Osona/Ripollès

Onze anys creixent en les trobades

68 famílies amb persones amb síndrome de Down van compartir un nou cap de setmana a Sant Pere. Aquest any, la trobada va tenir la música com a principal eix d'animació.

La casa de colònies de la Riera, a Sant Pere de Torelló, va acollir els dies 7 i 8 de juny passat l'11a edició de la Trobada d'Espai 21, de famílies amb persones amb síndrome de Down.

S'hi van aplegar, aquesta vegada, 68 famílies i hi van acabar passant 268 persones d'arreu de Catalunya, que van compartir un cap de setmana de lleure i alhora de formació al voltant de la realitat que viuen i dels recursos que tenen a l'abast per continuar avançant en la millora de la qualitat de vida i vèncer els estigmes que, en determinats àmbits, encara hi ha respecte a la síndrome de Down.

“Per nosaltres, la discapacitat no és un problema sinó una característica més de la nostra vida habitual i volem que la societat que ens envolta també ho visqui així”, explicava a tall de valoració un dels coordinadors de la trobada, Francesc Mateu.

Una altra de les coordinadores, Dolors Comerma, destacava que any rere any noves famílies se sumen a la trobada “i hi troben un espai per compartir experiències; posar-ho en comú és enriquidor per a tothom”.

Cada any, la trobada d'Espai 21 –que pren el nom del cromosoma que, per la seva repetició, provoca la síndrome– gira al voltant d'un tema “que neix a proposta dels mateixos participants”.

Aquest any va ser la música, una disciplina que “com a procés d'aprenentatge o superació, com a lleure o fins i tot com a teràpia és una de les eines que tenim al nostre abast”, deia Mateu.

I a l'hora d'abordar-ho no s'hi van posar per poc. La trobada va tenir la visita i els concerts del grup FreeKids, La'x'Busto amb els Herois i l'Orquestra de Violoncels de l'Escola de Música de Manlleu.

Es dóna al cas, a més, que un grup de joves dels que participen en la trobada havien preparat temps enrere una coreografia del Llença't, de Lax'n'Busto, “i la van poder ballar en directe davant del grup”, explicava Comerma.

Una vintena de voluntaris van col·laborar en la logística de la trobada, que després de passar per Taradell i l'Esquirol s'ha celebrat per setè any a Sant Pere –un any se'n van fer dues–. “Al Molí de la Riera ens hi sentim molt bé i des de la casa hi ha una gran complicitat amb la trobada”, agraïa Comerma. Això explica que l'hagin acabat convertint en seu permanent.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia