Societat

Gastronomia

Què es cuina a la Selva?

El Consell Comarcal promou un receptari selvatà amb la cuina tradicional de tots els municipis de la comarca

En una primera etapa hi han participat cuineres de cinc pobles

S'han posat en contacte amb àvies per recollir receptes de tota la vida

El Consell Comarcal de la Selva, l'Associació de Turisme La Selva, la Domus Sent Soví d'Hostalric i la Cuina de Sils estan portant a terme una iniciativa per recollir el patrimoni gastronòmic popular de la comarca, conservar-lo i difondre'l. Per dur a terme aquest projecte, que es va presentar dijous a la Domus Sent Soví, els promotors van posar-se en contacte amb àvies de diferents pobles per recopilar receptes.

“S'han localitzat àvies de diferents municipis que han cuinat receptes de tota la vida, s'han gravat i la idea és no perdre el patrimoni gastronòmic popular i difondre'l”, va explicar ahir Jordi Casassayas, tècnic de la Domus Sent Soví. Les cuineres seleccionades han gravat vídeos mentre cuinen les receptes i properament es podran veure al web de la Domus i de l'Associació de Turisme de la Selva. També es té intenció d'ampliar-lo i seleccionar àvies o avis (en aquesta primera part hi participa només un cuiner, la resta són cuineres) de tots els municipis de la comarca de la Selva. Un cop s'hagi recollit tot el material, es mirarà d'editar les receptes.

De moment, en aquesta primera part, que es va donar a conèixer dijous, hi han participat catorze cuineres i un cuiner de Sant Julià del Llor i Bonmatí, Lloret de Mar, Tossa, Maçanet de la Selva i Sils. Del primer municipi, Roser Soler va fer arròs amb bacallà i Maria Arimany, fideus amb castanyes. Les cuineres de Lloret de Mar són Amèlia Gallart (llagostins amb vi ranci), Maria Rosa Balmanya (llaminera de porc amb pinetells i rovellons), Roser Vila (arròs de cabra) i Montserrat Garriga (flam de coco). Des de Tossa han cuinat Rosa Puig (calamars farcits amb mandonguilles), Isabel Nualars (cimitomba i sípia amb pèsols) i Margarida Trebejo (fideus amb marisc). A Maçanet de la Selva han participat en el projecte Josep Maria Oller (escudella d'oli) i Montserrat Ribosa (bacallà amb samfaina). Per últim, de Sils han cuinat Llúcia López (peus de porc amb cargols), Rosa Valls (sopa de menta), Conxita Gómez (vedella amb pèsols), i Mercè Serra (arròs de pagès).

En la presentació van intervenir Francesc Anoro, del col·lectiu La Cuina a Sils, que explicar com es va fer la recerca de voluntàries i el procés de gravació. També va intervenir Casassayas, que va avançar que la intenció és ampliar el nombre de pobles representats al receptari “perquè sigui la cuina de tota la comarca”, així com que caldrà buscar la manera de fer-ne difusió i veure si es troba finançament per fer la recopilació del receptari en un llibre. En les futures receptes s'intentarà incorporar també altres productes típics, com el salsafí, i receptes vinculades a la cacera, més presents a les Guilleries. També va intervenir l'alcalde d'Hostalric, Josep Antoni Frias, que va agrair la participació de totes les voluntàries al projecte i va recordar les possibilitats que ofereix la Domus Sent Soví com a espai de promoció de la gastronomia i per fer tallers de cuina tant per a públic general com professional.

A continuació es va projectar un vídeo de promoció del receptari i se'n va donar una còpia a cada participant, i per tancar l'acte es va fer un tastet d'alguns dels productes que han cuinat les àvies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona