Salut

“Potser em vaig tocar la cara”

Un metge que atén l'auxiliar amb Ebola diu que Teresa admet la possibilitat d'un error en desvestir-se

El conseller de Sanitat acusa la dona de mentir

Des de l'habitació d'aïllament on està ingressada des de dilluns, l'auxiliar d'infermeria Teresa Romero va transmetre ahir a un dels metges que l'atenen que és “possible” que en algun moment, en retirar-se el vestit de seguretat després d'haver atès el missioner Manuel García Viejo, s'hagués tocat la cara amb un guant contaminat en la primera de les dues visites que va fer a la cambra del religiós. Així ho va comunicar el mateix metge, el doctor Germán Ramírez, que va afirmar que havia estat parlant una estona amb la pacient i que ella l'havia autoritzat a donar aquesta informació. “Durant el matí hem revisat tota la cadena de posada del vestit i la seva activitat dins l'habitació”, va explicar Ramírez. No obstant això, el metge també va admetre que Romero està “confusa”.

El doctor Ramírez va aclarir que cal continuar aprofundint en la qüestió i que, en qualsevol cas, no es tractaria tant d'un “error” de l'auxiliar com d'un “accident” que en un primer moment ella no va recordar. La informació revelada per aquest metge va sorprendre i molt els companys de Teresa i els responsables del Sindicat d'Auxiliars d'Infermeria (SAE). La secretària de l'organització, Isabel Lozano, va afirmar que, si realment Romero s'hagués tocat la cara amb l'equip de protecció, “els observadors [els sanitaris que observen i donen indicacions als companys a l'hora de desvestir-se perquè tot es faci segons el protocol] haurien d'haver-ho vist”. “Tot plegat em sembla molt estrany i fins i tot sospitós”, va afirmar Lozano.

L'estat de confusió i cansament de Teresa Romero al qual es va referir el doctor Ramírez es va fer evident en una entrevista telefònica amb l'auxiliar que la televisió Cuatro va emetre en directe al programa Las mañanas. Teresa Romero va conversar des de la seva habitació a l'hospital La Paz-Carlos III a través del mòbil amb el presentador i li va assegurar que es va assabentar que havia donat positiu del virus de l'Ebola dilluns passat, consultant les notícies al telèfon. “Ho vaig saber pel mòbil. Ningú em va dir: «Teresa, tens Ebola»”, va afirmar.

Durant la conversa, va reconèixer que el primer cop que va acudir al centre de salut amb febre no li va dir a la seva doctora que havia tingut contacte amb un malalt d'Ebola. “No vaig pensar que podia ser Ebola fins a l'últim moment”, va dir. La pacient també va confirmar que tant el personal que la va atendre en un primer moment a Alcorcón com l'ambulància en què va ser traslladada al Carlos III-La Paz no estaven dotats de cap protecció especial.

Pel que fa al vestit de protecció, Romero no va recordar durant l'entrevista cap error. Va afirmar que van ser ensinistrats per posar-se l'equip i, sobretot, per treure-se'l, però també va especificar que la formació va durar “poc temps”. A més, va considerar que les coses s'haurien d'haver fet d'una altra manera, perquè, quan la coordinadora d'emergències va decidir el seu trasllat a l'hospital d'Alcorcón, ella ja estava “fatal”, segons va assegurar.

Teresa Romero va expressar el seu agraïment a tots els companys i als sanitaris que l'han atès, però va evitar adreçar-se a les autoritats sanitàries. “No hi penso”, va etzibar. També va assegurar que no ha parlat amb ningú del ministeri, però sí amb la seva mare i el seu marit.

Potser Romero no pensa en les autoritats sanitàries, però n'hi ha almenys un representant, el conseller de sanitat de la comunitat de Madrid, Javier Rodríguez, que ahir no es va estar de carregar les tintes contra l'auxiliar. El conseller la va acusar d'haver “amagat” a la seva doctora que havia estat en contacte amb l'Ebola i va deixar anar que potser va mentir i no va informar els serveis sanitaris que havia arribat a 38,6ºC de temperatura, el llindar que ja es considera de risc. “Arran dels resultats, potser ens va mentir, però això ho poso jo de collita pròpia”, va afirmar el conseller. Rodríguez també va informar que Romero va acudir a depilar-se a una perruqueria quan ja tenia febre. Les dues esteticistes estan sota seguiment.

La fiscalia provincial de Madrid va obrir diligències per investigar si hi ha algun tipus de delicte en el cas del contagi de l'auxiliar. El fiscal superior, Manuel Moix, va anunciar que s'han obert diligències per valorar si hi ha infracció penal i qui en seria el responsable.

Ningú em va dir: «Teresa, tens Ebola.» Me'n vaig assabentar mirant el mòbil
Teresa Romero
auxiliar d'infermeria infectada amb el virus de l'ebola
Potser l'auxiliar va mentir i va ocultar que tenia febre alta... Però això és collita pròpia
Javier Rodríguez
conseller de sanitat de la comunitat de madrid

Ingrés de la metge de capçalera

El conseller de Sanitat de Madrid, Javier Rodríguez, va informar ahir que s'està estudiant la possibilitat d'ingressar per precaució la doctora de capçalera que va atendre Teresa Romero quan aquesta ja tenia febre i li va explorar la gola. La metge no té cap símptoma, però ella mateixa ha sol·licitat ser ingressada, atès que no vol posar en risc els seus tres fills.

A La Paz, hi continuen ingressats cinc pacients més: el marit de Romero (sense símptomes), un enginyer, una auxiliar i una infermera, que, de moment, han donat negatiu a les proves d'Ebola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia