Societat

El Rosselló i la Fenolleda seran considerades zones catastròfiques per París

Una cinquantena de poblacions obtindran ajudes excepcionals del govern francès

Les vinyes de Banyuls i Cotlliure, molt afectades per les riuades

El ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve, va desplaçar-se fins a la Catalunya del Nord per anunciar que els municipis i particulars afectats per l'aiguat i la llevantada podrien acollir-se a mesures d'ajuda extraordinàries un cop el govern de París publiqui un decret per declarar zona catastròfica els departaments dels Pirineus Orientals i l'Aude, el que correspon a la Catalunya del Nord i la part del Llenguadoc al voltant de la ciutat de Narbona.

En total seran una cinquantena les poblacions que es podrien beneficiar de les ajudes excepcionals del govern central, a partir de l'aparició del decret oficial que seria efectiu després del Consell de Ministres del pròxim 10 de desembre. El govern de París també ha enviat a les comarques nord-catalanes set grups d'intervenció en seguretat civil de l'exèrcit francès, procedents de Marsella.

Fenolleda i el litoral

La zona més afectada per les inundacions del cap de setmana passat, a les comarques de la Catalunya del Nord, va ser la vall del riu Aglí, que va de la comarca de la Fenolleda fins al litoral nord de la plana del Rosselló. Es van haver d'evacuar 3.360 persones als pobles de Clairà, el Barcarès, Torrelles i Pià. A Ribesaltes hi va morir un habitant de 73 anys d'un atac de cor quan el seu cotxe va ser envoltat per l'aigua. Al port de Canet de Rosselló una jove de 20 anys va ser arrossegada per una onada quan feia fotos del temporal i va ser salvada, inconscient, per un socorrista que estava fora de servei. Els estralls més importants a la vora de l'Aglí es van produir a les poblacions de Sant Pau de Fenolleda, Mauri, Rasigueres i la Tor de França.

Al litoral rossellonès els municipis més afectats van ser els de la Costa Vermella, principalment Argelers de la Marenda, Cotlliure, Portvendres, Banyuls i Cervera. A Argelers és on hi va haver més inundacions de cases particulars. Bona part de les vinyes en terrassa de Banyuls i Cotlliure –on es produeix l'AOC (denominació d'origen) més prestigiosa de la Catalunya del Nord– han quedat afectades per les riuades de les rieres que baixen de l'Albera. Segons la primera estimació, hauria quedat afectat un 50% del patrimoni vitícola de la zona.

A Perpinyà els efectes de la riuada van ser menors. La incidència més destacada va ser la inundació de la via ràpida de circumval·lació de la ciutat que passa vora la llera del riu Tec. Aquesta via ja va ser concebuda preveient les inundacions i es tanca regularment, cada any, durant els períodes de fortes pluges.

LA XIFRA

3.360
persones
van ser evacuades dels seus domicilis a la vall del riu Aglí i al litoral nord de la plana del Rosselló.

LA DATA

10.12.14
El Consell
de Ministres francès aprovarà la declaració de zona catastròfica per a les comarques nord-catalanes.

La reserva de Sigean podria marxar “a Espanya”

Des de l'any 1999 la reserva de Sigean ha estat inundada set vegades. Diumenge, tres quartes parts del parc estaven sota un metre i mig d'aigua. Els 3.800 animals –des d'elefants fins a antílops i lleons– es van refugiar a les parts altes. Dos cocodrils es van negar, així com un impala, un nyu i una grua. Altres animals “poden morir a causa de l'estrès i la humitat”, segons el responsable de comunicació. Fa més de quinze anys que l'administració del Llenguadoc-Rosselló ha promès refer els dics a les rieres que baixen de les Corberes i la direcció del parc en té prou d'esperar. “Ens n'anirem a Espanya, segur que allà ens rebran amb els braços oberts”, assegura la direcció. Hi ha contactes establerts “a Catalunya i a Aragó” des d'abans d'aquest últim aiguat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia