i dur la pobresa, la discriminació energètica, la renda mínima d'inserció i la renda garantida de ciutadania al ple i no pactar-ne alguna millora seria un fracàs. I les entitats socials, encara que fos a través de comunicats enviats a la premsa, els van fer arribar el missatge tant al matí com a la tarda, quan el pacte encara era difícil per “algunes discrepàncies”, admetien els negociadors.

Full de ruta compartit

Finalment, a quarts de nou del vespre, CiU i ERC van entrar al registre deu propostes de resolució que s'hauran de votar avui i en què es reclama des d'instar el govern de l'Estat a restaurar totes les transferències finalistes destinades a Catalunya en l'àmbit de protecció social –es calcula que l'Estat ha retallat un 92% en tres anys les transferències socials– fins a construir un full de ruta compartit entre grups parlamentaris, entitats socials, sindicats i col·legis professionals per eradicar la pobresa.

Com a accions més concretes, proposen modificar abans de l'octubre el decret contra la pobresa energètica perquè no es pugui tallar l'electricitat, el gas ni l'aigua durant tot l'any a les persones que demostrin que no poden assumir aquesta despesa, així com simplificar els tràmits per acollir-s'hi i crear una ajuda limitada a les persones amb uns ingressos molt mínims. També van acordar la creació, aquest any, del fons social d'habitatge –destinar a lloguer social els habitatges cedits per entitats financeres–, i ampliar l'any vinent les famílies amb fills que rebin una ajuda, perquè el nivell d'ingressos passaria de 14.000 a 16.000 euros. En el cas de la renda mínima d'inserció (RMI), es proposa doblar el pressupost del programa de formació i treball per als beneficiaris de la prestació fins a 10 milions i garantir que es podrà tornar a cobrar després d'haver treballat durant un temps. Si un dels debats més crus dels últims mesos ha estat la malnutrició infantil, CiU i ERC insten a l'aprovació abans de 6 mesos d'una cartera de serveis socials que inclogui “el dret a l'alimentació a través dels serveis i recursos de distribució d'aliments”, i l'obertura de menjadors escolars de primària a alumnes de secundària amb dèficits d'alimentació.

Sense aigua, ni electricitat, ni gas

La Plataforma Aliança Contra la Pobresa Energètica va denunciar ahir la ineficàcia del decret aprovat al desembre pel govern sobre la treva hivernal en el tall d'electricitat, aigua i gas a famílies vulnerables. Van queixar-se al síndic de greuges que les famílies es continuen quedant sense els subministraments bàsics, perquè la tramitació és molt confusa i complicada. Només se n'hi han acollit cinquanta.

Mentre la plataforma es queixava, el president de la Generalitat, Artur Mas, anunciava que el govern de Rajoy podria portar el decret al Tribunal Constitucional. Un fet que el president va utilitzar per exemplificar la poca capacitat de legislació que té el govern en temes bàsics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia