Societat

El carnaval escalfa l'ambient

Desenes de rues de disfresses ompliran de color els municipis gironins durant tot el cap de setmana

La disbauxa tornarà a regnar durant el cap de setmana del carnaval a les comarques gironines, un bon antídot per fer passar la fred de les últimes setmanes, que, per exemple, ha estat un dels factors per replantejar el recorregut de la rua vespertina d'aquesta tarda a Sant Feliu de Guíxols. Demà serà el torn de les desfilades més multitudinàries, a Platja d'Aro, Roses, Lloret i Tossa –aquestes dues últimes, agrupades amb la rua de diumenge a Blanes sota la marca Carnaval de la Costa Brava Sud.

Els sopars de colles, carnavals infantils i la celebració del dijous gras ja han escalfat l'ambient aquesta setmana. I la festa continuarà fins als ranxos i els enterraments de la sardina de dimecres.

LES XIFRES

100.000
espectadors
podran arribar a congregar les multitudinàries desfilades de Lloret i Platja d'Aro.
70
colles i comparses
reuniran les rues més destacades d'aquest cap de setmana als municipis costaners.
Garrotxa i Gironès

A Olot, la gresca l'enceten els més petits

A la Garrotxa, obre la gresca carnavalesca el carnaval infantil, organitzat per Esplais de la Garrotxa, els Escoltes i Rialles. La rua és l'acte central i es fa demà a la tarda entre la plaça Clarà i la plaça Major, on hi ha el ball i el berenar popular. A Besalú, dissabte a la tarda, de cinc a set, tindrà lloc el carnaval infantil. La festa es farà a Cal Tronc, on hi haurà diferents espectacles pensats per a la mainada. Al Gironès, entre altres poblacions, a Sarrià de Ter es farà una rua des de la Cooperativa a partir de les 16 h. A les 18.30 h hi haurà un espectacle infantil al pavelló i després, sopar i ball. A Cassà sortirà una cercavila des de la plaça de la Coma a les 13 h. A Girona els diversos barris van celebrant carnaval i demà serà el torn de Montilivi (11 h), Sant Narcís (16 h) i Montjuïc (17 h).

Ranxos

Preparatius per als grans dinars de carnaval

El cap de setmana començaran els recaptes per preparar els ranxos de Vidreres, Capmany, la Sopa de Verges i la tradicional arrossada d'Albons, que se serviran dimarts. Agullana farà el dissabte 21 la Festa de la Xuia, amb truites de cansalada i botifarra.

Baix Empordà

Sant Feliu estrena avui itinerari, i Platja d'Aro i Palamós fan l'habitual

La primera gran rua de carnaval al Baix Empordà partirà aquesta tarda (18 h) de l'esplanada del port de Sant Feliu i s'enfilarà cap a la part alta del municipi pel carrer Colom, la cruïlla del passeig dels Guíxols amb la carretera de Palamós i l'eix dels carrers Indústria, Cúbies i Hériz fins a l'avinguda Canàries. És una prova per minimitzar el tall de la comunicació entre els dos extrems del municipi i concentrar el públic en un recorregut menys exposat a la fred, però la rua del diumenge al matí sí que mantindrà el tradicional trajecte de les 63 colles pel passeig marítim.

A Platja d'Aro i Palamós, el recorregut i horaris de les desfilades es mantenen. Les grans rues de carrosses i comparses de Platja d'Aro estan previstes per demà (a partir de les 11 del matí i les 16 de la tarda), amb sortida de des de la plaça de la Sardana i l'itinerari habitual –aquest any, guarnit amb grans màscares a les rotondes– a través de les avingudes del Cavall Bernat i s'Agaró. A partir de la mitjanit faran el ball popular de disfresses al palau d'esports i lliuraran els premis de la rua.

A Palamós, una batucada començarà a escalfar la festa demà al matí i la rua partirà a les 15.30 h fins a la concentració final de les carrosses a la Planassa. La desfilada de Torroella també es farà a partir de les 17 h, mentre que en altres poblacions, com ara la Bisbal, la festa s'ajornarà fins la setmana vinent.

Alt Empordà

Tres passades i unes seixanta-nou colles, a Roses

Un dels carnavals destacats de l'Alt Empordà és el de Roses i en aquest municipi la celebració s'allarga quatre dies i unes seixanta-nou colles participen en les passades. Els actes es van iniciar ahir al vespre amb la Cercavila de benvinguda de Sa Majestat el Rei Carnestoltes. Des d'avui fins diumenge a Roses tindran lloc tres passades, totes al llarg de l'avinguda de Rhode: avui les 21 h, passada del divendres; demà dissabte a les 16 h, passada infantil, i diumenge a les 12 h, passada de petits i grans. Durant tot el cap de setmana també hi ha una programació de balls i discomòbils per a públics de totes les edats. Finalment dilluns, després d'una arrossada popular al migdia, a partir de les 18.30 h es farà el seguici mortuori del difunt rei Carnestoltes i l'enterrament de la sardina, amb l'espectacle pirotècnic.

A l'Escala el carnaval s'iniciarà demà dissabte a les 16 h amb una cercavila infantil, xocolatada i ball infantil. El tradicional ball de disfresses serà a les 23 h a la sala polivalent. L'endemà, diumenge15 de febrer, els preparatius per a la desfilada de carrosses s'iniciaran a les 10 h i la gran rua de carnaval començarà a les 11 h. Els premis de la rua es repartiran durant el ball de tarda. Els actes es tancaran dilluns amb un dinar de germanor a la sala polivalent a partir de les 13 h. Entre altres municipis, Cadaqués i Llançà també celebren el carnaval aquest cap de setmana, i Castelló d'Empúries ho farà el cap de setmana vinent.

Selva

Rues a Lloret, Tossa i Blanes, i disbauxa a la Costa Brava Sud

La majoria dels municipis de la Selva faran activitats per carnaval. Des del 2012, Lloret, Blanes i Tossa es coordinen sota el paraigua de Carnaval de la Costa Brava Sud. Hi haurà rues a Lloret (demà a les quatre de la tarda i diumenge a les dotze del migdia), a Tossa (demà a les sis de la tarda) i a Blanes (diumenge a les cinc de la tarda) que mobilitzaran una setantena de carrosses i unes quatre mil persones (deixant de banda els 100.000 assistents de públic).

A Blanes (a la imatge de Lluís Serrat, la rua del 2013), cinc colles locals desfilaran diumenge pels carrers, amb més de cent figurants en el grup de l'Esbart Joaquim Ruyra i el motiu Priscilla, reina de l'Esbart. La disbauxa a la Selva Marítima va començar ahir a Tossa amb el concurs de truites al claustre de l'antic hospital de Sant Miquel. Avui a Lloret hi haurà el concurs de disfresses a la feina durant tot el dia, i l'arribada del Carnestoltes a partir de les set de la tarda.

A Santa Coloma de Farners, demà, a partir de les quatre de la tarda, hi haurà la rua fins al pavelló de la Nòria. Al vespre, hi haurà sopar i ball de comparses. A Vidreres, demà hi haurà xocolatada a la tarda a la pista del casino i al vespre, al pavelló, 50è aniversari del Pubillatge. A Sant Hilari Sacalm, demà a la tarda hi ha rua, berenar i passejades en poni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les obres del futur Museu Thyssen començaran a la tardor

sant feliu de guíxols
societat

Denuncien que els fan fora de casa tot i haver pagat sempre el lloguer

Olvan
medi ambient

Manifest contra els tòxics i el plàstic en el consum quotidià

barcelona
educació

Entre 1 i 4 hores més de matemàtiques per millorar la competència en 200 centres

barcelona
societat

Els veïns de Barcelona s’organitzen per lluitar contra el soroll a la ciutat

barcelona
Societat

Absolt l’exalcalde Manuel Bustos d’omissió de persecució de delicte

Sabadell
SANTA COLOMA DE FARNERS

Demanen que s’arxivi el cas de les protestes contra el rei a Caldes

SANTA COLOMA DE FARNERS
societat

El neurocientífic José Ramon Alonso, en unes jornades sobre autisme

girona
Urbanisme

La reforma de Balmes s’estén fins a General Mitre

Barcelona