Societat

França ratificarà la Carta Europea de les Llengües Regionals

Serà necessari un canvi de la Constitució francesa

Hollande es compromet a redactar un projecte de llei

François Hollande vol que l'Estat francès ratifiqui la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, vigent ja en vint-i-cinc estats. França és un dels últims de la UE, juntament amb Malta, que no l'ha aplicat. En una carta adreçada al diputat bretó Jean-Jacques Urvoas, François Hollande li comunica que ha encarregat a la ministra de Justícia, Christiane Taubira, la preparació d'un projecte de llei de ratificació, “tal com m'hi vaig comprometre amb els francesos”, escriu Hollande. Tanmateix, per evitar un refús del Conseil Constitutionnel, caldrà abans “reformar la Constitució francesa”, i expressa el seu desig que el projecte de llei “entri en l'ordre del dia del Parlament com més aviat millor”.

El 1999, el govern de Lionel Jospin ja va signar-la, amb el beneplàcit del president Jacques Chirac amb qui el govern socialista estava en cohabitation (coexistència institucional entre un president i un primer ministre de diferent signe polític.) La ratificació del Parlement (reunió de les dues cambres, el Sénat i l'Assemblée) es va trobar amb el bloqueig del Conseil Constitutionnel, màxim òrgan francès, equivalent al Tribunal Constitucional espanyol, que va considerar que aquesta Carta comportava “disposicions susceptibles de comprometre els principis d'indivisibilitat de la República francesa”, que no tenia en compte “la igualtat dels ciutadans francesos davant la llei” i posava en perill “la unitat del poble francès”.

En la campanya electoral del 2012, François Hollande s'havia compromès a la ratificació de la Carta, contràriament al seu adversari, Nicolas Sarkozy, que s'hi va negar explícitament. Un cop aconseguida la presidència de la República, el govern d'Hollande va promoure un vot favorable a la ratificació a l'Assemblée Nationale el 28 de gener del 2014, que ja preveia una revisió constitucional per fer-la possible. La Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries és un document aprovat pel Consell d'Europa el 1992. Reconeix les llengües definides com a “regionals o minoritàries” com a expressió de riquesa cultural i compromet els estats signants a fer possible l'ensenyament públic –en tot o en part– en aquestes llengües i també a poder-les usar a l'administració pública, la justícia i els mitjans de comunicació. A l'Estat francès, l'aplicació de la Carta significaria un pas molt important per a les llengües “regionals”, que no disposen de cap reconeixement de l'Estat.

LA FRASE

M'hi vaig comprometre amb els francesos i vull que entri al Parlament com més aviat millor
François Hollande
President de la república francesa


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia