Societat

Sant Jordi a Perpinyà

Les activitats al voltant del llibre i de la cultura desborden del dia mateix del sant, dia feiner, i ocupen els dos caps de setmana que l'envolten

Com cada any des de la seva recuperació als anys noranta, Perpinyà celebra Sant Jordi. Com sempre, la rosa i el llibre es troben com a principals protagonistes, però la celebració del sant va més enllà, privilegiant el patrimoni històric de la vila i les diverses expressions que es combinen amb els llocs dels centre de la ciutat.

El dissabte 18, un concert de cobla i coral Venim del Nord, venim del Sud és organitzat per la Federació sardanista del Rosselló. Els compositors contemporanis, David Gasula (Barcelona), director d'orquestra, i Olivier Marqués (Perpinyà), proposen una creació única, amb obres inèdites i pel seu enfocament, el qual vol fer descobrir una música impresa d'influències d'ambdues bandes del Pirineu. (Teatre municipal a 21h00)

Diumenge 19 d'abril un mercat s'instal.larà al voral Vauban: productes casolans i artesans per iniciativa de l'Oficina de Turisme amb nombrosos expositors que posaran de manifest l'ampli ventall de les produccions casolanes i artesanes de la nostra comarca, amb també llibreters de vell.

També diumenge, un gran concurs de sardanes amb la cobla LaMil·lenària. Gairebé cinquanta colles, totes inscrites al Campionat de Catalunya, s'esperen al peu del Castellet amb la participació de més de sis cents balladors d'ambdues bandes del Pireneu (Plaça de la República, ballades de sardanes a 11h00 i `plaça de la Victòria, concurs a partir de les 15h00).

El dia mateix de Sant Jordi, dijous 23, diversos actes tindran lloc com el de l'espai el Centre del Món amb el Centre mediterrani de literatura que s'associen per a celebrar Sant Jordi i posar a l'honor tan els autors com els editors. Al programa: sortides de llibres en preestrena, sessions de dedicatòries i tertúlies literàries amb la presència de nombrosos autors i editors (de 11h00 a 18h00). A la Casa de la Generalitat es regalarà un llire nou en català a cada infant que visitarà els locals durant tot el dia. Una 'Passejada fantàstica' serà també proposada per la missió Animació del patrimoni. L'evocació de la llegenda de Sant Jordi serà l'ocasió d'anar a la descoberta de creatures fantàstiques que poblen la ciutat (a partir dels 4 anys, plaça Gambetta a 15h30).

D'altra banda, aquest mateix dia, els elegits de la vila aniran a distribuir llibres i roses als casals d'avis, a l'hospital i a la presó.

El divendres 24 d'abril, comptarà amb unes signatures de llibres a iniciativa de la Librairie Coste-Torcatis, la Llibreria i la llibreria Cajélice que tindran lloc en una gran sessió de dedicatòries d'obres amb la presència dels autors al cor de la plaça Aragó( de 16h00 a 19h00) i que serà seguida del concert 'El ball dels llibreters', pels alumnes de música tradicional del Conservatori de Perpinyà (Plaça Aragó de 20h00 a 23h00).

'El dissabte 25 d'abril serà, de fet, el dia dedicat al llibre amb les ' Fonts florides de Sant Jordi', una visita, i passejada proposada per la missió Animació del patrimoni, en el marc de Perpinyà Ciutat d'art i d'història. A la cantonada d'un carrer o a la plaça Gambetta.

Un gran concert al Teatre municipal reunirà 6 grups o artistes pel concert Canten Giné, un concert homenatge. Amb sis dels noranta-dos grups del conjunt dels països catalans que van homenatjar el cantant Joan Pau Giné cantaran Giné al ritme del rock, del folk i del blues en un concert (Teatre municipal a 21h00)

Finalment, les manifestacions es tancaran el dijous 30 d'abril, amb la tradicional Nit literària de Sant Jordi

organitzada per Òmnium Cultural Catalunya Nord. Durant aquest dinar de prestigi, s'entregarà els nombrosos premis literaris

entre els quals el Premi de narració infantil i el premi Joan Blanca atorgats per la Vila de Perpinyà.

(Palau de congressos a 20h30).

Quatre 'pobles' dins la vila

El dissabte 25, per celebrar la Sant Jordi, els món del llibre nord-català ha organitzat quatre 'pobles' en el centre vila de Perpinyà de les nou del matí a les set de la tarda.

Al 'poble dels autor', els escriptors esperaran els seus lectors per intercanviar opinions i oferir dedicatòries. (plaça Gabriel Péri).

El' poble dels llibreters' del trio a Llibreria, la Librairie Coste-Torcatis i Cajélice proposen durant tot el dia, amés de les diverses obres exposades a la seves parades, una trobada amb autors prestigiosos que se succeiran en l'espai per debatre, de descobrir les obres i d'obtenir-ne una dedicatòria ( plaça Arag´0).

El 'poble dels llibreters de vell' oferiran parades de llibres de segona mà, de llibreters de vell i de particulars, en francès i en català, l'ocasió de trobar rareses (plaça Gambetta).

Finalment, amb el 'poble de la premsa local i de les associacions' es tindrà l'ocasió de descobrir les activitats i els projectes d'una mostra del teixit associatiu nord-català així com les activitats de la premsa escrita local ( plaça de la Victòria).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona