Societat

Una xarxa neutral per a la internet més global

El regulador de les comunicacions dels EUA advoca per un espai obert

Wikipedia aposta per l'accés gratuït

L'accés a internet continua sent protagonista de les conferències al congrés de la telefonia mòbil. El debat se centra en el control i accessibilitat de les xarxes, mentre aquestes es van dissenyant per ser encara més ràpides. El president de la comissió federal de Telecomunicacions dels EUA, Tom Wheeler, va defensar ahir la neutralitat de la xarxa perquè internet continuï sent un espai de “lliure expressió i innovació obert a tothom”. Els EUA preveuen requalificar les operadores com a proveïdores de serveis de telecomunicacions i no com a proveïdores d'informació per impedir que cobrin a determinades empreses per prioritzar continguts.

Els EUA aposten per la lliure competència d'accés a la xarxa i la total transparència.

En una línia similar, però menys liberal que la de Wheeler i la dels caps de Facebook i Google, el fundador de Wikipedia, Jimmy Wales, també va defensar el seu projecte, que pretén donar accés gratuït als usuaris d'internet de països subdesenvolupats. Wales va posar l'accent en les característiques educatives del projecte subratllant la importància d'un món on tothom tingui accés il·limitat al coneixement de tota la humanitat. També va reivindicar la importància de l'ús de les llengües minoritàries a internet.

Paral·lelament a la recerca d'una regulació internacional, liderada fins ara pels EUA, les companyies avancen en la tecnologia. El comissari europeu d'Economia i Societat Digital, Günther Oettinger, va participar en els debats defensant la “bona posició” d'Europa per competir globalment en la implantació de la tecnologia 5G prevista a partir de l'any 2020. La UE hi veu una bona oportunitat de creació de llocs de treball, per exemple, i per competir amb el gegant nord-americà.

Només un 20% de dones en equips directius a les TIC

Només un 20% de dones d'Europa treballen en equips directius d'empreses del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), segons un estudi de l'Associació GSM sobre la diversitat de gènere en el sector de les telecomunicacions. L'estudi analitza la desigualtat d'equilibri laboral entre homes i dones en el sector de les TIC. Una de les raons principals per la qual hi ha un predomini d'homes en aquest sector és la manca de dones en carreres universitàries de ciències i enginyeries relacionades amb les TIC, en què representen només el 38% i el 25%, respectivament, a Europa. D'altra banda, l'estudi demostra que les organitzacions que potencien la diversitat de gènere a favor de la igualtat d'equilibri augmenten el seu rendiment un 45% comparat amb les organitzacions en què s'accentua el desequilibri entre homes i dones.

Telefónica vendrà un rellotge mòbil per a nens

Es diu Filip i als EUA una operadora el ven per 149 dòlars i 10 més de subscripció mensual. És un rellotge intel·ligents per a nens d'entre 4 i 11 anys que permet als infants trucar a cinc contactes predeterminats pels pares, que podran saber en tot moment on són els nens. Telefónica també el vendrà ben aviat.

Vodafone mostra el seu model de ciutat connectada

Vodafone va presentar la seva iniciativa, Vodafone ciutat connectada, per desenvolupar solucions per a ciutats intel·ligents. Mitjançant la col·locació de sensors es podrà optimitzar l'apagada o encesa de l'enllumenat públic o la gestió del servei d'escombraries. S'estalviarà entre un 30 i un 50% del consum elèctric.

Una aplicació per saber la cobertura real a Catalunya

La Generalitat ha creat una aplicació per elaborar un mapa de la cobertura de telefonia mòbil a Catalunya a través de la participació ciutadana. Els usuaris que es descarreguin l'app (en calen uns 10.000) generaran les dades a mesura que es desplacin, que s'enregistraran de forma automàtica i anònima.

Xiaomi es prepara per vendre també al mercat europeu

Xiaomi, fabricant xinès de mòbils d'altes prestacions a baix preu amb un grandíssim creixement els darrers anys, es prepara per vendre els seus productes a Europa i els Estats Units. Ho farà en alguns països amb el web mi.com, però oferirà complements i no mòbils, per problemes de certificació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró