Societat

Internet a tot arreu

Google i Facebook no descarten cooperar per connectar tot el planeta a la xarxa

El MWC arrenca amb molta gent però poques novetats trencadores

“Preparem-nos, perquè ben aviat els mòbils seran els comandaments de les nostres vides.” No ho va dir Mark Zuckerberg ni Sundar Pichai, dos dels ponents més esperats de la jornada inaugural del Mobile World Congress (MWC). La profètica afirmació correspon a Ralph de la Vega, un dels màxims directius de l'operadora AT&T. La seva conferència, molt més seguida que la del vicepresident de Google però no tant com la del fundador de Facebook, va deixar clar que l'aliança entre el mòbil i internet té un potencial gairebé infinit. I només calia passejar pels diferents pavellons del MWC per entendre una mica a què es referia.

La fira va arrencar ahir a tota velocitat amb més presentacions de productes i serveis, però sobretot amb la ferma convicció que internet ens porta cap a un nou món que no hauria de quedar restringit a una minoria. Tot i que a molts ens sembla imprescindible, en realitat un 60% de la població mundial encara no s'ha connectat ni una sola vegada a internet. Ahir va tornar a quedar clar que els grans actors del sector tecnològic volen fer esforços per eliminar aquesta barrera.

En aquest sentit es va pronunciar Mark Zuckerberg, que no va aportar gaires novetats respecte al que havia explicat l'any passat. El seu projecte, Internet.org, continua evolucionant però el fundador de Facebook no va donar gaires detalls concrets del seu estat. Això sí, es va presentar de la mà d'alguns operadors i va oferir missatges tranquil·litzadors cap a les companyies telefòniques.

“Volem crear un model que permeti a més gent accedir als serveis bàsics de la xarxa i que sigui profitós per a les operadores. No hi ha d'haver problemes, perquè s'haurà de pagar per les dades”, va dir Zuckerberg. Preguntat sobre si, atesa la coincidència d'interessos, Facebook i Google podrien treballar plegats en el futur per mirar de connectar tot el planeta a internet, la seva resposta va ser clara: “segur”.

I és que, al matí, el vicepresident de Google, Sundar Pichai, ja havia explicat que els seus plans per connectar les zones més remotes del planeta progressen a bon ritme. El projecte Titan, que vol utilitzar avions ultralleugers alimentats per panells solars per donar cobertura a les zones fosques, deixarà de ser una teoria de laboratori per començar a fer els primers enlairaments en qüestió de mesos. Per la seva banda, el projecte Loon, que fa el mateix utilitzant globus d'heli, ha progressat notablement des que va començar les proves, fa un parell d'anys. Si en un inici tenien uns cinc dies d'autonomia i oferien connexió 3G, ara s'ha augmentat fins a més enllà dels sis mesos amb LTE. En breu començaran a fer proves a gran escala de la mà d'operadores com Telefónica i Vodafone.

Google, que també té un projecte per dur la fibra òptica a entorns urbans, va anunciar que també s'apunta a crear un sistema de pagaments amb el mòbil i, paral·lelament, pretén convertir-se en un operador mòbil virtual, si bé no en va donar detalls.

Va sorprendre que el responsable d'Android promocionés el Samsung S6 presentat la nit abans i no els Nexus que impulsa Google. Potser es deu al fet que el que realment interessa al gegant nord-americà és imposar el seu sistema operatiu, que ja té molt bona salut. En aquest sentit, Pichai va fer una exhibició de força en recordar que vuit de cada deu mòbils venuts al món són Android.

“El mòbil serà el centre de tots els canvis que veurem dia a dia”, va dir en una de les declaracions més elevades de to d'una conferència tirant a ensopida per a la qual es va haver de treure del canell el prototip d'un rellotge connectat que encara no s'ha llançat al mercat, qui sap si de la pròpia companyia. Com a pronòstic de tendències per l'any vinent, Pichai va apuntar a la realitat virtual i a la capacitat d'aprenentatge de les màquines com un dels punts a tenir en compte.

Just abans, d'altres primeres espases del sector havien saltat a l'escenari per exposar a una audiència més massiva i interessada quines serien les claus per a un estil de vida connectat. “Mai fins ara havia cregut que podria treure rendiment econòmic de les escombraries”, feia broma Bill McDermott, conseller delegat de SAP, vista la possibilitat de connectar els contenidors a internet per optimitzar la recollida de residus. Per la seva banda, Karsten Ottenberg, màxim responsable de BSH, va explicar com serà una cuina connectada d'aquí a uns pocs anys: “Si el forn detecta que estàs cuinant per a sis però tens el rentaplats ple, l'engegarà per tenir els plats nets a temps. A més, quan marxis de casa la nevera farà una foto de l'interior i la pujarà al núvol perquè tinguis clar què hi tens per si vols comprar alguna cosa”, explicava Ottenberg.

A la seva empresa ja es treballa amb uns forns que, en escanejar uns codis especials que duran els aliments, es connectaran al núvol per descarregar la informació de cocció i programar-se tot sols.

Parlar de ‘drones' que donen connexió és ‘sexy', però el que compta és la feina de les operadores
Mark Zuckerberg
director executiu de facebook
El mòbil serà el centre de tots els canvis que viurem en el dia a dia de les nostres vides
Sundar Pichai
vicepresident de google

Carregadors sense fils integrats als mobles d'Ikea

Aprofitant la tirada del congrés, Ikea va anunciar ahir que està a punt de treure al mercat una sèrie de mobles preparats per carregar els mòbils i les tauletes sense necessitat de cap cable, amb tecnologia sense fils. Actualment ja hi ha terminals que ofereixen aquesta possibilitat, però requereixen una carcassa especial (que també serà necessària en aquest cas) i col·locar-los al damunt d'una base que sí que es connecta a la xarxa elèctrica. La idea de la multinacional sueca és que aquesta tecnologia de càrrega estigui integrada tant en tauletes de nit com en escriptoris. També hi haurà algun llum que ho permetrà.

L'iris és la nova alternativa de seguretat biomètrica

Fujitsu va presentar ahir al MWC un sistema de reconeixement de l'iris que vol impulsar com a nou sistema de seguretat biomètrica. La singularitat d'aquesta part de l'ull fa que els sistemes d'identificació, segons expliquen des de la firma japonesa, siguin tan o més segurs que les empremtes digitals. Una segona tecnologia de Fujitsu, més voluminosa i no apta per a aparells mòbils, també identifica els usuaris en funció de la disposició dels vasos sanguinis de les mans. A més, Qualcomm va presentar un detector d'empremtes que funciona amb ultrasons, no amb contacte, de manera que no l'afecta la brutícia.

Sony per fi treu les tapes al mòbil submergible

Els mòbils submergibles es valoren molt a l'estiu i en casos d'accidents al lavabo. Fora d'aquí, haver d'estar traient i posant tapetes als connectors resulta molt pesat. Sony, però, va presentar ahir l'M4 Aqua, un model de gamma mitjana i bones prestacions que, tot i no tenir tapes, es pot mullar sense manies.

Les operadores volen unificar la targeta SIM

El nou model permetrà canviar de companyia

Un grup d'operadores de telefonia està impulsant un nou estàndard de targeta SIM que l'usuari podrà conservar quan canviï de companyia o de terminal. En el grup de treball també hi ha fabricants de mòbils i de targetes i pretenen contrarestar Apple, que fa poc va anunciar una SIM blanca.

Microsoft presenta els primers mòbils

El d'ahir va ser el primer MWC sense Nokia com a fabricant de telèfons. Aquesta divisió ha estat incorporada per Microsoft, que va presentar dos nous terminals de gamma mitjana, els Lumia 640 i 640XL, que es podran actualitzar al futur sistema Windows 10.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona

Poden tornar a casa un tercer grup de veïns dels blocs desallotjats

badalona
societat

Els veïns d’Alpens voten en consulta popular si el consistori ha de fer una piscina

ALPENS

L'equip de govern reitera el suport a la professora vexada per parlar en català

TERRASSA
economia

Chery i Ebro produiran 150.000 vehicles a l’antiga Nissan

barcelona
medi ambient

El Pirineu occidental, protegit per la bona qualitat de cel nocturn

SORT