Educació

L'escola de la Vajol tanca després de vint anys

L'escola Castell Cabrera no obrirà les portes al setembre per falta d'alumnes i es dóna l'opció d'anar a Agullana als tres nens que hi quedaven

Cal un mínim de deu alumnes per obrir una escola rural

L'escola Castell Cabrera de la Vajol cessa la seva activitat per falta d'alumnes. Els tres nens que quedaven al centre escolar aniran ara a escola a Agullana. L'escola va reobrir l'any 1995 després de estar 25 anys tancada, amb vuit alumnes de diferents edats. Però passats vint anys, ara el centre no té suficients nens, segons la ràtio del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, que determina que per obrir una escola rural és necessari tenir matriculats un mínim de deu alumnes, i per mantenir-la oberta, cinc. A la Vajol no s'ha arribat a aquest mínim.

El curs passat només hi havia quatre nens d'entre deu dotze anys. A principi de curs se n'hi van matricular sis, però el mateix mes de setembre es van donar de baixa dos alumnes d'infantil, amb la qual cosa el centre es va quedar amb només quatre. A més, un d'aquests estudiants, ja havia acabat primària i el curs que ve se'n va a secundària. Això ha fet que Ensenyament hagi decidit no obrir l'escola el curs que ve. I els tres alumnes que queden s'han derivat a l'escola Lluís Marià Vidal del municipi d'Agullana, a sis quilòmetres de la Vajol. Ensenyament assumirà les despeses de transport i menjador escolar.

Segons ha explicat la tutora i directora del centre, Susanna Ortiz Rigall, des de feia quatre anys, escola i Departament d'Ensenyament parlaven de la possibilitat del tancament per la disminució d'alumnes que finalment ara s'ha fet efectiu.

Una de les possibles solucions a la falta d'alumnes, segons ens explica el nou alcalde de la Vajol, Joaquim Morillo, és “en un futur fer un reclam perquè vinguin famílies a viure a la Vajol”. I afegeix: “La mitjana actual d'edat és molt alta.” L'alcalde també explica que “era molt trist veure que fins i tot la professora, a l'hora del pati, havia de jugar a futbol amb els nens perquè no eren suficients”.

Una de les problemàtiques que explica l'alcalde és que “els pares treballen fora de la Vajol durant tot el dia i conciliar horaris laborals amb escolars era impossible” ja que l'escola obria només de nou del matí a dues del migdia. També hi havia un dels quatre nens de l'escola que venia del poble nord-català de les Illes i “cada dia creuava la frontera per venir a escola”. Joaquim Morillo assegura que “ens hem tret un pes de sobre” tancant.

El cas de Santa Llogaia

L'escola de Santa Llogaia d'Àlguema també va tancar portes el curs passat, per falta d'alumnes. Aquests nens van ser derivats a una escola de Vilafant. El Departament d'Ensenyament ha assumit les despeses de menjador i transport. Feia quatre anys que no es tancava una escola a les comarques gironines. La proximitat de municipis més grans, com en aquest cas Figueres i Vilafant, va afavorir que les famílies no portessin els nens a aquesta escola.

LES XIFRES

5
nens
és el que Ensenyament demana per mantenir oberta una escola rural. Per obrir-ne una han de ser deu alumnes.
1
nen
venia de la Catalunya del Nord, del poble de les Illes. Cada dia havia de creuar la frontera per assistir a l'escola.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES