Salut

“El primer que cal treure's són els guants contaminats”

Tocar-se el rostre amb la roba que ha estat en contacte amb el virus és un dels principals incompliments del protocol de seguretat

Un expert del Clínic es mostra sorprès pels fets

Si realment l'auxiliar Teresa Romero es va tocar la cara amb un guant contaminat en treure's l'equip de protecció, després d'haver atès el missioner García Viejo, tal com ella hauria confessat a un metge, el contagi de l'Ebola s'hauria produït en tocar-se algun teixit mucós, com ara el llagrimer, el nas o la boca. “Potser hi va haver algun moment de confusió. Potser li va picar el nas, potser li queia una llàgrima... N'hi pot haver milers, d'explicacions”, afirmava ahir el cap d'epidemiologia de l'hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla. No obstant això, aquest especialista es va mostrar molt sorprès, ja que aquest tipus d'error en treure's l'equip “és una de les violacions del protocol més flagrants”.

“És una alerta total, un semàfor vermell”, va afirmar Trilla. “Em sembla sorprenent que un sanitari que treballa amb un malalt d'Ebola es toqui la cara amb el guant contaminat, que és la primera peça que s'ha de treure quan surt de l'habitació”, va especificar. D'altra banda, també li va semblar molt estrany que el company que observava i donava instruccions durant el procés de retirada de l'equip de protecció “no estigués alerta” i que, en cas que l'accident es produís, no es notifiqués. “Després de vuit dies, l'auxiliar s'ha recordat ara d'aquest accident? Tot plegat és sorprenent!”, va manifestar Trilla.

Organitzacions que treballen amb malalts d'Ebola als països de l'Àfrica occidental també destaquen la dificultat de treure's els equips de protecció. “Els protocols són internacionals i estan perfectament establerts”, assegura un portaveu de Metges del Món, José Félix Hoyo. “Treure's el vestit té algunes complicacions i una petita errada pot acabar en contagi”, assegura.

Tot i això, les xifres de treballadors sanitaris contagiats d'Ebola de l'organització Metges Sense Fronteres (MSF) al llarg de l'actual epidèmia és relativament baixa, tenint en compte les desenes de pacients que atenen diàriament i que no disposen dels mitjans que tenen els hospitals dels països desenvolupats. Fins al moment, divuit treballadors de MSF (setze de locals i dos d'estrangers que han estat repatriats als seus països) s'han encomanat del virus, segons va explicar la coordinadora mèdica de MSF, Miriam Alia. D'aquests, vuit han mort. MSF no havia registrat cap defunció entre el seu personal en els anteriors brots d'Ebola a Àfrica.

El protocol utilitzat a l'hospital La Paz de Madrid és el mateix que, en cas d'alerta, s'activaria a l'hospital Clínic de Barcelona, de referència a Catalunya per a casos d'Ebola. “Si es demostra que ha fallat, ho volem saber”, va afirmar el doctor Trilla. El doctor també va avançar que, tot i que s'ofereix formació a tot el personal sanitari, especialment al que treballa en àrees més susceptibles (infeccioses, medicina interna, UCI, personal de neteja, etc.), l'hospital començarà a formar de manera més específica i intensiva equips de professionals més reduïts.

D'altra banda, la junta de personal de l'hospital de Bellvitge va demanar més informació i entrenament per atendre un possible cas d'Ebola que, un cop detectat, hauria de ser derivat al Clínic.

Tocar-se la cara amb un guant és una alerta total. Em sorprèn molt aquesta violació del protocol
Antoni Trilla
cap epidemiologia hospital clínic


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia