Salut

Els accidents de muntanya, sota control a la Cerdanya

L'hospital transfronterer de Puigcerdà lidera una investigació sobre els tipus i com prevenir aquest tipus d'accidentalitat

El centre ja és pioner amb iniciatives com la calculadora pediàtrica

El nou hospital transfronterer de la Cerdanya de Puigcerdà liderarà una investigació sobre els accidents a muntanya i sobre com millorar les estratègies d'intervenció en aquest camp. L'investigador principal d'aquest estudi és el cap del servei d'urgències de l'Hospital de Cerdanya, el doctor Iñigo Soteras. En l'equip participen professionals de l'Institut de Medicina Legal de Catalunya, de les facultats de medicina de les universitats de Girona i de Lleida, de la unitat d'intervenció en muntanya dels Mossos d'Esquadra, del grup d'emergències mèdiques dels Bombers de la Generalitat i de l'Associació per la investigació, formació i assistència sanitària en el medi natural, apart del mateix Hospital de Cerdanya.

L'àmbit de l'estudi és tot el territori de Catalunya i l'objectiu que s'han proposat els participants és, d'una banda, analitzar les causes i conseqüències dels accidents que es produeixen en l'entorn muntanyenc i, de l'altra, proposar les mesures preventives més adequades per evitar-los.

En concret i segons han explicat fonts properes a la direcció d'aquesta investigació, s'analitzaran tots els tipus d'accidents al medi natural, però està previst fer un èmfasi especial en alguns escenaris concrets, com ara el dels allaus, l'escalada, el senderisme i l'esquí, per posar alguns exemples.

L'estudi de l'Observatori dels Accidents en Muntanya i Medi Natural, que tindrà una durada de cinc anys, és el primer del seu tipus i establirà precedents, no només quant a resultats, sinó també en termes de la metodologia que s'hi emprarà. Cal recordar que el centre hospitalari de la Cerdanya dóna assistència a la Cerdanya del nord.

Pioner

L'Hospital de Cerdanya és pioner en la creació d'eines, com ara la calculadora pediàtrica transfronterera, creada per Ferran Barranco amb la col·laboració de professionals de l'àrea maternoinfantil del centre sanitari ceretà. I és que és la primera eina pensada per a metges de família o d'urgències no especialitzats en pediatria, de les dues bandes de la frontera. Té en compte les versions en català, castellà i francès, tant dels noms dels principis actius com del vocabulari sobre posologia i altres indicacions. És una eina de suport a la prescripció i facilita la dosificació del medicaments convertint la posologia de mil·lilitres a mil·ligrams i viceversa, combinada amb el pes del pacient.

LES XIFRES

90%
dels tractaments
pediàtrics es poden prescriure sense errors gràcies a la nova calculadora de l'hospital ceretà.
5
anys
duraran els treballs que es pretenen dur a terme en els diferents àmbits de les activitats de muntanya.
7
entitats
participen en la investigació sobre l'accidentalitat en l'àmbit natural que lidera l'hospital ceretà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona