Societat

Google vol donar cobertura als 4.000 milions de persones del món sense internet

La companyia experimenta amb una xarxa de globus aerostàtics i ‘drones' ultra-lleugers

Grans teleoperadores con Vodafone i Telefónica hi col·laboren a l'Hemisferi Sud

El vicepresident sènior de Google i responsable d'Android i Chrome, Sundar Pichai, ha donat detalls del projecte Google Loon aquest dilluns al Mobile World Congress (MWC) 2015 en Barcelona. Es tracta d'un sistema experimental per a oferir cobertura a zones rurals de grans regions del món sense accés a la Societat de la Informació, sobretot a l'Hemisferi Sud.

L'executiu ha començat la seva intervenció recordant que la tecnologia mòbil és ubiqua en el dia a dia de la vida de les persones. Com a exemple, ha mostrat un vídeo on un turista utilitza un mòbil amb la renovada aplicació Google Translator per comunicar-se simultàniament amb taxistes i comerciants durant un trajecte a Barcelona. No obstant això, el vicepresident del gegant d'internet ha recordat que 4.000 milions de persones viuen encara sense connexió a internet. Ha observat que Google ho “ha de fer millor” per incrementar la connectivitat a més persones al món” i, per aquest motiu, ha donat més detalls de l'estat del projecte Loon per millorar l'accés a la xarxa a través de globus aerostàtics i drones ultralleugers alimentats amb energia solar, en zones rurals.

El vicepresident ha explicat que s'estàn fent proves pilot des del mes de novembre amb una xarxa de globus aerostàtics que s'enlairen a 20 quilòmetres d'altura (el doble d'altitud d'un avió comercial) per a facilitar la comunicació entre les estacions base, amb connexió de velocitat 4G, i els clients finals mitjançant connexió WiFi, a 5 Mb. per segon. L'executiu no s'ha estat d'esmentar la col·laboració en la implementació del projecte a Xile amb Telefónica, a Nova Zelanda amb Vodafone, i a Australia amb Telstra.

Així, la companyia preveu estendre en dos anys aquesta tecnologia a altres parts del món, oferint serveis a clients finals i, fins i tot, amb capacitat d'obtenir-ne beneficis econòmics. Per a enguany Google té el propòsit d'enlairar entre 300 i 400 globus solcant enlaire pel planeta, amb un temps mitjà de vol de 100 dies.

La xarxa social Facebook també ha tirat endavant un projecte semblant a través del portal internet.org , i altres companyies treballen alhora també per millorar l'accés a la xarxa de les dues terceres parts de la població mundial que no disposen de connexió a internet. No es tracta tan sols de generalitzar el dret d'accés a la societat d'informació, sinó també d'aportar solucions ràpides per a proveir una connexió d'emergència en casos com desastres naturals.

Edat del smartphone

Així, el representant de Google ha afirmat que Android One oferirà telèfons de 50 dòlars en dos anys, amb sAndroid, al mercat dels països en vies de desenvolupament. Pichai ha remarcat que la potència dels telèfons actuals, en general, equival a les supercomputadores de fa trenta anys enrere, amb el gran avantatge que estan interconnectats al núvol.

Pel que fa a les aportacions d'Apple amb el seu nou iWatch i el terminal iPhone 6, Pichai ha destacat que són “bons models” però que Apple no és l'única empresa que “fa les coses bé” en aquesta indústria perquè “estem vivint en l'edat dels smartphones”.

Pichai també ha anunciat el llançament d'una operadora mòbil virtual “en els propers mesos”, i es farà en col·laboració amb les xarxes d'operadores de telecomunicacions tradicionals com Telefónica i altres. Aquest servei començarà als EUA.

Per altra banda, Google ha avançat detalls del projecte d'Android Pay, un sistema de pagament a travès del mòbil, amb tecnologia NFC, i que es presentarà en els propers mesos. En aquest sentit, per a poder competir contra Apple Pay, Pichai ha detallat que la plataforma de pagaments es basarà en tecnologia neutral, la qual cosa permetrà als desenvolupador crear i portar aplicacions també a les plataformes competidores d'Apple o de Samsung.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia