Societat

El mapatge de Fita dóna vida a la façana de la catedral

Centenars de gironins van seguir l'estrena de l'obra ‘300 anys. Estel.cat'

L'artista genera un diàleg entre la seva obra, la relació amb la Seu i les Fires de Girona

L'artista Domènec Fita va culminar ahir la seva relació amb la catedral. L'estrena del mapatge fet expressament per a aquest dia de Fires titulat 300 anys. Estal.cat va servir perquè l'artista convertís la façana de la catedral en una tela més de les centenars que ha pintat al llarg de la seva trajectòria.

La videoprojecció sobre la façana de la Seu va permetre iniciar l'experiència artística amb una trituradora de paper com si fossin uns telons imaginaris, per després jugar a la façana amb composicions diverses. La interacció de la catedral amb Fita també es va fer evident en el mapatge amb imatges del Crist jacent de l'interior de la catedral, amb el vitrall o el Sant Narcís de la façana, totes, obres de l'artista. El joc plàstic també va permetre veure Fita ensabonant la façana, la recuperació dels apòstols amb un cromatisme especial i, en una tercera fase de la projecció, diversos dibuixos, pintures, serigrafies i obres que Fita ha fet des dels seus inicis amb la catedral com a protagonista i alguns fets aquests darrers mesos expressament per al mapatge.

Culminació amb la Seu

El mateix Fita va reconèixer ahir: “Sempre he estat lligat d'una manera molt íntima amb la catedral, però em faltava una part, que és la història del present i, d'alguna manera, amb l'obra que presentem culmina tot el procés.” No va passar per alt la càrrega simbòlica del títol, amb clara referència al procés que està vivint el país, i, en aquest sentit, va remarcar: “Estem en un any molt emblemàtic” i “posar l'estel tothom sap què representa”. En el marc de les Fires, la projecció acaba amb un gran cromatisme i la figura de Sant Narcís.

La música de l'obra va ser de Joaquim Rabasseda, que va escollir fragments de peces que s'havien interpretat el 1710 amb la inauguració d'aquesta part de la construcció. Rabasseda va indicar que la música escollida “té la funció de marcar el ritme i donar coherència i direcció estètica” en una obra que ha definit com “a joc i experiment en l'àmbit plàstic”. Es va tallar l'accés per evitar més aglomeracions de la gentada que hi havia. La projecció d'un quart d'hora es va fer fins a les onze.

LA FRASE

Sempre he estat lligat de manera íntima a la catedral, amb aquesta obra es culmina el procés
Domènec Fita
artista i creador de ‘300 anys. Estel.cat'

Puigdemont: “L'obra d'obres de Domènec Fita”

El mapatge de Domènec Fita que es va estrenar ahir a la façana de la catedral és un encàrrec que al mes de febrer van proposar la regidora responsable de Fires, Marta Madrenas, i el gerent, Albert Riera,a l'artista gironí en una visita. Per aquest motiu, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va definir l'obra com “un veritable monument, una obra d'art de creació netament gironina. Es podria dir d'alguna manera que estem davant de l'obra d'obres de Domènec Fita”. En la mateixa línia, Puigdemont va certificar que l'obra s'ha fet “amb llibertat absoluta” i va subratllar la voluntat de Fita, de 87 anys, “de fer el tafaner cap a nous llenguatges”, fent gala sempre de l'experimentació que al llarg de la seva trajectòria ha fet l'artista. Puigdemont no va dubtar a qualificar-ho com a resultat “excepcional” d'una obra “efímera que quedarà per a la història”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida