DOQ Priorat. fruits de la terra

Vins amb fidelitat al terrer

La DOQ Priorat repeteix cada 22 d'abril des de fa deu anys, el tradicional Tast de Finques i Pobles, que aplega una quarantena de cellers a Escaladei. Els resultats del Tast 2008 van confirmar la fidelitat dels vins del Priorat al «terroir», com a originaris i fidels a un territori

Els vins de la DOQ Priorat mantenen com un dels punts més forts de reconeixement internacional la fidelitat al territori, al terrer. La pissarra, la llicorella i la geografia accidentada del Priorat aporten als seus vins unes condicions de duresa úniques per al procés de cultiu i creixement de les vinyes de bona part de les viles de l'antic priorat de Scala Dei.

Des de l'anyada del 1999 s'organitza en aquesta vila prioratina, Escaladei, el Tast de Finques i Pobles, pioner en el món vitivinícola. Aquest tast representa una important prova de foc per als cellers que s'hi presenten. Es tracta d'un tast en què no es coneix el celler ni la marca d'on prové el vi. A més dels enòlegs que participen en el tast, hi ha professors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i experts de l'Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi) que avaluen la quantitat i qualitat del vi i les característiques visuals, olfactives i gustatives. Una informació que, més enllà de puntuar o qualificar el vi, s'utilitza amb l'objectiu d'identificar la singularitat dels vins elaborats a la DOQ Priorat com a originaris i fidels a un territori, i per comprovar que mantenen uns paràmetres de tipicitat i identifiquen els vins com a propis d'una terra i d'unes varietats determinades.

En el Tast de Finques i Pobles 2008 es van analitzar els vins del 2006. Els principals resultats del creuament de dades han confirmat que els vins del Priorat mantenen una forta cohesió pel que fa a les característiques de tipicitat. L'aposta de la DOQ Priorat per la qualitat i fidelitat al terrer s'evidencia amb els resultats de la llista Parker 2009, en què s'han escollit 84 priorats entre els millors vins de l'Estat.

La DOQ Priorat és l'única reconeguda a Catalunya com a qualificada i una de les dues úniques que hi ha a l'Estat espanyol amb aquest reconeixement.

Cap a la zonificació

A la DOQ Priorat, en la línia de reforçar el vincle dels seus vins amb el territori, s'ha impulsat recentment el projecte Vins de la Vila, que permetrà identificar en les seves ampolles les dotze subzones vinícoles de producció de raïms. La nova normativa aprovada el mes de juny passat pel Consell Regulador de la DOQ Priorat autoritza els productors a detallar en l'etiqueta el nom de la vila d'on prové el seu raïm. La tasca de l'ens és garantir la qualitat del vi mitjançant un control i un seguiment de tot el procés, a més de certificar que els vins siguin originaris d'aquella subzona.

Superfície
1.725 hectàrees de vinya
Viticultors i cellers inscrits
567 viticultors i 85 cellers
Localització
Priorat
Producció anual
4.579.805 quilos varietats negres
198.531 quilos varietats blanques
Total producció raïm 4.795.721 quilos
(3.500.000 ampolles aprox.)


Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona