Societat

Febre de mòbil

El MWC enceta avui la desena edició disposat a batre tots els rècords

Samsung, Huawei i HTC s'avancen i ja han presentat les seves novetats

L'internet de les coses, un dels temes estel·lars de la fira

Els Galaxy S6 es renoven amb un gir que els acosta més a l'iPhone

Tot a punt per a una altra exhibició de força de la indústria del mòbil. Des d'avui i fins dijous, els principals agents de la telefonia s'apleguen a la Fira de Barcelona per presentar les grans novetats del sector en la desena edició del Mobile World Congress. Aprofitant la confluència dels directius més influents de l'ecosistema mòbil, també es tractaran els reptes que hauran d'afrontar a curt termini. Un dels principals, com gestionar l'imminent salt cap a l'internet de les coses, el futur proper en què gairebé tots els objectes estaran connectats a la xarxa.

El MWC espera atraure més de 90.000 persones de 201 països, més de la meitat dels quals són alts executius a les seves empreses. Per avui mateix s'han programat les conferències de Mark Zuckerberg, fundador i CEO de Facebook, i Sundar Pichai, el vicepresident de Google encarregat d'Android i Chrome. En els pròxims dies pujaran a l'escenari Jimmy Wales, creador de la Wikipedia, o el màxim responsable de la Comissió Federal de Comunicacions (FCC) dels Estats Units, Tom Wheeler, entre d'altres.

Paral·lelament, 2.000 empreses tindran els seus respectius expositors per mostrar al món les seves novetats. Entre aquestes, n'hi haurà 95 de catalanes, la majoria de les quals emparades sota el paraigua del pavelló de Catalunya que impulsa la Generalitat.

Tot connectat

Després de la gran evolució que han experimentat els telèfons durant els darrers anys, ha arribat un moment en què aquesta voràgine innovadora ha quedat, inevitablement, frenada. Davant l'escassetat de grans innovacions en els terminals, bona part del protagonisme se l'enduran la resta d'aparells que podran accedir a la xarxa: l'internet de les coses. Així és com es denomina la tecnologia que permetrà que la majoria d'objectes d'ús quotidià, des del cotxe fins al raspall de dents, es connectin a internet per millorar l'experiència d'usuari. Com fer-ho en cada sector i com harmonitzar el gran volum de noves connexions en un espectre radioelèctric cada cop més saturat és un dels punts clau en què s'esperen innovacions.

Els experts pronostiquen un ritme de creixement espectacular dels objectes connectats. Segons diverses consultores, cap al 2020 s'esperen fins a 50.000 milions de dispositius amb accés a la xarxa.

Una altra de les tendències clares d'aquest congrés serà la generalització dels wearables, que en l'última edició ja hi van ser molt presents. Aquest any encara seran més marques les que presentaran els seus models, però la novetat principal és que deixaran de ser corretges de plàstic per adoptar una imatge molt més cuidada i, en alguns casos, amb pretensions luxoses.

Huawei, per exemple, va presentar ahir el seu primer rellotge connectat. Com es pot veure sobre aquestes línies, té una pantalla Amoled rodona protegida per un vidre de safir. Funciona amb Android Wear com a sistema operatiu, però encara no se sap quan arribarà a les botigues, ni el preu. La marca xinesa també va presentar ahir dos portables més, un braçalet i una mena de collar.

El punt culminant de la jornada prèvia al MWC, però, va ser la presentació dels nous mòbils de Samsung. L'S6 arribarà en dues versions, una de les quals tindrà les vores corbades per donar accés a funcions especials. Amb aquesta renovació, molt més radical que les anteriors, la firma coreana renuncia a alguns dels seus principis i fa alguns canvis que l'acosten molt a l'iPhone 6: els laterals són metàl·lics i la bateria ja no es podrà substituir. Això sí, prometen unes prestacions superiors a les dels telèfons de la poma, amb els quals es comparen constantment.

Dues aplicacions catalanes, aspirants a la millor de l'any

Dues aplicacions catalanes, Cookbooth i Donde Esta Family, han estat seleccionades entre les setze finalistes de tot el món per obtenir el guardó de millor aplicació de l'any en els Mobile Premier Awards, un dels molts actes paral·lels que s'organitzen a la ciutat aprofitant la tirada del MWC. Cookbooth és una aplicació per compartir fotoreceptes entre xefs, gurmets i amants de la bona cuina. La segona ajuda els pares a localitzar els seus fills o altres persones mitjançant la geolocalització i permet programar i rebre alertes quan arriben o marxen d'un lloc.

Les novetats s'exposen al Mobile World Center

El públic en general podrà veure i tocar des d'avui algunes de les novetats que es presentin al MWC. S'exposaran a la planta baixa del Mobile World Centre de la plaça Catalunya. Hi haurà mòbils, tauletes i rellotges connectats de Samsung, Sony, Microsoft, LG, HTC, Alcatel, Huawei, ZTE i Motorola. Personal especialitzat de les marques explicarà les noves funcions al públic. Paral·lelament, a la segona planta de l'edifici hi haurà ponències i debats i a la primera, una exposició sobre la vida connectada amb una gran maqueta de Barcelona feta amb Lego.

LG crea un rellotge 4G que permet trucar sense mòbil

LG va presentar ahir un parell de rellotges connectats. El Watch Urbane LTE destaca perquè permet fer trucades o enviar missatges amb comandaments de veu sense haver d'enllaçar-lo a cap mòbil, ja que és completament autònom. També controla el ritme cardíac.

Samsung reuneix 4.000 persones per veure l'S6

En una espectacular demostració de força, la firma coreana va convocar ahir a la tarda una multitud per presentar els seus nous dispositius al CCIB. Les proporcions de l'acte van ser absolutament descomunals. Tant, que fins i tot va fallar la cobertura en molts moments.

Emprenedors en un tren que cerca inspiració

L'Imagine Express ja està en marxa. Mentre viatgen en tren de Barcelona a Londres, dotze equips amb creatius, programadors i estudiants de negocis crearan aplicacions per a mòbils. Allà les presentaran a inversors i les millors rebran finançament i es llançaran al congrés.

El 4YFN aixeca el vol per impulsar els emprenedors

 El 4YFN (4 Years From Now), la iniciativa de la Mobile World Capital per posar en contacte inversors i emprenedors del sector mòbil, creix notablement en la seva segona edició. Avui també s'inaugura, ara ja sota el paraigua del MWC, i tindrà lloc al recinte firal de Montjuïc.

Operacions a internet per veu de CaixaBank

CaixaBank ha llançat la primera aplicació europea per fer operacions bancàries a través d'internet amb comandaments de veu. És la primera experiència en biometria de La Caixa i el sistema admet també l'operació tàctil. S'hi poden fer consultes i moviments de fons.

Cursa frenètica cap al 5G

La connexió LTE o 4G comença a ser una realitat més enllà de les grans ciutats, però ni de bon tros arriba a tota la població ni tots els mòbils estan preparats per aprofitar-la. En qualsevol cas, les operadores ja estan avançant cap a la cinquena generació de connectivitat mòbil. Els estàndards encara no estan del tot definits i la implementació no es preveu fins al 2020. D'aquí a llavors, les operadores necessiten fer evolucionar les xarxes actuals per millorar-ne les prestacions, per això ahir ja van començar a mostrar solucions que permeten millorar la velocitat agregant el senyal de ràdio de tres bandes de freqüència diferent. D'aquesta manera, Vodafone, Orange i Telefónica han anunciat solucions similars que poden arribar a augmentar la velocitat de descàrrega fins als 600 mbps. Una velocitat de vertigen que, sobre el paper, permetria descarregar una pel·lícula en només 30 segons.

El nou rellotge

connectat de la firma coreana


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Trobada de la Comissió de relacions entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona
UNIVERSITAT

Prop de 400 persones fan les proves de més grans de 25 i 45 anys a la UdG

GIRONA

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS