Societat

L'Ebre torna a mobilitzar-se

La PDE convoca una manifestació contra el pla hidrològic diumenge al Delta

És la primera protesta que té el suport de tots els partits, menys el PP

La PDE està ultimant el contenciós contra el pla hidrològic

Tretze anys després de les grans manifestacions contra el Plan Hidrológico Nacional (PHN), la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) comença una altra etapa de lluita per defensar els interessos mediambientals del tram català del riu Ebre, la supervivència del Delta i el futur social i econòmic del conjunt de les Terres de l'Ebre. La primera cita serà aquest diumenge al cor del Delta, on la PDE ha convocat una manifestació contra el pla hidrològic de la conca de l'Ebre, aprovat pel Consell de Ministres el 28 de febrer i que fixa un cabal ambiental per al tram final del riu de 3.100 hectòmetres cúbics anuals. Un volum d'aigua que queda molt lluny dels 7.167 hectòmetres cúbics que reclamen tant el moviment social com la Generalitat.

La protesta començarà a dos quarts de dotze a Sant Jaume d'Enveja i després de travessar el pont Lo Passador acabarà davant de l'ajuntament de Deltebre, on l'empresari turístic Josep Bertomeu (Polet) serà l'encarregat de llegir el manifest. Obrirà la manifestació una gran pancarta amb el lema “L'Ebre sense cabals és la mort del Delta”, seguida d'una altra on es llegirà “Bancs d'aigua = transvasaments”; totes dues seran portades per membres de la PDE i predominarà el color blau al darrere seu. La tercera pancarta serà per a les institucions que donen suport al moviment social i el lema serà “Per Catalunya salvem el Delta”.

La PDE no s'atreveix a donar una xifra de possibles manifestants, però fa una crida a la mobilització i que el color blau envaeixi els carrers de Sant Jaume d'Enveja i Deltebre perquè la lluita europea i jurídica acaben donant fruit. “Hem de ser molta gent, perquè si no les reunions que fem als despatxos no tenen sentit”, ha dit el portaveu de la PDE, Joan Antoni Panisello. Aquesta serà la primera vegada en la història de la PDE que tots els partits polítics, menys el PP, donen suport a la manifestació. I entre els polítics que ja han confirmat l'assistència a la protesta hi ha Jordi Turull (CiU), Oriol Junqueras (ERC), Pere Navarro (PSC) i Joan Herrera (ICV). “El pla hidrològic de la conca de l'Ebre tindrà un impacte molt negatiu sobre el territori i la prova és que tots els partits ens donen suport”, ha manifestat el també portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, que recorda que, fins ara, només els donaven suport els partits que estaven a l'oposició.

Però tot i el suport explícit que ha rebut la PDE, el moviment social ho té més difícil per difondre el missatge ja que no hi ha una amenaça de transvasament sobre la taula. “Haurem de fer molta pedagogia; després de l'aprovació del pla hidrològic, l'Estat farà el gran pacte de l'aigua i es determinarà que l'Ebre és l'única conca excedentària”, ha alertat Tomàs. En aquest sentit, la PDE denuncia les reserves d'aigua que fixa el pla hidrològic per posar en marxa 445.000 hectàrees de regadiu “que no són viables econòmicament”.

D'altra banda, el moviment social està ultimant el recurs contenciós que presentarà contra el pla hidrològic al Suprem i la queixa a Europa. Divendres que ve participarà en la reunió de la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre, òrgan consultiu i participatiu creat el 2006. “Esperem consensuar l'estratègia per garantir la preservació del tram final de l'Ebre”, ha manifestat Tomàs.

LES XIFRES

445.000
hectàrees
de nous regadius preveu el pla hidrològic de la conca de l'Ebre, 150.000 de les quals a Catalunya.
227
metres cúbics per segon
és el cabal mínim per al tram final de l'Ebre que proposen tant la Generalitat com la PDE.

Deltebre diu sí al futur i sí al Delta

El ple de l'Ajuntament de Deltebre va aprovar ahir una moció contra el pla hidrològic de la conca de l'Ebre amb el suport de tots els grups municipals menys el PP. Tant l'Ajuntament de Deltebre com el de Sant Jaume d'Enveja han col·laborat activament amb la PDE per preparar el dispositiu de diumenge, amb la previsió que milers de persones desembarquen al Delta. A més, l'alcalde de Deltebre, el socialista José Emilio Bertomeu, ha fet una crida a la participació en la protesta a través de la xarxa social Facebook. “És molt important que els ciutadans surtin de forma pacífica i massiva al carrer per rebutjar un pla hidrològic que no soluciona els problemes de l'Ebre, per dir sí al futur i sí al Delta”, diu Bertomeu.

D'altra banda, la Cambra de Comerç de Tortosa va fer públic ahir un comunicat de rebuig al pla de conca. També CCOO i Coagret han expressat el suport a la PDE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia