Societat

Societat

Balnearis amb recepta

L'Ajuntament de Caldes està treballant en un conveni perquè alemanys i anglesos es tractin als balnearis del municipi amb càrrec a la seguretat social dels seus països

L'alcalde explica que ja es fa així en altres balnearis de l'Estat, i es vol copiar el model per captar més visitants, atrets també pel clima i l'oferta turística

“És una novetatque
ens obre les portes a un possible client, és molt interessant”

L'Ajuntament de Caldes de Malavella està treballant en un conveni que permeti que alemanys i anglesos vinguin a fer-se tractaments als balnearis de la població a càrrec de la seguretat social del seu país. Aquest conveni s'ha signat en altres parts de l'Estat espanyol (concretament, a Galícia hi ha balnearis que tenen aquest conveni), i perquè els balnearis de Caldes poguessin oferir aquests serveis, s'hauria de signar amb la seguretat social alemanya amb la intermediació de la Generalitat, segons va explicar l'alcalde de Caldes, Salvador Balliu.

“És una novetat que ens obre les portes a un possible client, un programa que tira endavant i que ja hem anat explicant als balnearis de Caldes”, va dir Balliu. L'Ajuntament de Caldes forma part de l'associació estatal de viles termals, i va participar el mes d'octubre en un congrés a Galícia en què es va fer difusió d'aquesta iniciativa que fa temps que es du a terme en altres llocs de l'Estat, i que ara es vol implantar també a Caldes. En una de les ponències del congrés es va posar de manifest que hi ha un programa que permet a anglesos i alemanys rebre tractament en balnearis amb càrrec a la seguretat social, sempre que ho recomani o ho prescrigui un metge.

“Ens vam interessar per aquest conveni, ens van dir que s'ha de signar conveni, perquè els que vinguin a tractar-se a Caldes, amb un certificat del metge i el conveni signat, després els pacients poden reclamar que la seguretat social del seu país els torni els diners”, va dir l'alcalde. També va destacar que a Alemanya ja es fa, i un dels centres termals de tractament més importants que tenen és a Baden-Baden. “Allà hi tenen molta tirada, i aquí no sabien com funcionava. Ara s'ha d'acabar d'estructurar, però he parlat amb els balnearis i els sembla molt bona idea”, va afegir Balliu. Per l'alcalde, un dels grans avantatges que tindria per als clients anglesos i alemanys tractar-se a Caldes és el clima. “Pel clima que tenim, aquesta proposta ens obre portes a un turisme potencial molt bo, i no ho pot explotar tothom, només els municipis que tenen aigües termals”, va remarcar Balliu.

A Caldes de Malavella hi ha actualment dos balnearis d'aigües termals: Prats i Vichy Catalán. Són dels més antics de la comarca, i les seves aigües tenen propietats medicinals i digestives, que han atret equips d'esportistes per fer-hi estades i recuperar forces.

El mes d'abril, l'Ajuntament va aprovar en junta de govern un avantprojecte per fer un centre termal municipal als terrenys on hi havia Repsol Butano, que actualment no tenen cap activitat. El Departament de Mines de la Generalitat va declarar l'any passat l'aigua del pou que hi ha en aquests terrenys mineromedicinal, aproximadament cinc anys després que s'iniciés tot el procés necessari. De moment, segons va explicar ahir Salvador Balliu, l'Ajuntament encara no té resposta respecte de l'avantprojecte que va fer arribar a la Generalitat. “Estem en espera que la Generalitat digui què passa amb el projecte dels pous de Repsol. Encara no ens han contestat, ens han de donar una concessió d'aigua”, va dir.

S'obren moltes possibilitats

La intenció de l'Ajuntament de Caldes de Malavella és que sigui
un espai lúdic, però també de caràcter marcadament sociosanitari. “S'obren moltes possibilitats per al futur. A Suïssa s'hi estan fent hotels, però amb banys públics”, va explicar l'alcalde quan es va donar a conèixer el projecte. “Caldes tindria el control de l'aigua, però si en un altre moment s'hi volgués fer un hotel o un balneari hi podria haver un conveni que preveiés l'equipament públic amb un hotel al
costat”, hi va afegir.

Els terrenys on hi ha el pou són propietat de Repsol, però l'aigua que hi ha al subsòl és municipal, i al voltant del pou s'ha de marcar un perímetre de protecció de 500 m². La zona on hi ha el pou està afectada per un desenvolupament urbanístic que marca el POUM, segons el qual Repsol hauria de cedir un espai determinat per a equipaments i serveis per urbanitzar els carrers.

Centre termal als antics pous de Repsol
L'Ajuntament de Caldes també té un altre projecte en marxa pel que fa al termalisme. El mes d'abril va enviar un avantprojecte a la Generalitat per poder fer un centre termal municipal als antics pous de Repsol, però encara no ha tingut cap resposta.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia