Societat

Foc controlat

tranquil·la ·

La revetlla se salda sense incidents greus

El foc i els petards deixen un balanç de 255 ferits, 49 més que l'any passat

58.000 persones generen 18 tones d'escombraries a la platja de Barcelona

Durant la nit
no hi va haver
cap accident
de trànsit greu

La nit de Sant Joan es va saldar sense incidents greus. Una revetlla tranquil·la, que se sol dir. Amb el benentès que qui juga amb foc corre el risc de cremar-se i que la nit de foc, tot i ser tècnicament de les més curtes de l'any, en realitat, per als veritables herois de la jornada –és a dir, per als serveis d'emergència, els bombers, la policia i els equips de neteja– acostuma a ser una de les nits més llargues.

Ho acrediten, sense anar més lluny, les 2.579 trucades al telèfon d'emergències 112 entre les sis de la tarda de dilluns i les vuit del matí de dimarts, o les 1.960 rebudes pel 061, el número d'emergències sanitàries de la Generalitat, de vuit del vespre a set del matí. I, sobretot, els 255 ferits que van requerir atenció mèdica a tot Catalunya per raó del protagonisme del foc i els petards, 49 més que l'anterior revetlla. Per demarcacions, 192 dels ferits van ser atesos a la demarcació de Barcelona; 27, a la de Girona; 23, a Tarragona, i 13, a Lleida. N'hi va haver 74 que van patir traumatismes o amputacions, 42 amb lesions oculars, 15 amb cremades greus i 125 amb cremades lleus. I quasi la meitat dels atesos, 122, van ser menors, 70 dels quals, nens menors d'11 anys.

El segon gran grup de conseqüències de la nit del foc és el dels incendis, és clar. En 13 hores, de vuit del vespre a nou del matí, els Bombers de la Generalitat van efectuar 1191 sortides, el 66% de les quals, a l'àrea metropolitana. I, a aquestes, encara hi cal sumar les 117 efectuades pels Bombers de Barcelona. Més de la meitat dels avisos als bombers van estar relacionats amb incendis de vegetació, mobiliari urbà o domicilis particulars. Però aquest cop, afortunadament, van ser tots de petit abast. A Monistrol de Montserrat, set dotacions van haver d'intervenir per apagar un foc que va cremar prop de mil metres quadrats de matoll. Entre els focs de petita magnitud que van haver de sufocar els bombers, n'hi va haver també un en un taller de Lliçà d'Amunt i un altre en un domicili de Santa Coloma de Gramenet, on una dona es va fer cremades en un braç en calar-se foc a la seva rentadora.

També hi va haver ferits lleus en una baralla que es va produir a tres quarts de set del matí en un bar a Castelldefels, i que es va saldar amb un total de 10 detinguts. Aquest va ser l'incident més greu en què durant la revetlla van haver d'intervenir els Mossos d'Esquadra, que van desplegar un dispositiu especial conformat per 3.264 agents, 2.895 dels quals van estar dedicats específicament a supervisar el bon desenvolupament de la revetlla.

Els 369 efectius restants van integrar el dispositiu de control de trànsit desplegat en 92 punts de la xarxa viària, incloses les vies d'entrada i sortida als principals nuclis urbans. Entre les deu de la nit i les deu del matí, els mossos van efectuar 3.827 proves d'alcoholèmia i 22 més de consum de drogues. L'operatiu es va saldar amb 302 positius per alcoholèmia (dels quals, 281 es van traduir en multes administratives i els altres 21, en sancions penals), 19 positius per drogues i set denúncies més: a quatre conductors per excés de velocitat, a dos per no disposar de carnet de conduir i a un altre per haver trencat un manament judicial. Durant la nit no hi va haver problemes de trànsit significatius ni cap accident greu.

Ressaca a les platges

Tampoc no hi va haver incidents remarcables a les platges de Barcelona, on, segons els càlculs de l'Ajuntament, van celebrar la revetlla 58.000 persones, cosa que confirmaria un cop més la tendència a la baixa dels últims anys: en la revetlla del 2004, ara fa una dècada, el consistori va xifrar l'assistència a les platges en 170.000 persones, i des de llavors sempre ha anat donant xifres a la baixa: 140.000 assistents el 2005, 110.000 el 2006, 100.000 el 2007, 85.000 el 2008, 75.000 el 2010, 70.000 ara fa dos anys i 62.000 l'any passat. És clar que també pot ser que l'Ajuntament estigui modificant, potser afinant, els seus criteris a l'hora de comptabilitzar els assistents, com indicaria l'evolució del volum de deixalles, més fàcils de quantificar, i que no s'han reduït: si aquell 2004 se'n van recollir 16 tones, ahir en van ser 18, dues més també que l'any passat, sempre si fem cas de les xifres que després de cada revetlla facilita l'Ajuntament.

En tot cas, en tot aquest temps el consistori barceloní també ha anat afinant el dispositiu de neteja: si fa una dècada l'Ajuntament va habilitar 107 papereres i va desplegar 116 operaris per recollir les deixades i tornar a deixar les platges en perfecte estat de revista, enguany va situar al llarg del litoral barceloní 500 papereres de cartró i 84 contenidors addicionals, i van ser 308 els empleats municipals encarregats de deixar els sorrals nets un cop acabada la festa, tasca que va arrencar a les sis del matí i que va estar completada al cap de tres hores. Passats set minuts de les nou, totes les platges de la capital catalana van tornar a quedar obertes als banyistes.

La revetlla arran de mar es va saldar també amb 23 persones ateses per la Creu Roja, sis de les quals van haver de ser traslladades a l'hospital. La Guàrdia Urbana, a banda del buidatge de la platja previ a l'entrada dels operaris i els 51 vehicles de neteja que es van fer servir, va dedicar-se també a perseguir els venedors ambulants, als quals va comissar 8.500 llaunes de begudes.

Informació elaborada per

Ivan Vila, Azahara Palomares i Teresa Márquez.

LES XIFRES

255
ferits
hi va haver durant la nit de Sant Joan, 49 més que l'any passat. 122 dels lesionats eren menors.
2.579
trucades
va rebre el telèfon d'emergències 112, i 1.960, el telèfon d'emergències sanitàries, el 061.
302
positius
per alcoholèmia es van registrar en els 3.827 controls efectuats pels Mossos d'Esquadra.
3.264
agents
va desplegar la policia catalana arreu del territori per supervisar el desenvolupament de la nit.
Satisfacció del sector hoteler

Arreu del país s'han tancat ocupacions d'entre el 80 i el 92%

El pont de Sant Joan ha deixat satisfet el sector hoteler català. Arreu del país s'han tancat ocupacions d'entre el 80 i el 92%, bàsicament gràcies al turista de proximitat i a les reserves fetes a última hora. Pel que fa als càmpings, les xifres també han satisfet el sector, ja que s'ha arribat a omplir el 85% de les places existents, i en l'àmbit del turisme rural els números també convencen. A la Terra Alta han arribat al 85% d'ocupació i a la Catalunya Central s'ha assolit el 80%, a excepció del Berguedà, on s'ha penjat el cartellet de “no hi ha habitacions” gràcies a la capacitat d'atracció de la Patum.

Festa a mig gas a Tarragona

El nou espai de revetlla sols atreu unes dues mil persones

Èxit modest de la decisió de l'Ajuntament de Tarragona de traslladar la revetlla a l'avinguda Vidal i Barraquer, on es va celebrar una festa de Tour Els 40. Segons dades de la Guàrdia Urbana, tan sols unes dues mil persones de públic fluctuant es van aplegar a la zona de festa, i es va arribar a una punta de tres mil persones en el moment de màxima afluència.

A la plaça de la Font, on s'ha celebrat la revetlla durant els darrers anys, sí que es va mantenir la foguera, que va quedar reduïda a la mínima expressió i on, a la pràctica, sols es va cremar el tradicional ninot satíric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els delictes amb violència a la Garrotxa han crescut un 28% el darrer any

olot

Dinamització i sostenibilitat, objectius de les properes llums de Nadal

girona
infraestructures

S'inicien les obres de protecció de talussos a la N-260a entre Olot i Ripoll

olot
sequera

Dessaladores privades sense limitació i piscines com a refugi climàtic

barcelona

Salut i Ajuntament acceleren tràmits per fer els nous equipaments sanitaris

TERRASSA
medi ambient

Reus engega una prova pilot amb contenidors intel·ligents

REUS

Alta participació a la I Jornada d’Integració Social i Sanitària del Ripollès

ripoll
societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Denuncien que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell segueix cremant

BOTARELL