El Banc d'Aliments distribuirà a 17.000 tarragonins suc de l'excedent de préssecs

Els excedents de fruita que es produeixen a la Unió Europea i que estan destinats a destruir-se poden tenir una altra vida a la vegada que poden ajudar a cobrir necessitats alimentàries. Un projecte pioner a Europa del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural ha pretès fer-ho possible destinant 200.000 euros a la transformació de préssecs i nectarines excedents en suc 100% natural que es dóna als bancs d'aliments de cada demarcació perquè ho reparteixin entre les persones que ho necessiten. A la demarcació de Tarragona se'n beneficiaran 17.000 persones a qui es distribuiran, a través del Banc dels Aliments de les comarques de Tarragona situat a Reus, uns 65.000 litres de suc.

El projecte, assegura el director tècnic responsable Antoni Pujol, «obre les portes a una nova manera d'aprofitar els excedents destinats a destruir-se». Ara per ara, només s'elabora suc de préssec, ja que és una fruita amb una caducitat ràpida i que té un potencial de 8 milions de quilos de retirada a Europa. La Cooperativa Fruits de Ponent d'Alcarràs i la de Sant Gaietà d'Aitona aporten la fruita, i Indulleida fa l'elaboració del suc, que és totalment concentrat, de manera que cada ampolla conté entre set i vuit préssecs per pot de suc, que, a més, no està endolcit amb edulcorants, sinó amb el mateix sucre de la fruita. L'empresa Fruselva de la Selva del Camp és l'encarregada d'envasar el suc en pots de vidre, que en permeten la conservació durant divuit mesos.

El pròxim pas és elaborar suc de clementina i taronja, «si el preu és tan baix que poden quedar a l'arbre sense collir», segons va manifestar Pujol. Aleshores, s'incentivaria els pagesos a «recollir la fruita al preu de retirada» per tal de transformar-la en suc.

Més demanda

El Banc d'Aliments es nodreix d'empreses que manufacturen els aliments, però gairebé mai de les cooperatives. El vicepresident del banc de les comarques de Tarragona, Pedro Olazábal, explicava que el projecte és avantatjós perquè permet distribuir la fruita de manera que no caduca al cap d'un parell de setmanes. Olazábal va confirmar, a més, que d'ençà de l'inici de la crisi, han tingut un increment del 20% del nombre d'entitats que els demanen aliments, i també d'empreses que els en donen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.